Motivasyon Nedir?

Motivasyon Nedir?
06.11.2021 21:31
Motivasyon kavramı insanların bir eylemi gerçekleştirmek ve başarıya ulaşmak amacıyla içten duyduğu bir istek ve güdülenme halidir. Motivasyon listesi nedir, çeşitleri nelerdir? Yeterli motivasyon nedir? Sorularını cevapladık.

Bu yüzden aslında bir eylemi gerçekleştirmek istediğimiz zaman en iyi şekilde motive olabilmek o işi çok daha kolay başarabilmemizi sağlıyor. Çünkü hayatımızın hemen hemen her bölümünde kendimize sürekli olarak hedefler koymaktayız. Bu hedeflerin de başarıya ulaşmasındaki en büyük engel aslında motivasyon eksikliği olmaktadır. Yani aslında motivasyon sizi başarıya götürecek yolda içinizdeki inancı harcadığınız çabaya aktaran en büyük kaynaktır. Fakat aslında her konuda kendimi motive etmeye çalışmak da yanlış bir düşünce olacaktır. Kendinizi en başta ulaşabileceğiniz hedefler koyarak bu hedefleri yavaş yavaş yakalamaya çalışmalısınız. Bu sayede başarıya ulaşmanız içinizdeki motivasyonu da güçlendirecektir. Yoksa kendinize çok büyük hedefler koyarsanız aradaki basamakları atlamak aslında sizin en son basamağa kadar çıkabilmenizi güçleştireceği için bu yolda büyük bir başarısızlık yakalamakla kalmaz artık içinizdeki bütün motivasyonuda tüketerek bu basamakları tekrar çıkmak için içinizde bir güç bulamayabilirsiniz. Bunun için aslında hedeflerinizi yavaş yavaş düzenli bir şekilde koyduğunuz takdirde başarıya her ulaştığınızda içinizdeki motivasyon çok daha artarak bir sonraki basamağa çıkmak için çok daha büyük bir enerji sizi bu yolda yönlendirecektir. Bu yüzden kendinize göre hedefleriniz belirlemek ve bunun için belli başlı yöntemler planlamak gereklidir.

Motivasyon Listesi Nedir?

Kendinizi motive edebilmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Bu yollardan biri de kendinize belirli bir motivasyon listesi hazırlamak olabilir. Kendinizi özellikle büyük bir sınav, büyük bir yarışma vs. hazırlıyorsunuz motivasyon listeleri aslında bu yolda sizi çok daha güdüleyici bir özellik taşıdığı için çok daha motive olmanızı ve başarıya yaklaşımınızı sağlayacak bir araç olabilir. Örneğin önünüzde girmeniz gereken çok büyük bir sınav var. Bu sınava göre de aslında sizin için kayda değer bazı sonuçlar elde etmeniz gerekiyor. Bunun için tabii ki öncelikle düzenli çalışabilmek önemli fakat düzenli çalışabilmek de motivasyonu getirdiği bir güdüdür. Kendinizi motive edebilmek için herhangi bir kağıda ulaşmanız gereken hedeflerinizi yazabilir ve bunun gibi bir istek listesi çıkarabilirsiniz. Bunu herhangi bir duvara astığınız zaman aslında sürekli olarak bu hayallerin düşüncesi sizi bu hayalin peşinden koşmak için daha çok motive edebilir. Bu yüzden özellikle sınav senesinde kendinizi motive edebilecek ne varsa uygulamak verimli bir başarıyı beraberinde getirir.

Motivasyon Çeşitleri Nelerdir?

Motivasyonun temel olarak iki türü bulunmaktadır. Bu türlerse iç ve dış motivasyon olarak ayrılır. İç motivasyon kişinin kendi kendini motive ederek bir işi başarmaya odaklanması anlamına gelirken bu motivasyonu sebebi, motivasyonun insanın kendinden kaynaklanan türü olarak tanımlanabilir. Dış motivasyon ise aslında çevrenizdeki insanların veya sizi motive edecek herhangi kişilerin başarma isteğinizi aşılayarak sizi motive etme şeklidir. Yani bu yönden motivasyon ya sizin içinizden gelecek istek ile birlikte ortaya çıkar ya da çevrenizdeki insanların sizi başarmaya dürtülemesi ve bu dürtünün de motivasyonunuzu arttırması sonucu gerçekleşir. En etkili motivasyon türü ise iç motivasyon olarak bilinir. Bazı durumlarda ise iç motivasyon dış motivasyonu yada dış motivasyon iş motivasyonu dönüşebildiği için aslında bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir yargıdır.

Yeterli Motivasyon Nedir?

Özellikle sportif faaliyetler de takıma moral veren ve maçlara çıkmadan önce belli bir motivasyon konuşması yapan kişiler mutlaka her takımda vardır. Çünkü aslında beyin olarak başaracağına inanmak da beynin vücudu bu şekilde komutlandırmasını sağlayarak çok daha performans gösterebileceğiniz bir müsabaka geçirirsiniz. İşte bir insanı psikolojik ve fizyolojik olarak kendini yarışmaya, herhangi bir sınava vs. başarması gereken eyleme göre kendini güdülenmesi ve başaracağına olan inancını bulunması yeterli motivasyonun olduğu anlamına gelir. Peki yetersiz motivasyon nedir? Yetersiz motivasyon durumlarında genel olarak insanda bir moral düşüklüğü keyifsizlik yorgunluk hali hissedilir. Bu da zaten o an yapacağı eyleme de yansıyacak ve bundan dolayı da çokta başarılı bir sonuç almak mümkün hali gelmeyecektir. Bu yüzden insanın yapacağına inanması ve başarmak için kendini yeterli görmesi aslında yeterli motivasyon örneği olarak tanımlanabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir