Yaratıcı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Yaratıcı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
23.04.2022 15:00
Yaratıcılık her işin hatta her hobinin başlangıcı ve geliştiricisi olma konumunda yer alıyor. Yaratıcılık yapılan eylemlerin daha keyifli bir hal almasını da sağlıyor. Yaratıcı olmak için neler yapılması gerektiği konunun meraklıları tarafından araştırılıyor.

Yaratıcı olmak; eski alışkanlıklara takılıp kalmaya engel olan, yeni şeyler keşfetmeye olanak tanıyan, dünyayı ve kişinin kendisini daha etkili, daha doğru bir şekilde görmenize yardımcı olur. Yaratıcılık, sahip olunan bir şey değil aksine sonradan geliştirilebilen bir şeydir. Yaratıcı olmak için; kendinizi yargılamayın, detaylara önem verin, merak edin, farkındalığınızı geliştirin, rutinlerinizin dışına çıkın, hata yapmaktan korkmayın, mükemmeliyetçi olmayın ve kalıplara takılmayın.

Yaratıcı Olmak İçin Hobiler Nelerdir?

Yaratıcı olmak için çeşitli hobiler geliştirilebilir. Yaratıcı olmanın işlerin en başında sahip olunan değil, daha sonradan geliştirilebilen bir şey olduğunu unutmamanızda fayda var. Yaratıcı olmak için hobiler; doğa yürüyüşü, resim sanatı, heykel sanatı, yazmak, koşmak, dans etmek, yoga, cosplay, okumak, video oyunları, bahçe işleri, örgü örmek, tahta işlemeciliği, poker oynamak, amatör radyoculuk, oyunculuk, lego yapmak, katamino oynamak, vücut geliştirmek, yüzmek, hayal kurmak gibi hobiler olarak sıralanmaktadır. Bu hobileri rutin haline getirmek yaratıcılığı arttırmak için önemli birer adım olarak kabul edilir.

Yaratıcı Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Kişilik Özellikleri Nelerdir?

Yaratıcı olmak için sahip olunması gereken kişilik özelliklerinin neler olduğu, işinde ya da sosyal yaşantısında yaratıcı olmak isteyenler tarafından aktif anlamda araştırılır olmuştur. Yaratıcı olmak için sahip olunması gereken kişilik özellikleri;

Özgün olmak

Hata yapmaktan korkmamak

Olumlu düşünebilmek

Özgür olup kendini sevebilmek

Pratik zekâya sahip olmak

Önyargılardan arınmış olmak

Problem çözmeye karşı yeteneği olmak

Diğer insanlar üzerinde etkili olmak

Ortalamanın üzerinde sıra dışı bulunmak

Kalıpların dışına çıkmak

Tabuları yıkan olmak

Kendi kendini motivasyonunu arttırma özelliklerine sahip olma şeklinde sıralanmaktadır. Bu kişilik özelliklerinin bir ya da birkaçına sahip olmak yaratıcılığı geliştirmek en azından üzerinde çalışmak için yeterlidir. Yaratıcılığı geliştirerek hayatın her alanına uygulayabilmek kişilerin kendi elindedir.

Yaratıcılığı Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

Yaratıcılık geliştirilebilir bir yetenektir ve disiplinli çalışma ile daha verimli sonuçlar elde etmek mümkündür. Yaratıcılığı geliştirme teknikleri şu şekilde sıralanıyor;

Doğru soruları sorarak sorunları yeniden belirleyin; sorunu yeniden belirlemek için mevcut durum ile ilgili farklı sorular yöneltin ve tek bir doğru cevap olmadığını bir kez daha kendiniz görün.

Farklı fikirleri birbiriyle buluşturarak harmanlayın; beklenmedik birleşimler yaratın. Fikirleri birbiriyle kıyaslayın.

Bulduğunuz ilk çözüme bağlanıp kalmayın; aklınıza gelen ilk fikir size parlak gelse de her zaman ikinci hatta üçüncü fikirlerin varlığına açık olun.

Dikkat kesilin; gözlem yapın, bilgi toplayın, farklı bakış açılarından gelen deneyimleri analiz edin.

Çevrenizi yaratıcılık ile doldurun; çalışma alanınızda, evinizde, yaşam alanınızda sürekli yeni renkler kullanın. Ufak dokunuşlar ile mekâna katacağınız yaratıcılık iç dünyanızda farklı yaratıcılıklar ortaya çıkarabilir.

Kendinize engeller koyun; yaratıcılığınızı arttırmak için üzerinde çalıştığınız işlerde kendinize farklı görevler verin. Bu görevlerin geçilmesi için kendinize engeller koyun.

Tecrübe edin; çevrenizde olup bitenleri, insanların herhangi bir işi yaratıcı kılmak için nasıl fikirler ürettiğini gözlemleyin. Yaptığınız proje ve yaratıcılık adımlarında pes etmeyerek tecrübeleri zihninize kaydedin. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir