Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman Yönetimi Nedir?
05.01.2022 13:00
Zaman yönetimi iş hayatında en önemli konulardan biridir. İşinizi planlarken doğru zamanları kullanarak planlamadığınızda kısa sürede bitecek işiniz günlere uzayabilir. Zaman yönetimi ile bu durum normalden kısa sürede yapmanıza yardımcı olacaktır. Zaman yönetimi çeşitleri nelerdir, motivasyonu etkiler mi? Zaman yönetimi için öneriler nelerdir? Zaman yönetimi hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için yanıtladık.

Hangi işle uğraşırsanız uğraşın zamanı doğru yönettiğinizde başarı elde edersiniz. Aynı zamanda daha az yorularak daha çok iş yapmanızı sağlayacaktır. Zaman yönetimi hem üreticiliği artırmak hem de bu süreçte doğru planlama ile az iş gücü göstermek amacıyla yapılmaktadır. Zaman yönetimi doğru planladığınız işlerin planlamaya uygun şekilde çalışıldığında aynı süre zarfında daha verimli iş yapıldığını ortaya koyacaktır. Zaman doğru kullanılmadığında yetişmeyen işlerle beraber stres baş gösterecektir. Stresin de devreye girmesi ile zaten yetişmeyen işlerinizi elinize yüzünüze bulaştırma imkânınız olacaktır. Zamanını yönetemeyen kişiler tüm güm yetmeyen zamanlarından yakınırlar. Hâlbuki durum zamanın yetmemesi değil yanlış planlama ile yapılan işlerdir.

Zaman Yönetimi Çeşitleri Nelerdir?

Zaman yönetimi 6 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar;

· Psikolojik Zaman: Bu zaman yönetimi şeklinde insanların olayları ya da durumları değil kendilerini yönetmelerinden ileri gelmektedir. Burada önemli olan zamanın miktarı değil ortada olan zamanın içerisinde ne kadar iş yapılacağını gösterir.

· Biyolojik(İçgüdüsel) Zaman: Biyolojik zamanda kişinin saat kurmadan uyanması örnek verilebilir. Yani bireyler uyuma, uyanma, çalışma ve dinlenme saatlerini biyolojik olarak belirlenmektedir. Bu durum için dışarıdan müdahaleye gerek yoktur.

· Objektif Zaman: Bir iş yerinde herkes için verilen 8 saat çalışma süresi objektif zaman anlamına gelmektedir. Yani herkes için verilen eşit süreden bahsetmekteyiz. Bu zaman diliminde yapılan iş ortaya net veriler vermektedir.

· Sübjektif Zaman: Burada anlatılmak istenen herkesin zamanı farklı algılamasıdır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu zaman sabit bir zamanın bireyler tarafından farklı algılanması durumudur.

· Örgütsel Zaman: Örgütsel zamanda durum bir ürünün veya hizmetin bir topluluk tarafından ortaya konmasında zamanın verimli kullanılmasını amaçlayan ve topluluktan topluluğa değişiklik gösteren zaman dilimidir.

· Yönetsel Zaman: Bir lider karar alırken zamanın tuzaklarına yakalanmadan doğru planlama yapmasına dayanmaktadır. Yönetici sorumluluğu alır ve uygulatır.

· Sosyolojik Zaman: Bireyleri topluluklar haline getiren bu zaman yönetimi birlikte bir şey başarmanın gücünü de hissettirmektedir.

Zaman Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

Zaman yönetimi denince akla gelen en etkili 4 teknik bulunmaktadır. Bunlar;

· Pomodoro Tekniği:  Zamanı en etkin kullanma tekniklerinden biridir. Bu teknikte 25 dakika çalışıp 5 dakika ara vererek arka arkaya çalışmaya devam edilir. Her 30 dakikası tamamlanmış olan çalışma 1 Pomodoro demektir. Bu çalışma şeklinde her 4 Pomodoro arasında 20-30 dakikalık dinlenmelerle tamamlanır.

· Kanban Tekniği: Öncelikle yapacağınız işleri bir not kâğıdına ya da ajandanıza yazarak bu işleri 3 ana başlık altında toplamanız gerekmektedir. Bunlardan ilki yapılacaklardır. Yapılacakları yazıp altına madde madde yapılacak olan işlerinizi yazıyorsunuz. Ardından yapmakta olduklarım gelmektedir. Yine aynı şekilde yapmakta olduğunuz işleri maddeler halinde yazıyorsunuz. Üçüncüsü ise bitirilen işlerin yazılacağı kısımdır. Burada amaçlanan, ne yaptığınızı nelerin eksik olduğunu net bir şekilde yazılı olarak görmek o işlerin tamamlanması konusunda çabalamanızı da kolaylaştıracaktır.

· Eisen Hower Matrisi: Bu matris acil ve önemli, acil değil ve önemli, acil ve önemsiz, acil değil ve önemsiz olarak işleri ayırmanızı sağlarken önceliklerinizin ne olduğunu da gözler önüne sermektedir. Burada acil ve önemli olan işin ilk sırada yapılıp sorun yaşanmasına engel olacaktır.

· Yapılacaklar: Yapılacak işleri not almak önemli bir konudur. İş yoğunluğunun içerisinde unutmanıza engel olur ve eksiksiz iş yapmanızı sağlar.

Zaman Yönetimi İçin Öneriler Nelerdir?

Zaman yönetimi ile biyolojik olarak başa çıkamayan kişilerin bilimsel olarak hazırlanmış ve denenmiş çalışma şekillerini deneyerek kendinize uygun olanını seçmek doğru olacaktır. Bireysel olarak zaman yönetimi yapabilmek hem güçlü bir irade hem de planlama yeteneği gerektirir. Bu yeteneklerin var olmaması sorun teşkil etmemekle beraber bunları planlayan profesyonel isimlerden ya da iş yerinde planlamasını doğru yaptığını düşündüğünüz bir arkadaşınızdan destek alabilirsiniz.

Zaman Yönetimi Motivasyonu Etkiler Mi?

Zaman yönetimi motivasyonun temelidir denebilir. Zamanı düzgün kullanamayan bir kişi yetiştiremediği işlerden dolayı yaşadığı stresle birlikte işinden uzaklaşmasına neden olabilecek psikolojik sorunları da beraberinde getirecektir. Doğru zamanla çalışmak çok işi kısa sürede bitirmeye ve işini bitirmenin verdiği keyif ile motivasyonu yüksek bir çalışma şekline sahip olmanızı sağlayacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir