Yatay Geçiş Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Yatay Geçiş Hakkında Merak Edilen Bilgiler
26.04.2022 17:30
Yatay geçiş, öğrencilerin benzer bölümler arasında başka bir üniversiteye geçiş yapmasıdır. Benzer bölümlerin isimleri aynı olabilir veya içerikleri en az %80 oranında aynıdır. Yatay geçiş ile bursun kesilip kesilmeyeceği, yatay geçişin ücretli olup olmadığı, yatay geçiş ve dikey geçiş arasındaki fark gibi yatay geçiş hakkında merak edilen tüm bilgileri sizin için derledik.

Yatay geçiş hakkında birçok bilgi merak edilmektedir. Öncelikle yatay geçiş, bir üniversitede öğrenim gören öğrencinin kendi üniversitesinde veya başka bir üniversitedeki aynı ya da farklı bölüme geçiş yapması anlamına gelmektedir. Bu öğrenciler, yatay geçiş için belirlenen kurallar ile birlikte yapılabilmektedir. Yatay geçiş, hem kurum içi hem de kurum dışı olabilmektedir. Yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencinin üniversitenin belirttiği bazı koşulları karşılaması gerekmektedir.

Yatay Geçiş İle Burs Kesilir Mi?

Yatay geçiş ile burs kesilir. Ancak bu durum, yatay geçiş yapılacak olan üniversitenin yatay geçiş yönetmeliğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yatay geçiş, bir yükseköğretim kurumundan başka bir üniversitedeki ya da aynı üniversitedeki eşdeğer eğitim programlarına geçiş anlamına gelmektedir. Yatay geçiş yaparken öğrenim gördüğünüz üniversite aldığınız burstan feragat etmiş olursunuz. Bununla birlikte, yatay geçiş yaptığınız üniversitede burslu bir kontenjanı tercih edebilirsiniz. Yatay geçiş yapmak istediğiniz yatay geçiş yönetmeliğini dikkatli bir şekilde inceleyerek tercih yapabilirsiniz.

Yatay Geçiş İle Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir?

Yatay geçiş ile dikey geçiş arasında farklılıklar bulunmaktadır. Yatay geçiş, bir üniversitede eğitim görürken başka bir üniversitenin benzer ya da aynı bölümüne geçmek için yapılan işlemdir. Dikey geçiş ise 2 yıllık ön lisans mezunu öğrencinin eğitimlerini, 4 yıllık bir programa tamamlamak istemeleri ile başvurulan bir yöntemdir. Dikey geçiş sürecinde dikey geçiş yapabilmek için Ösym tarafından düzenlenen bir sınava girmek gereklidir. Bunun yanı sıra yatay geçişte üniversitelerin belirttiği şartları karşılamak gerekmektedir.

Yatay geçiş, öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite bölümünden diğer üniversitelerin benzer bölümlerine geçme işlemi olarak adlandırılmaktadır. Yatay geçiş hem aynı üniversite içinde hem de farklı üniversiteler arasında yapılabilmektedir. Açıköğretim ön lisans programları ya da 2 yıllık meslek yüksekokulu programlarından mezun olanların kişilerin 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversite bölümlerine geçebilmeleri için dikey geçiş sistemi kullanılmaktadır. Bu sınav, ÖSYM tarafından dikey geçiş sınavı olarak yapılmaktadır.

Yatay Geçiş Ücretli Midir?

Yatay geçiş ücreti farklılık göstermektedir. Bazı üniversitelerde yatay geçiş ücreti bulunmazken, bazı üniversitelerde yatay geçişi ücreti talep edilmektedir.

Yatay Geçiş Sadece Aynı Bölüm Olmak Zorunda Mı?

Yatay geçiş sadece aynı bölüm olmak zorunda değildir. Okuduğunuz üniversitede farklı puan türü üzerinden başka bir bölüme geçiş yapabilirsiniz. Kurumlar arası yapılan yatay geçişler için not ortalaması önemlidir. Bölümler arası yatay geçiş için ise taban puan kullanılmaktadır.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir