İnsanın konuşmayı öğrenmesi için önce işitmesi gerekir. En temel 5 duyudan birisi olan işitme çok önemlidir. İşitmeyen insan konuşamaz ve çevresiyle iletişim kurmakta zorlanır. Ayrıca duymamak çeşitli sorunlara yol açabilir. İşitme sorunu eğer erkenden fark edilirse rehabilitasyon ile çözülebilir. İşitme problemi önceden fark edilmesi için yeni doğan bebeklere işitme testi yapılır. Böylece bebeğin nasıl duyduğu ölçülür. Bebeğin duymasında herhangi bir sorun olup olmadığına bakılır. Genelde yeni doğan her 1000 bebekten 3’ünde işitme problemi ortaya çıkmaktadır. Genetik nedenlerle ortaya çıkan işitme engeli tedavi altına alınmazsa, çocukluk dönemindeki hastalıklarla da iyice ilerler. Böylece işitme problemi daha da çok artar. Bu nedenle yeni doğan bebeklere yapılan işitme testi çok gereklidir. Yeni doğan bebeklerin işitip işitmediğini ölçmek için bebek uyurken, kulağına küçük bir alet yerleştirilir. Daha sonra iç kulağa ses gitmesi sağlanır. Böylece iç kulaktaki hücrelerin sese tepki verip vermediğine bakılır. Eğer herhangi bir titreşim oluyorsa bebeğin işitme duyusunda bir sıkıntı yok demektir. Ancak bir titreşim olmuyorsa bebeğin işitmesinde bir problem olduğu anlaşılır. İşitme testinin bebeğe bir zararı olup olmadığı merak edilmektedir. İşitme testi bebeğe hiçbir zarar vermez.
Bebeklerde İşitme Testi Kaç Aya Kadar Yapılır?
İşitme duyusu, en önemli duyulardan birisidir. Her insanın konuşabilmesi, çevreyle iletişim kurabilmesi ve zorluk çekmemesi için işitmeye ihtiyacı vardır. İşitme problemi genellikle genetik faktörlerden dolayı kaynaklanır. Ayrıca erken teşhis edilip, tedavi edilmediğinde çocukluk döneminde geçirilen hastalıklarla daha da ilerler. Bu nedenle işitme tanısının erken konulması çok önemlidir. İşitme testi yeni doğan bebeklere yapılır. Ancak bebeklerin en az 2 aylık olması gereklidir. Anne- babaların yeni doğan bebeklerini 2 aylık olduğunda mutlaka işitme testi yaptırmaları gereklidir.
Bebeklerde İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?
İşitme çok değerli bir duyudur. Her insanın konuşabilmesi, iletişim kurabilmesi ve eğitim alabilmesi için önce duyması gereklidir. Duymayan insan konuşamaz ve yaşam standartları ciddi anlamda düşer. İşitme duyusu bazı nedenlerden dolayı kaybedilir. Bebeklerde işitme kaybı olduğunda bazı belirtiler ile anlaşılır. Bunlar;
· Bebekler herhangi bir sese karşı tepki vermez. Örneğin yüksek seste irkilmez, bebeklerde ağlama olmaz.
· Bebekler herhangi bir ses geldiğinde sesin geldiği yöne doğru dönüp bakmaz.
· Bebekler sesin kaynağına bakmaz, annesinin sesini tanımaz.
Bebeklerde İşitme Kaybı Düzelir Mi?
Bazı bebekler anne karnındaki gelişimini tam olarak tamamlayamamaktan ya da doğum sırasında herhangi bir problem yaşamaktan dolayı işitme kaybı yaşayabilir. İşitme duyusunda herhangi bir sorun olan bebek, ileriki dönemlerinde işitme duyusunu daha çok kaybedebilir. Hatta belki de ömür boyunca bir daha işitmez. Ancak bunun önlenmesi için yeni doğan bebeklere işitme testi yapılır. Eğer bebeğin işitme testinde bir sorun çıkarsa, bebeğe ilaçla, ya da işitme cihazı ile tedavi uygulanır. Ayrıca bebeklere rehabilitasyon yapılır.
Bebeklerde İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir?
İşitmek çok önemlidir. Fakat bazı insanlar işitmede büyük bir problem yaşarlar. Yeni doğan bebeklerde de işitme kaybı olur. Bebeklerde işitme kaybının olmasının bazı sebepleri vardır. Bunlar;
· Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında kulak yapısının yeterince gelişmemesi
· Bebek anne karnındayken, annenin kullandığı bazı ilaçlar
· Anne ya da babada işitme kaybı olması, yani genetik faktörler
· Anne ya da babanın akraba olması
· Bebeğin doğumu sırasında düşük olma ihtimali
· Bebeğin normal zamanından daha erken doğması
· Bebeğe verilen bazı ilaçların yan etkileri
· Bebeğin sarılık geçirmesi
· Bebeğin yoğun bakıma alınması