Yeni bebeği olan anne ve babalar için bebeklerine güneş kremi sürmek gibi daha önce hiç düşünmedikleri en basit görevler bile önemli hale gelebilir. Bebeklerde güneş koruyucu kullanmak için en doğru zaman ve bebeğiniz için güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeniz gerekeceğine dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeğinize Ne Zaman Güneş Koruyucu Uygulamalısınız?
Yaz aylarında ebeveynlerin aklına gelen en önemli sorulardan biri, bebeklerin ne zaman güneş kremi sürmeye başlaması
gerektiğidir. Yeni doğan bebeğinizi güneşten korumak için doğal içgüdünüz
yeterli olsa da, dermatologlar; bebekleriniz için ilk altı ay boyunca geniş
kenarlı şapkalar, uzun kollu gömlekler ve pantolonlar gibi
diğer güneşten korunma yöntemlerini öneriyor. Hassas ciltleri tahriş olabileceğinden ve emilim ile ilgili endişeler
olduğundan, 6 aylıktan küçük bebeklerde güneş kremi kullanmak tavsiye edilmemektedir. Bunun yanı sıra bebeklerde oluşabilecek alerji riski de dikkate alınması gereken faktörler arasında yer alıyor.
Güneş Koruyucu Ne Kadar ve Ne Sıklıkta Uygulanmalı?
Doktorlar, bebeğiniz 6 aylıktan büyük olduğunda, fiziksel veya mineral güneş kremi kullanmanızı önermektedir. Bir bebeğin vücut yüzey alanı küçük olduğundan, güneş ışığına maruz kalan tüm alanlara bir küçük bardağın yarısı kadar güneş kremi uygulanır. Ancak güneş koruyucu şişeyi çıkarmak için dışarı çıkana kadar beklemeyin. Güneş kremi uygulamak için en ideal zaman, güneşe çıkmadan 15 ile 20 dakika öncedir. Bu sayede kremin cilde yerleşmek için zamanı olabilmektedir. Genellikle güneş kremini her saat ila iki saat arasında yeniden uygulamanız önerilir. Ancak suyla herhangi bir temas veya terlemeden sonra da kremi yeniden uygulamak iyi bir fikirdir.
Bir Bebek Ne Kadar Süre Doğrudan Güneş Işığında Durabilir?
Bebekler, koruyucu giysi veya güneş kremi ile birlikte, başka bir güneş kremi uygulamasına ihtiyaç duymadan önce iki saate kadar güneşte kalabilir. Ancak bir bebeğin herhangi bir güneş koruması olmadan doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Bebeği mümkün olduğunca gölge bir alanda tutmak önemlidir. Gölge bir alan yoksa şemsiye, tente veya bir bebek arabasının başlığını kullanarak gölgelik bir alan oluşturabilirsiniz. Yüksek UV ışınlarından kaçınmak en doğrusudur. Güneş ışığına ek olarak, bebekler kolayca aşırı ısınabileceğinden sıcaklık ve nem konusunda bilinçli olmak da önemlidir ve susuz kaldıklarından emin olmanız gerekir.
Bebeğiniz Güneş Yanığı Olursa Ne Yapmalısınız?
Güneş yanığına müdahale etmenin en iyi yolu, yanığın şiddetine bağlıdır. Bebeğinizde hafif bir kızarıklık ve hassasiyet oluştuysa cildi yatıştırmak için aloe vera ya da hafif bir krem uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra iltihabı yatıştırmak için serin bir banyo da uygulayabilirsiniz. Daha yoğun bir güneş yanığı için ise doktorunuza danışmanız önemlidir.