Zekât; dinen zenginlik ölçüsü olarak nitelendirilen miktarda mala sahip olan kişilerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gerektiği belli bir miktarı ifade eder. Zekâtın farz olarak değerlendirilmesi için bir takım ön şartlar bulunmaktadır. Bunlar; Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına eren, hür olan, hükmen artırıcı yani kazanç sağlayıcı niteliklere sahip miktarda mala sahip olmak şeklinde nitelendirilmektedir. Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi kameri ay hesaplaması yapılmaktadır. Zekâtın farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için ise Ramazan ayını ya da kameri ayı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermek ile yükümlü olanların en kısa zaman içerisinde zekâtlarını vermeleri gerekir.
Zekât Bir Sene İçinde Parça Parça Verilir Mi?
Zekât verme konusunda bilinmeyen ve saklı kalmış pek çok detay bulunuyor. Zekâtın bir sene içinde parça parça verilip verilmeyeceği araştırılıyor. Zekât bir sene içinde parça para verilebilir. Diyanet tarafından açıklanan resmi bilgilere göre zekâtı bir sene içinde parça parça vermek konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Zekât Neye Göre Belirlenir?
Zekâtın neye göre belirlendiği, zekât vermek ile yükümlü olan Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Zekâtı belirlemek için kabataslak bir hesaplama yöntemi bulunuyor. Resmi bilgilere göre zekât malın 40’da 1’i olacak şekilde verilmelidir. Örneğin; 40 lirası olan birinin malının 1 lirasını zekât olarak vermelidir. Zekât için en önemli şart malın üzerinden 1 sene geçmiş olmasıdır. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gramlık bir altının bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekâtının verilmesi şarttır.
Zekât İle Fitre Arasındaki Fark Nedir?
Zekât ile fitre arasındaki fark, Müslümanlar tarafından yaygın araştırma konusu olmuştur. Zekât; dinen tarif edilen ölçüde zengin olan Müslümanların yılda bir defaya mahsus olmak üzere malının kırkta birini verdiği bir dini görev olarak nitelendirilmektedir. Fitre ise; Ramazan ayının sonunda zekât vermek ile yükümlü olan her Müslümanın vermesi gereken bir sadaka olarak değerlendirilmektedir. Buna fıtır sadakası da denilmektedir. Zekât ile fitre arasındaki temel fark budur.
Zekât İçin Nisap Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Zekât ile ilgili bilinmeyen pek çok detay buluyor. Bu detaylı sorular Müslümanlar tarafından her daim merak konusu olmuştur. Zekât için nisap miktarı 80,18 gram altın olarak nitelendirilmiştir. Yani 80,18 gram ya da buna karşılık gelen birikmiş parası bulunan kişiler dinen zengin sayılıp, zekât vermek ile yükümlüdürler.
Zekât Sadece Para Olarak Verilir Mi?
Zekât verme süreci ile ilgili Müslümanlar tarafından internet kaynakları aracılığı ile araştırılan pek çok konu bulunuyor. Zekâtın sadece para olarak verilip verilmeyeceği de bu konular arasına dâhil oluyor. Zekât para olarak verilebileceği gibi zekât vermekle yükümlü kişinin sahip olduğu malın kendi cinsinden de verilebilir.