Araba Neden Gaz Yemez?

Araba Neden Gaz Yemez?
15.11.2022 17:48
Genel bir tabirle, gaz yememe, tekleme olarak bilinen gaz adaptasyonu hakkında merak edilen bazı sorular bulunmaktadır. Araba neden gaz yemez, gaz yemesi ne anlama gelir? Benzinli, dizel araç neden gaz yemez? Ayrıntıları için yazımıza göz atabilirsiniz.

Arabalar ana motor sayesinde, başka bir güce ihtiyaç duymadan tasarlanmış kara taşıtlarıdır. Motorunda meydana gelen halk arasında tekleme ya da gaz yememe gibi problemlerle karşılaşılabilir.

Hava filtreniz çok kirliyse, filtrenin bağlı olduğu hortum tıkanmışsa, yine araçta gaz yememe, tekleme gibi problemler yaşanır.

Yakıt ve filtreleme, ateşleme, supap ve eksantrik sistemlerinin, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu sistemlerin herhangi birinde oluşan problem, aracın gaz yememesine sebep olabilir.

Benzinli Araç Neden Gaz Yemez?

Benzinli araçlar sessiz bir motor kabiliyetine sahip oldukları için, tüketiciye çok cazip gelmiştir. Bu araçlarda yaşanabilecek herhangi bir problem, çekiş sorunlarıyla kendisini hissettirir.

Benzinli araçların, buji kabloları, ateşleme bobini gibi sebepler gaz yemesini etkileyecektir. Eğer tekleme, çekişinde aksaklık gibi bir problem varsa, gösterge panelinizde bir hata kodu ortaya çıkacaktır.

Ayrıca benzinli araçların filtreleri, 15 Km’de bir muayenesi yapılmalıdır. Kablolarınızı ve bujilerinizi mutlaka değiştirmelisiniz. Eğer aracınız eskiyse ateşleme modülü adı verilen bir sistemde yaşanabilecek bir arıza aracın gaz yememesine sebep olabilir.

Benzin filtreleriniz tıkanmışsa veya benzin kaçağı olmuşsa aracınızın çekiş gücü düşecektir. Eğer otomatik bir benzin sisteminiz varsa, otomatik benzin sisteminiz arızalanmış olabilir.

Benzin veya hava filtrelerinin tıkanması aracınızın tekleme ve gaz yememe gibi problemler yaşamasına sebep olacaktır.

Dizel Araba Neden Gaz Yemez?

Otomatik şanzımanlarda genellikle yaşanan bir problem olarak nitelendirilmektedir. Aracınız otomatik şanzımanlı, ya da DGS vitese sahipse birden gaza yüklendiğiniz durumda, gaz yememe problemiyle karşılaşması olağan bir durum olacaktır.

Halk arasında yaygın bir tabir olan “kötü mazot“ gibi kaynaklardan aracınız tıkanmaz. Dizel araçlar mazot filtresinin tıkanmasından kaynaklı olarak gaz yememe problemi yaşayabilir. Aracın muayene olması gerekmektedir. İlk bakılacak yer ise aracın turbo hortumlarıdır.

Turbo hortumları kontrol edildikten sonra araç hala aynı problemi sürdürüyor ve devreye girmiyorsa, EGR valfi, egzoz manifoldu, katalizör, gaz kelebeği arkasında yer alan sensör, mazot filtresi, selenoid valfi gibi araç içi parçaları arızalı olabilir.

EGR valfi, genellikle ilk bakılacak yer olmasa bile eğer turbo hortumlarında sorun yoksa, yüksek ihtimalle problem buradadır. Mutlaka değiştirilmesi gereken bir parçadır. Bu sorunları anlayabilmek için dizel aracınızı bilgisayara sitemine bağlatabilirsiniz. Sorunların tespit edilmesini daha da kolaylaştıracaktır. Ayrıca sorununuz tespit edilene kadar, mali kaynaklarınızı da tüketmemiş olursunuz.

Arabanın Gaz Yememesi Ne Anlama Gelir?

Günümüzde araba kullanmak bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Aracınızda yaşanacak herhangi bir problem günlük hayatınızda kafanızı meşgul ederek olumsuz durumlara sebep olabiliyor. Bundan dolayı aracınızın km bakımlarını mutlaka yaptırmalısınız.

Aracınız turbo sistemliyse, bu parçadan meydana gelen aksaklık sebebiyle araç gaz yemiyor olabilir. bu sistemde oluşan delik, kaçak, hortumun yerinden çıkması gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Ateşlemenin zayıf olması, ateşleme bobini arızası, sentil ayarının doğru bir şekilde ayarlanmaması, hava filtresi borusu ya da kazanındaki herhangi bir tıkanıklık, tıkanmış katalizör, boğaz kelebeği arızası, subap ayarının düzgün ayarlanamamış olması gibi sebeplerden kaynaklı araç gaz yememe problemi yaşayabilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir