Alacak Davası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Alacak Davası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.08.2021 01:30
Alacak davası bir mal, ürün ya da hizmetin alıcıya satılmasının ardından satıcının belirlenen ücreti alamaması durumunda mahkeme yoluna başvurulan bir davadır. Alacak davası nasıl açılır, çeşitleri nelerdir? Alacak davası ile sebepsiz zenginleşme davası arasındaki fark nedir, alacak davası ile itirazın iptali davası arasındaki farklar nelerdir? Alacak davası ile tazminat davası arasındaki fark nedir? Alacak davası ne kadar sürer, kısmi açılabilir mi, kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

 Alacak davası bir mal, ürün ya da hizmetin alıcıya satılmasının ardından satıcının belirlenen ücreti alamaması durumunda mahkeme yoluna başvurulan bir davadır. Burada amaç mal ya da hizmetin karşılığının alacaklı tarafından alınabilmesi için hukuki bir işlem olarak bilinmektedir. Ürün ya da hizmet satılması akabinde satıcının da bir maddi menfaat elde etmesi onun en tabii hakkı olduğundan dolayı alacaklının son çaresi bir dava açmaktan geçmektedir. Depozitolar, peşinen ödenen hesaplar, kısa ve uzun vadeli alacaklar, avanslar, tahviller ve çek senetleri, borç senetleri, ipotekli alacaklar gibi pek çok durumda açılabilen bu alacak davası sebepsiz zenginleşme, haksız fiil ve vekaletsiz iş görmeye göre gibi durumlarla kaynaklandırılır. Bu dava 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre şekillenmiş bir dava olarak bilinmektedir. Pek çok kişi tarafından merak konusu olmuş alacak davası hakkında hafa fazla bilgiye değinelim…

Alacak Davası Nasıl Açılır?

Satıcının bir ürün ya da hizmeti alıcıya teslim ettikten sonra alması gereken ücret ya da talep alınmadığında açılabilen bir dava çeşididir. Alacak davasının açılabilmesi için gerekli tüm şartların oluşması beklenmelidir. Bunun için alacaklının yapması gereken şey, dilekçe yazarak bir avukat tutmak ve dava için gereken süreyi beklemek olmalıdır. Alacaklının senet gibi belgeleri ile kendini haklı çıkarması durumunda alacaklının haksızlığı ispatlanır ve ardından alacaklıya ilamlı icra takibini başlatılacağı bilinmelidir.

Alacak Davası Çeşitleri Nelerdir?

Söz konusu bir alacaklının açabileceği davaların çeşitleri bulunmaktadır. Bu dava çeşitleri ise genelde borç senetleri, cari hesap, saire, alacak senetleri, ipotekli alacak, avans, peşinen ödenen hesaplar, tahviller ve depozitolardır. Bakıldığında alacak davası bu yöntemlerle açılabilmektedir.

Alacak Davası İle Sebepsiz Zenginleşme Davası Arasındaki Fark Nedir?

Alacak davası ile sebepsiz zenginleşme arasında pek çok fark bulunur. Alacak davası bir çek, senet, ya da herhangi bir belgeye dayalı olarak açılan dava çeşididir. Yani davası olan kişi bu belgeleri delil olarak sunarak söz konusu davayı kazanmayı ilişkin bir girişimde bulunabilir. Kısacası bakıldığında zenginleşme davasında kişinin hukuka uygun olmadan karşılıksız bir şekilde ve dayanaksız zenginleşmesi gösterilebilir. Hal böyle olunca alacak davası ile sebepsiz zenginleşme davasının ilk basamağı belirlenmiş olacaktır. Sebepsiz zenginleşme davasının ayrıca Türk Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Burada alacak davasında karşılık bedeli aranırken, sebepsiz zenginleşmede ise zenginleşmeye neden olan malın geri iadesi istenmektedir.

Alacak Davası İle İtirazın İptali Davası Arasındaki Farklar Nelerdir?

İtirazın iptali davası ile alacak davasının arasında elbette farklar bulunmaktadır. İtirazın iptali davası alacaklı kişinin açtığı davanın olumsuz sonuçlanmasının ardından yine de borçlu üzerinde açılması için iptal dilekçesi verilen bir dava türü olarak bilinmektedir.

Alacak Davası İle Tazminat Davası Arasındaki Fark Nedir?

Alacak davası ile tazminat davası arasında çok ciddi bir ayrım yani fark olduğunu belirtmemiz mümkündür. Alacak davası bir ürün ya da hizmetin satılmasının ardından karşılığında anlaşılan ücretin alınamamasına bağlı olarak açılan bir dava çeşididir. Senetler ve çeşitli çeklerle bu durumun davasının açıldığı ve ispatlanarak kazanıldığı bilinmektedir. Tazminat davası ise genelde oluşan maddi bir hasar, itibar kaybı, iş kaybı gibi kişilerin maddi manevi zarar uğraması durumunda açılan bir dava olarak bilinir.

Alacak Davası Ne Kadar Sürer?

Alacak davalarının iş mahkemelerinde ve tüketici mahkemelerinde görülüp görülmemiş olmasına göre dava süresi de değişecektir. Genelde tüketici mahkemelerinde açılacak davaların daha uzun sürede sonuçlanacağı bilinirken, alacak davasının ise sonuçlanabilmesi için yaklaşık davanın görülmesinin ardından yedi ya da sekiz ay gibi bir süre kadar beklenmesi gerekmektedir. Tüketici mahkemelerinde sonuçlanma süresinin yaklaşık olarak bir seneyi geçeceği bilinmelidir.

Alacak Davası Kısmi Açılabilir Mi?

Evet. Alacak davasının kısmi olarak açıklanabilmesi gibi bir durum mümkündür. Bunun için bahsi geçen alacak miktarının bölünebilir nitelikte olması

gereklidir. Buna ek olarak alacak davasının aynı hukuk bütününden geçmesi gereklidir.

Alacak Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Alacak davalarına ilişkin borçlu kişiye icra açılması için davanın kesinleşmesi şartı aranmamaktadır. Davalar açılmadan da borçlu kişiye ilamlı alacak davası ya da icra takibi açılabilmektedir. Bunun için davanın açılması ve görülmesi gibi bir sürecin gerçekleşmesi beklenmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir