Yapı Denetimi Nedir?

Yapı Denetimi Nedir?
12.04.2022 15:30
Günümüzde oldukça fazla önemi kavranmış olan yapı denetim işlemi ve yapı denetim çalışanları hakkında oldukça merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Yapı denetim hakkında en çok merak edilen; yapı denetimi nasıl yapılır, yapı denetim ne kadar para alır gibi soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Yapı denetimi, gayrimenkul devri sahipleri ve dolayısıyla müteahhitler adına inşaat faaliyetlerini baştan sona yöneten bir meslektir. Bilimsel/sanatsal ve hijyenik düzenlemelere ve standartlara uygun olarak inşa edilen imar planları, özel yapıların projelendirilmesi ve kontrolü sağlanmaktadır.

Yapı Denetim Sahibi Başka Yerde Çalışabilir Mi?

Yapı denetim sahiplerinin başka yerlerde çalışıp çalışamayacaklarına dair pek çok farklı söylem bulunmaktadır. Bu konuya açıklık getirecek olursak; yapı denetim sahibi olan kişilerin, denetim çalışmaları sırasında diğer mesleki ve inşaatla ilgili ticari faaliyetlerde bulunmaları yasaktır. Ancak meslek ile alakası olmayan işlerde çalışmaları mümkün olmaktadır.

Yapı Denetimi Nasıl Yapılır?

Yapı denetiminin yapılışı; yapı sahibi tarafınca alakalı proje denetçilerine hazırlatılan projeler Yapı Denetim Kuruluşuna teslim edilir. Yapı Denetime teslim edilen projeler alakalı denetçiler tarafınca yürürlükteki yönetmelik ve şartnamelere nazaran test edilir. Proje ile ilgili, idarenin istemiş olduğu evraklar yapı sahibi ve müteahhitten toparlanarak bir ruhsat dosyası oluşturulur. İnşaat sırasında kullanılacak olan demirlerin incelemesi yapılır. Daha sonrasında ise kalıp kontrolü yapılır. Kalıp ve demir kontrolünden sonrasında beton dökümü sırasında sorumlu bir şahıs inşaatta hazır durumda bulunur.

Beton döküm sırasında betonun kıvamının, vibratör ile işlenmesinin kontrolünü sağlar. Laboratuvar ile bağlantı kurulur. Ayrıca dökülen betonun kıvamı ölçülür. Alınan numuneler bir gün inşaat alanında bekledikten sonrasında laboratuvarda kür havuzuna konulur. Daha sonrasında ise betonun tazyik dayanımları ölçülür. Şayet değerler olması gerekenden düşük ise dökülmüş olan beton kırılarak yine dökülür. Son işlem olarak duvarlar ve elektrik durumu kontrolden geçirilir. Bütün bu işlemler sonrası belgelendirme yapılır. Ancak unutulmaması gerekmektedir ki; yapı denetim işlemi oldukça önemli bir işlem olduğu gibi, yapılan hatalar çok büyük sonuçlar doğurmaktadır. Toplum güvenliğinin sağlanması ve can kaybının yaşanmaması adına bütün yapı denetim işlemi süreçleri titizlik ile ve doğru raporlandırma sayesinde yapılmalıdır.

Yapı Denetim İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yapı denetim için gerekli evrakların neler olduğu hakkında bilgi verecek olursak; Makine iş bitirme belgesi, Yapı denetimi tamamlama sertifikası, Tüm binayı gösteren tüm cephelerden çekilmiş fotoğraflar, Telekomünikasyon bürosundan binaya telefon sistemi kurulumu için uygunluk belgesi gibi evraklar gerekmektedir.

Yapı Denetim Ne Kadar Para Alır?

Yapı denetim hakkında en çok araştırılmakta olan konular arasında yer alan bir diğer konu ise; yapı denetim çalışanlarının ne kadar ücret aldıklarıdır. Bu konu hakkında açıklama yapacak olursak; yapı denetim çalışanlarının 2022 yılında aldıkları ücret 5750 TL olarak belirtilmiştir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir