Yatay Geçiş Nedir?

Yatay Geçiş Nedir?
28.04.2022 04:00
Yatay geçiş ve gereklilikleri hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Yatay geçiş hakkında en çok merak edilen; yatay geçiş nedir, yatay geçiş seçenekleri nelerdir, yatay geçişte not ortalaması önemli midir gibi pek çok soruya ilişkin cevaplara yazımızda yer verdik.

Yatay geçişin ne olduğu hakkında bilgi verecek olursak; yatay geçiş, bölüm veya üniversite değişimi, farklı bir bölüme veya okula geçiş anlamına gelir.

Yatay Geçiş Hakkı Bir Kere Midir?

Yatay geçiş hakkının kaç kere olduğu hakkında şu ifadeleri kullanmak yerinde olur; öğrenciler iki kez başvurabilirler. Reddedilen öğrenciler, üniversitenin uygun görmesi halinde bir sonraki dönem için başvurabilirler. Bu kararlar tamamen üniversitenin inisiyatifindedir.

Yatay Geçiş Seçenekleri Nelerdir?

Kurumlar arası yatay geçiş, öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitedeki bir programdan başka bir üniversitede aynı düzeyde eşdeğer bir diploma programına geçiş anlamına gelir (ODTÜ Sosyolojisinden Boğaziçi Sosyolojisine). GNO koşullarını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, yatay geçiş yaptığı diploma programının taban puanına eşit veya daha yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Bu şekilde başvuran adaylar, ancak adayın kategorize edilmiş ve halen bir ödevi varsa verilen nota göre değerlendirilecektir. Tamamını veya bir kısmını yabancı dilde öğreten bir üniversiteye yatay geçiş yapan adaylar için ise; geçiş yaptığınız üniversitede yabancı dil sınavını geçmeniz veya puanlarınızın, yatay geçiş yapılacak kurum tarafından belirlenen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarının (TOEFL, IELTS vb.) yeterlik düzeyinde sağlanması gerekmektedir.

Öğrenciler, belirli şartları yerine getirmeleri halinde, üniversiteleri içindeki ilgili fakülteler arasında da geçiş yapabilirler. Yatay geçiş, ilgili yönetim kurulunca belirlenen kontenjan dahilinde fakülte, üniversite, müzik yüksekokulu veya meslek yüksekokulu bünyesinde veya aynı üniversite içindeki başka bir fakülte, üniversite, müzik yüksekokulu veya meslek yüksekokulu bünyesinde gerçekleşir. Aynı üniversitede ve aynı derste ilköğretim düzeyinden ortaöğretim düzeyine kontenjan sınırı olmaksızın geçiş yapılabilmektedir. Üniversite içinde aynı seviyeden öğrenci kabul etmek, ancak farklı derecelerdeki diploma dersleri arasında yatay geçiş başvurusu yapabilmek için öğrencilerin diploma dersi için geçerli bir not türü ile merkezi bir nota sahip olmaları gerekmektedir.

Yatay Geçişte Not Ortalaması Önemli Midir?

Yatay geçişte not ortalamasının önemli olup olmadığına dair pek çok farklı söylem vardır. Ancak bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; alt sınır olan not ortalamasına sahip olunması yeterli değildir. Not ortalamanız ne kadar yüksek olursa, yatay geçiş şansınız da o kadar artmaktadır.

Yatay Geçiş Kontenjanları Neye Göre Belirlenir?

Kurumlar arası yatay geçiş kontenjanı her yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir ve kurumların internet sitesinde yayımlanır. Üniversite yerleştirme sonuçlarından yararlanma derecesine bağlı olarak kontenjan sayısı yıldan yıla değişmektedir, bu nedenle web siteleri üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir