Vergi cezalarına ilişkin belirli zaman dilimlerinde indirimler uygulandığı bilinmektedir. Bu durum teşvik amacı ile yapılmakla birlikte mükelleflerin işlerinin de kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük çerçevesinde verilmiş olan vergi cezalarının ana tutarına herhangi bir indirim yapılmamakla birlikte kesilen cezaların indirildiği bilinir. Vergi ziyaı cezalarının, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kapsamında yapılacak indirimlerden hem vergi mükelleflerinin hem de sorumluların faydalandığı bilinmelidir.
Cezanın kesildiği ve tebligatın elinize ulaştığı ilk otuz gün içinde tebligatla birlikte başvuru yapılması halinde ve söz konusu cezanın davaya intikal etmemesi hallerinde indirimden faydalanılabilir. Hem interaktif uygulamalar üzerinden hem de doğrudan ilgili vergi dairelerine gidilerek yapılan bu indirimler alınan cezanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Bilindiği üzere vergi ziyaı adı verilen cezalarda söz konusu cezanın yarısı ödenirken, diğer ceza türlerinde de bu oran türüne göre farklılıklar taşıyabilir. Ceza indirimi konusunda merak edilen tüm sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…
Vergi Cezası İndirimi Yapmak İçin Neler Yapılmalı?
Çeşitli nedenlerden dolayı vergi cezasına maruz kalan şahıs ya da şirketlerin izlemesi gereke adımlar şu şekildedir;
· İlk olarak vergi cezasına ilişkin bir bildiri ya da tebligat ele geçmelidir.
· Ardından tebligatın alındığı günden itibaren geçen otuz günlük süreç takip edilmelidir.
· Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan sayfadan indirim başvurusu yapılabilir.
· İndirimden faydalanılmak istendiğine dair bir dilekçe yazılarak Gelir İdaresi Başkanlığı2na doğrudan verilmelidir.
Vergi Cezası İndirimi Şartları Nelerdir?
Vergi cezasından yaralanabilmek için şahıs ya da vergi sorumlularının belli şartları taşımaları gerekmektedir. Bu şartlar ise şu şekildedir;
· Cezanın kesilmiş olduğuna ilişkin kişi ya da şirketlerin ellerine geçmesi beklenen tebligatın otuz iş günü içerisinde ilgili vergi dairesine yeniden gönderilmesi gereklidir.
· Bahsi geçen ceza her ne ise bu cezanın usulsüzlük mü yoksa özel usulsüzlük esasına göre mi kesildiği konusundan netlik kazanılmalıdır.
· Cezanın indirilmesine dair alınan karara göre esas vergi miktarının ve asıl cezanın üç aylık süre zarfı içinde ödenmesi gerekmektedir.
· Ayrıca bu cezanın üzerine dava konusu açılmamış olunduğuna dikkat edilmelidir.
Vergi Cezalarında Erken Ödeme İndirimi Nasıl Yapılır?
Vergi cezalarında sorumluların tarafına iletilen tebligatların otuz günlük zaman aşımına uğraşmadan ödenmesi durumunda kişilere erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. Kişiler bahsi geçen süre zarfında taraflarına kesilmiş olan cezaları ödediği zaman bahsi geçen ceza tutarının belli bir kısmının ödenmesi hususunda uzlaşma sağlanmış olunur. Uzlaşma sağlanan cezalar üzerinde kişiler ya da şirketlerin bu cezaya ilişkin borcun yüzde 25 oranında ceza indirimi uygulanmış olur.
Vergi Cezalarında Peşin Ödeme İndirimi Nasıl Yapılır?
Usule ilişkin ya da usulsüzlüğe ilişkin kesilen cezalarda ödeme kolaylığı sağlanması açısından indirimler sağlanmaktadır. Genelde cezaların peşin ödenmesi durumunda yüzde yirmi beşlik oranda bir ceza indirimi uygulandığı bilinmektedir.
Vergi Ceza İndirim Şartlarına Uyulmaması Durumunda Ne Yapılır?
Vergi cezalarına ilişkin indirim fırsatından faydalanmak isteyen ceza sorumluları ve mükelleflerin bu talepte bulunmalarının ardından yapabilecekleri en kısa sürede indirimli bir şekilde vergi borçlarını ödemeleri gerekmektedir. Bahsi geçen vadenin tanınmasının ardından yine bir ödeme gerçekleşmemişse şahıs ya da şirketlerin cezalarına ilişkin uygulanan indirimlerden vazgeçilir. Kişilerin daha kolay ödeyebilmelerine ilişkin yapılan bu indirimlerden zamanında faydalanılmazsa ne yazık ki tekrardan bu indirimi talep etmeleri mümkün gözükmemektedir.
Vergi Cezalarında Ne Kadar Süre Sonra Dava Açılabilir?
Vergi ziyaı ya da usulsüzlüğe ilişkin olarak yapılan cezalarda kişi ya da şahıslara bu cezanın ne olduğunu gösteren bir tebligat gönderilir. Kişilerin ellerini çabuk tutarak otuz gün içinde bu süreye uymaları önerilmektedir. Aksi takdirde tebligatın elinize ulaştığı günün ardından geçen otuz günlük süre sonlandığında kişilere dava açılabilmektedir.