Vefat Eden Kişinin Resmini Asmak Günah Mı?

Vefat Eden Kişinin Resmini Asmak Günah Mı?
28.11.2022 18:29
Vefat eden kişinin resmini asmak günah mı? Vefat eden kişinin yerine hacca gidilir mi, vefat eden kişinin kırkında ne yapılır? Vefat eden kişinin kurbanı ne zaman kesilir, mezar taşı ne zaman dikilir? Vefat eden kişi hakkında yakınları pek çok sorunun cevabını merak etmektedir. Merak edilen soruların tüm cevabını okuyucularımız için bu yazımızda derledik...

Zaruret olmadan boydan fotoğraf çekmek ve odaya asmak doğru yapılan bir hareket olarak kabul edilmemektedir. Ancak boydan olmayan resimleri çekmek ve asmak caiz olarak görülmüştür. Ölülerin de bu türden olan resimlerini asmak caiz olarak bilinmektedir. Ayrıca resim asılan yerde namaz kılınacaksa, ters çevrilmeli veya üstü kapatılması gerekmektedir.

Vefat Eden Kişinin Yerine Hacca Gidilirmi?

Kendisine hac farz olmadığı halde parası olmadığı için hac yapamamış ve vefat etmiş bir kimsenin hayrına hac yapmakta hiçbir problem bulunmamaktadır. Vefat eden kimsenin yerine hac yapmak için illa miras bırakmış olma şartı aranmamaktadır.

Ölü ya da hayatta olsun başkası adına hac veya umre yapılarak sevabı bunlara bağışlanabilmek için dinimizce mümkün kılınmıştır.

Vefat Eden Kişinin Kırkında Ne Yapılır?

Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün vefat eden kişi için mevlit okutulmaktadır. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulmaktadır. Ölünün kırkında ve elli ikisinde yine aynı dualar okunarak gelen misafirlere ve yakınlara pide, bükme veya pişi misafirlere ikram edilmektedir.

Vefat Eden Kişinin Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Ölmüş olan bir kimse adına her zaman kurban kesilebilir bunun belli bir zamanı ve vakti bulunmamaktadır. Bazı alimler bu kurbanın arife günü kesimini uygun olduğunu söylemiştir. Çünkü arife günü kesilip dağıtılırsa, fakirler etlerini bayramdan hemen önce alıp sevinmeleri mümkün olacağını dile getirmiştir.

Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere dağıtabileceği gibi, kendi yakınları ve zenginlerin de yemesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması şarttır.

Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi bulunmaz. Ancak, sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Sevabını ölmüş bir akrabamızın veya sevdiğimiz bir zatın ruhuna bağışlamak üzere kesilecek herhangi bir kurbanın, Kurban Bayramı'nda keseceğimiz sair hayvanlardan farkı bulunmayacaktır.

Vefat Eden Kişinin Mezar Taşı Ne Zaman Dikilir?

Yeni ve yakın zaman diliminde defin yapılan yer için geçici mezar baş taşı yaptırabilmek mümkündür. Defin tarihi itibari ile 15 gün sonra mezar yeri tapusunu almanız mümkündür. Ayrıca 90 gün sonra da mezar inşaat ruhsatını çıkartabilmeniz doğru görülmüştür.

Mezarda dayanıklılık için esas olan mezarın, kalın ve az sayıda bölümlerden oluşması olarak bilinmektedir. Ne kadar güzel görünürse görünsün, çok sayıda bölümden ve parçadan oluşan mezarlar vefat eden kişi için risk taşımaktadır. Önemli olan görüntü değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir