Yaşam Koçu ile Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Yaşam Koçu ile Psikolog Arasındaki Fark Nedir?
25.04.2022 15:00
Yaşam koçu ile psikolog arasındaki fark nedir, yaşam koçu olmak için şartlar nelerdir, yaşam koçu olmak için ne okumak gerekir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İlk olarak psikologlar ve yaşam koçları arasında bulunan en muhim fark, yaşam koçlarının akıl sağlığı ile ilgilenmiyor olmasıdır, yaşam koçları herhangi gibi bir terapi yapmazlar, terapi yapmak için herhangi bir yetki ve eğitimleri bulunmamaktadır. Koçluktaki niyet psikolojik manada sağlıklı olan insanlarda istediği amaçla ilerlemeleri için yardımcı olmaları ve gereken desteği, motivasyonu sağlamaları lazımdır. Bu dönemde gereken eğitim ve bilgilendirmeler verilebilir.

Psikologlar da koçlardan değişik olarak depresyon, yeme bozuklukları, anksiyete, ve benzeri gibi farklı psikolojik sorunları olan danışanlar ile çalışıp hastalıkların meydana getirdiği sıkıntıların azalmasını ve hayat kalitesinin artması niyetiyle terapi uygular. Ayrı olarak psikoloğa başvuru yapabilmek için klinik bir tanı şart bulunmamaktadır, kişi işlevselliğini çoğaltmak, sıkıntılarını çözmek ve benzeri gibi sorunlar için de başvuru yapabilirler. İkinci muhim fark ise psikolog olmak için lisans eğitimi almak şarttı varken koçluk eğitimi için sertifika programlarının yeterli gelmesidir.

Yaşam Koçu Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?

Yaşam koçu olmak isteyen kişilerin alması gereken bazı eğitimler mevcuttur. Bu alanda yetkinliği ve onaylı olan eğitim merkezleri, bazı üniversitelerden, özel eğitim kurumlarından özel eğitim kurumları almak lazımdır. Bu kurumlarda verilen “Yaşam Koçluğu Sertifika Programı” ya da “Yaşam Koçluğu Eğitim Programı” gibi programlara dahil olup gerekli eğitimleri almak gerekiyor. Saydığımız bu kurumların her biri kendi ders plânları doğrultusunda eğitimi vermektedir. Bu kuruluşlarda ki sertifika programlarının ders plânları, eğitim süreleri, ders konuları birbirinden farklı gösterebilir. Fakat bu kurumdakilerin hepsi de, bu alanda donanımlı ve uzman yaşam koçu yetiştirmeyi hedefler.

Yaşam koçu olmak isteyen kişilerin alması gereken bazı eğitimler mevcuttur. Bu alanda yetkin ve onaylı olan eğitim merkezleri, özel eğitim kurumları ve bazı üniversitelerden yaşam koçluğu eğitim sertifikalarını uzaktan eğitim şeklinde de da alınabiliyor. Bu maksatla yetkin ve onaylı olabilen uzaktan eğitim kurumlarına online olarak başvurmak lazımdır. Başvuru şartlarını tamamlanıp ardından bu sertifika programlarına kayıt olarak eğitim almaya başlanabilir.

Yaşam Koçu Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

Yaşam koçu olabilmenin şartları aşağıdaki gibidir;

·        Yaşam koçu olabilmek adına gereken bazı eğitim programları bulunmaktadır. Bu alana ilgi duyan, yaşam koçu olmak isteyen ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler başvuru yapabiliyor. Bu eğitim programları online ya da yüz yüze olarak düzenlenebiliyor. 

·        Yaşam koçu olabilmek adına herhangi bir yerden mezun olmanıza gerek yoktur

·        Yaşam koçu olabilmek için gereken makale ve yazıları da okumak güzel olacaktır

·        Yaşam koçluğu eğitimi veren herhangi bir üniversite bölümü yoktur

·        Sertifika alındıktan sonra yetkin kişilerin seminerlerine katılmakta son derece önemlidir

·        Bu mesleği yapmak isteyenler kendilerini sürekli olarak geliştirmek zorundadırlar

·        Bu bölüm için gerekli bir üniversite bölümü yoktur ancak yüksek lisans programları mevcuttur  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir