Yağ basıncı göstergesi; motorun yağ basıncı seviyesini ölçen bir tür basınç dönüştürücüdür. Motor yağı basıncı seviyesi değiştikçe göstergenin de iç direnci değişir. Birçok eski model araçta yağ basıncı göstergeye bağlıdır. Yağ basıncı değiştikçe direnç de değişir, göstergenin ibresi de hareket etmeye zorlanır. Motorda yeterli miktarda yağ olmazsa büyük hasarlara neden olabilir. Araçta bulunan birçok sistem, doğru motor yağı seviyesini ve motor yağı basıncını korumak üzere tasarlanmıştır. Motor bilgisayarının yağ akışını doğru bir şekilde düzenleyebilmesi için yağ basınç göstergesinin doğru bir şekilde çalışması gerekir. Motorun yapısına göre yağ basıncı göstergesi silindir bloğuna, yağ filtresi gövdesine ya da silindir kapağına yerleştirilir.
Yağ Basıncı Kaç Olmalıdır?
Yağ basıncı araçlar için son derece önemlidir. Araç sahipleri için hiç de yabancı olmayan yağ basıncı ve yağ basıncı göstergesi sürekli kontrol edilir. Kritik anlamda yağ basıncı değeri, motorun tipine göre değişiklik ve farklılık gösterir. Normal olarak yağ basıncı değeri, 0.25 bar ile 0.75 bar arasındadır. Yağ basıncının normal olarak bu değer aralığında olması gerekir. Yağ ısısının fazla olduğu durumlarda göstergenin 1 bara kadar düşmesi anormal kabul edilmez. Ancak bu değerin motorun tipine ve hacmine göre farklılık gösterdiğini belirtmekte fayda var.
Yağ Basıncı Nasıl Ölçülür?
Yağ basıncı, birçok yeni model elektronik beyinli araçlarda ölçüm şekli otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Yağ müşürü adı verilen elektronik sensörler sürekli şekilde motora bağlıdır. Yağ pompasına da bağlı bulunan bu elektronik sensörler sayesinde sürekli şekilde ölçüm yapılır. Bu ölçüm aracın gerekli birimlerine iletilir. Yağ basıncı olması gerekenden düşük ise arıza ekranında yağ basınç uyarısı yanar ve aracın motorunu durdurmanız gerekir. Profesyonel olarak yağ basıncı analog göstergeler aracılığıyla ölçülür.
Yağ Basıncı Düşerse Ne Olur?
Yağ basıncı farklı sebeplere bağlı olarak düşebilir. Zamanında değişmeyen yağ filtreleri zaman içerisinde tıkanacaktır. Bu durum sonucunda yağ akışı önemli ölçüde kısıtlanacaktır. Zamanında değiştirilmeyen yağ filtreleri, yağ akışını kısıtlayarak yağ basıncının düşmesine sebep olur. Yağ basıncı düşerse; yağ filtreleri tıkanır ve yağ akışı önemli ölçüde kısıtlanır. Bu durum da aracın çalışmasını ve motorun durumunu önemli ölçüde etkiler.
Yağ Basıncı Neden Artar?
Yağın viskozitesinin artması sebebi ile motor soğukken dahi yağ basıncı yüksektir. Yağ akışındaki tahliye vanası aşırı miktarda akışı yönlendirmek üzere açılana kadar motor devri artar. Yüksek yağ basıncının en yaygın nedeni; hasarlı ya da tıkalı yağ filtreleridir. Bu durum genellikle yağ filtreleri eski olduğunda meydana gelir. Aracınızda bulunan basınç tahliye vanası, kapalı kaldığı zaman yağ basıncı giderek artar. Aracınızda eski ya da tıkanmış yağ kullanımı da yağ basıncının artmasına neden olabilir. Yağ filtresi tıkanabilir bu durum da yağ basıncının artmasına sebep olur. Araç motorunun hatalı göstergeye sahip olması da yağ basıncını takip edememenize ve yağ basıncının artmasına sebep olur.