Zeytin Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
04.01.2022 20:30
Şifalı besinler içerisinde yer alan zeytinin dış kısmı kadar çekirdeği de şifa kaynağı olarak kabul ediliyor. Son günlerde bazı kaynaklarda sıkça yer alan zeytin çekirdeği tüketimi faydaları insanları harekete geçirmiş durumda. Zeytin sever birçok insan, zeytin çekirdeğinin faydalarını araştırıyor. Zeytin çekirdeği nasıl ekilir, bağırsakta erir mi, çimlenir mi? Zeytin çekirdeği ile zayıflama nasıl olur, zararları nelerdir? Zeytin çekirdeği ile ilgili merak edilenlere bu yazımızda cevap verdik.

Türkiye’de bol miktarda bulunan zeytin ve zeytin yaprağı, Ege bölgesine özgü bir besin türüdür. Akdeniz ikliminde de yetişebilen zeytin, nemli ve sıcak havaları sever. Ancak şüphesiz ülkemizde en iyi zeytinler Ege bölgesinden çıkıyor. Son derece faydalı bir besin olduğu herkesçe bilinen zeytinin sadece dış katmanın değil, çekirdeğinin de insan vücudu için son derece faydalı olduğu kabul ediliyor. Sindirim sistemine iyi gelmesi açısından özellikle bağırsak problemi yaşayanlar için zeytin çekirdeği tüketimi faydalı olarak gösteriliyor. Mideye inen çekirdek, mide asidi tarafından eritiliyor ve hazmediliyor. Bu biçimde hızla kana karışarak sindirim sisteminin fonksiyonunu arttırıyor. Zeytin çekirdeği ayrıca basur ve hemoroid gibi sağlık sorunları için tedavi edici özelliğe sahiptir. Zeytin çekirdeği doğal içerikli olması sebebiyle vücut üzerinde herhangi bir yan etki yaratmaz. Hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan zeytin çekirdeğinin işlenmemiş olması son derece büyük önem taşımaktadır.

Zeytin Çekirdeği Nasıl Ekilir?

Zeytin çekirdeği ekimi için öncelikle; çekirdeğin etli kısımlardan tamamen ayrılması gerekiyor. Daha sonra çekirdeği bir fırça yardımı ile ovarak etrafında kalan etler iyice temizlenmelidir. Kül suyu ya da benzeri bir yöntem ile çekirdekler yağ tabakasından arındırılır. Ekim öncesi çekirdekler, 4 – 6 saat kadar suda bekletilir. Çürük çekirdek suyun yüzeyinde kalacağı için, bunlarla karşılaşılması durumunda çekirdekler direkt olarak sudan uzaklaştırılmalıdır. Kalan sağlıklı çekirdekler, tatlı su yardımı ile birkaç kere yıkanıp temizlenir ve ekimi yapılır.

Zeytin Çekirdeği Bağırsakta Erir Mi?

Zeytin çekirdeği tüketimi son günlerde oldukça popüler olmuş durumda. Zeytin çekirdeği tüketen pek çok insan da bu ürünün bağırsakta eriyip erimediğini merak ediyorlar. Uzmanlar zeytin çekirdeğinin pek çok açıdan yararlı olduğunu belirtiyorlar. Zeytin çekirdeği yutulduğu zaman bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücutta bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritildiği söyleniyor. Bu nedenle zeytin çekirdeğinin sivri uçları da mide ve bağırsak için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak günde 1 – 2 taneden fazla zeytin çekirdeği tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Zeytin Çekirdeği Çimlenir Mi?

Zeytin çekirdeği erik ve şeftali gibi sert bir kabuğa sahiptir. Zeytin çekirdeği çimlendirilir ancak çimlendirme işleminden önce çekirdeğin tohumuna zarar vermeden kırma işlemi gerçekleştirilmelidir. Daha sonra çekirdek toprağa gömülmeli, bu şekilde daha çabuk ve daha kolay filizlenme sağlanır.

Zeytin Çekirdeği İle Zayıflama Nasıl Olur?

Son günlerde zeytin çekirdeğinin faydaları sıkça gündeme geliyor. Hal böyle olunca zeytin çekirdeğinin zayıflama konusunda etkili olup olmadığı araştırılıyor. Zeytin çekirdeğinin tüketimi zayıflamaya doğrudan bir etkide bulunmuyor. Zeytin çekirdeğinin doğrudan etkisi bağırsaklar üzerinde oluyor. Sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olmayı vadeden zeytin çekirdeğinin metabolizmayı hızlandırdığı gözlenmiştir. Zeytin çekirdeğinin zayıflama konusunda etkisi ancak, metabolizmayı hızlandırmak aşamasında etkilidir.

Zeytin Çekirdeği Zararları Nelerdir?

Zeytin çekirdeği yutmak genelde halk arasında yararlı kabul edilse de bazı uzmanlar arasında sakıncalı da görülmektedir. Zeytin çekirdeği yutmanın kesin olarak bilinen yan etkileri olmamakla birlikte bu konuda uzmanlar tarafından görüş ayrılıkları da bulunmakta. Ancak günde 1 veyahut 2 adet zeytin çekirdeği tüketiminin insan sağlığı açısından herhangi bir zararı olmadığı tespit edilmiştir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir