Zararlı Yağlar Nelerdir?

Zararlı Yağlar Nelerdir?
15.08.2022 13:09
Zararlı yağlar, sağlığımız için oldukça tehlike oluşturabilmektedir. Sürekli tüketilen ve damar yollarını tıkayan yağlar, kalp krizlerine neden olabilmektedir. Peki, zararlı yağlar, hamilelikte zararlı yağlar, saça zararlı yağlar hangileridir? Kandaki zararlı yağlar nasıl düşürülür, hayvansal veya doymuş yağlar zararlı mıdır?

Yağlar, vücudumuz için gerekli besinlerdendir. Bununla birlikte, yağların çeşitleri de bulunmaktadır. Zararlı ve zararsız yağlar, tükettiğimiz besin ve yemeklerde karşımıza çıkabilmektedir. Bitkisel yağlar, kontrollü kullanımı ile birlikte, sağlık açısından herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Zararlı yağlar ise, çoğu zaman fast food ve ambalajlı ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Zararlı yağlar, kalp ve damar hastalıklarına yol açabilmekle beraber, özellikle kalp krizlerine sebebiyet vermede, oldukça etkilidir. Bu anlamda zararlı yağların tüketimi, insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Zararlı yağların, insan sağlığına zararları dışında, doğaya da zararları bulunmaktadır. Atık yağlar, doğada kaybolmaz ve bitki ile toprak özelliklerine de zarar verebilmektedir.

Zararlı yağların, doğada kaybolması uzun yıllar sürmekle beraber, hayvanların yaşam alanları ve doğada yaşamakta olan canlılara da zarar vermektedir. Yağların zararlı çeşitleri ise, insanlar tarafından sıkça merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Zararlı yağ çeşitlerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; doymamış yağlar, trans yağlar ve doymuş yağlar, zararlı yağ çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Zararlı yağlara sıklıkla rastlanılmakta olan yerler ise; restoran, kafe, zincir fast food markaları, paketli ürünler. Kötü yağlar arasında yer alan yağları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; margarin, palm yağı, sakatat ve kümes hayvanlarının derileri. Trans yağlar arasında yer alan kötü yağ çeşitlerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; margarin, unlu mamüller, dondurma, cipsler, kahve beyazlatıcıları. Bu anlamda, tüketmekte olduğumuz çoğu besinde, zararlı yağlar bulunmaktadır. Yağların zararlarından korunmak için ise, dengeli ve sağlıklı beslenmek gereklidir.

Yağlar Zararlı Mı?

Günümüzde çoğu yağ türü, insan bünyesinde sağlıksız oluşumlara neden olabilmektedir. Bununla birlikte, yağların tümden zararlı olduğunu söylemek, pek de doğru olmaz. Yağların tüketimi konusunda, dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise, dengeli ve aşırıya kaçmadan tüketilmesidir. Bunun dışında, trans yağlar ve doymamış yağlar, en zararlı yağ grupları içerisindedirler. Tavuk derilerinde de bulunan zararlı yağlar, tavuk tüketimi sırasında derilerinin yenmemesi, sağlık açısından oldukça önem arz etmektedir.

Zararlı Bitkisel Yağlar Hangileridir?

Bitkisel yağların, bitkisel oldukları için zararsız olduğu kanısı, oldukça yanlış bir kanıdır. Zararlı bitkisel yağları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; palm yağı, mısır yağı, soy yağı, Ayçiçek yağı, pamuk çekirdeği yağı, pirinç yağı.

Hamilelikte Zararlı Yağlar Hangileridir?

Hamilelik süresince bazı yağlar, bebeğe zararlı etkiler gösterebilmektedir. Hamilelikte zararlı yağları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; tarçın, karanfil, biberiye, adaçayı ve yasemin yağları, hamilelikte problemlere yol açabilmektedir.

Kandaki Zararlı Yağlar Nasıl Düşürülür?

Kandaki zararlı yağların düşürülmesinde, etkili olan durumlar şu şekildedir; şekerin azalması, karbonhidratın azaltılması, egzersiz yapılması, lifli gıda tüketimi, alkol tüketiminin azaltılması gibi durumlar, kandaki zararlı yağları düşürebilmektedir.

Saça Zararlı Yağlar Hangileridir?

Saça zarar veren ve yapısını bozan yağları, şu şekilde sıralayabiliriz; limon yağı, zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı.

Hayvansal Yağlar Zararlı Mıdır?

Hayvansal yağlar, vücut yapısı ve gelişim için, gerekli yağlardandır. Ancak hayvansal yağların tüketimi, aşırıya kaçılırsa, kolesterol gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Doymuş Yağlar Zararlı Mı?

Araştırmalara göre, doymuş yağların zararları, insan bünyesi için oldukça fazladır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir