Velayet Hakkı Nedir?

Velayet Hakkı Nedir?
07.04.2022 15:00
Velayet hakkı, çocukların temsili ve korunması için öngörülen hukuksal bir haktır. Velayet hakkının nasıl bir hak olduğu, velayet hakkının ne zaman sona erdiği ve velayet hakkının devredilip devredilmediği ile ilgili tüm merak edilen soruları sizin için derledik.

Velayet davası hakkı, 18 yaşınhttps://gunceloku.com/velayet-davasi-nedirdan küçük bir çocuğun temel bakımının yasal sorumluluğudur. Başka bir deyişle velayet, çocukla ilgili önemli kararları verme hakkıdır. Bunlar; çocuğun nerede yaşayacağını seçmek, çocuğun okulu hakkında karar vermek ve çocuğun sağlık hizmetini yönetmek gibi durumları kapsamaktadır. Anne ve baba evli ise, evlilik süresince velayet hakkı hem anne hem de babaya aittir. Anne ve babanın boşanması durumunda ortak çocuğun velayet hakkına ilişkin olarak verilen karar hâkime aittir. Bununla birlikte evliliği devam eden anne ve babadan birinin vefat etmesi durumunda velayet hakkı sağ kalan eştedir.

Velayet Hakkı Nasıl Bir Haktır?

Velayet hakkı, eğitim ve sağlık dâhil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çocuğun hayatıyla ilgili önemli kararları alma konusunda birincil sorumluluk ve yetkiye sahip olan ebeveyni ifade eder.  Velayet hakkı, çocukların korunması ve temsili kapsamında yasal bir haktır. Çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması, güvenli bir ortamda yetişmesini sağlamak açısından velayet hakkı oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra velayet hakkı, yasal olarak reşit olmayan çocuğun haklarının korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından anne ve babanın çocuğu üzerinde sahip olduğu bir haktır. Aynı zamanda velayet hakkı, anne ve babanın şahsına mutlak suretle bağlı olan bir hakkı temsil etmektedir.

Velayet Hakkı Devredilebilir Mi?

Velayet hakkı devredilemez. Bu hak kişiye sıkı sıkıya bağlı mutlak bir haktır. Bu nedenle velayet hakkı devredilemez ya da bu haktan feragat edilemez.

Velayet Hakkı Ne Zaman Sona Erer?

Velayet hakkının sona ermesi, Aile Hukuku kapsamında; velayeti alınan çocuğunun vefat etmesi, çocuğun velayet hakkına sahip olan kişinin vefat etmesi, velayeti alınan çocuğun 18 yaşına basmış ve yasal olarak reşit olması durumunda gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra velayet hakkına sahip olan anne ve babanın, çocuğun bakımı ile ilgilenmemesi, güvenliğini koruyamaması ve buna benzer yasal hak ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi de velayet hakkının sona ermesine neden olur.

Velayet Hakkı Mutlak Hak Mıdır?

Velayet hakkı mutlak bir haktır. Bu hak, kişiye mutlak bir şekilde bağlı olan bir haktır. Bununla birlikte TMK (335/1) hükmü gereğince; ergin olmayan kişilerin bakımı, eğitimi ve dış dünyaya karşı korunmasından sorumlu olma durumunu kapsayan velayet hakkı, ileri sürülebilirlik kapsamında mutlak bir haktır. Velayet hakkı, evlilik süresince anne ve babaya verilir. Evlilik sona ermediği sürece çocukların velayet hakkı anne ve babasındadır. Ancak boşanma olması durumunda ya da fiili bir ayrılık yaşandığında velayet hakkı anneye ya da babaya tanınabilir


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir