Uykuda Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Uykuda Nefes Kesilmesi Neden Olur?
03.12.2022 22:27
Uykuda nefes kesilmesi neden olur? Uykuya dalarken nefes kesilmesi neden olur, ani nefes kesilmesi neden olur? Denize girince nefes kesilmesi, derin nefes alırken nefes kesilmesi, düşme sonrası nefes kesilmesi neden olur? Nefes kesilmesi birçok etmenlerden dolayı karşılaşılan bir ciddi sorundur. Merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için derledik...

Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak isimlendirilmektedir ve sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılmaktadır. Bu rahatsızlık tehlikelidir ve tedavisi önem arz etmektedir.

Uykuya Dalarken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Uyku apnesi sırasında, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme meydana gelmektedir. Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak gözlemlenmektedir.

Uyku apnesinin başlıca belirtileri arasında uykuda solunum durması olarak gözlemlenmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğu gece uykularında solunumların durduğunu fark etmemektedirler. Vücut solunum yapmayı durdurunca beyin uyandırma komutunu kişiye gönderir. Uyku apnesine sahip kişiler gece defalarca uyanabilir fakat bunu fark etmeden yaşamlarını dahi sürdürebilmektedirler.

Ani Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Akciğer kanseri, obezite, guillain barre sendromu, myastenia gravis, verem, panik atak ve anksiyete bozuklukları da nefes darlığına yol açan sebepler arasında yer aldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra genetik faktörler ve çevresel etmenlerde bu durumun yaşanmasının nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Akut ya da farklı bir deyişle aniden ortaya çıkan nefes darlığının nedenleri ise şu şekildedir:

·         Astım.

·        Kalp krizi.

Denize Girince Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Aslında yalnız solunum kasları değil, diğer kaslar da denize girince kasılmaktadır. Feedback mekanizmasından dolayı, dermatomda mevcut kasları donatan sinirler kasları uyarır ve onların kasılmasına neden vererek nefes kesilmesi durumu gerçekleşmektedir. Bunlar spinal kordla ilgili refleks döngüler olarak tanımlanmaktadır. Denize girildiğine suyun içinde gereğinden fazla nefes tutmak, genze su kaçması durumu ve panik, korku gibi duygu durumları değişiklikleri sebebiyle de denize girildiğinde nefes kesilmesi gözlemlenebilir.

Derin Nefes Alırken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Derin nefes alırken nefes kesilmesi durumu genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan dolayı kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da mevcut olabilir.

Düşme Sonrası Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Yüksek sesle horlayan, aşırı kilolu, yüksek tansiyonlu, burun veya boğaz bozukluğu olan kişilerde nefes darlığı ve nefes kesilmesi daha fazla görülür. Kanda düşük seviyelerde oksijen ve yüksek seviyelerde karbondioksite neden olur ve düşme sonrasında nefes kesilmesi gerçekleşebilir. Bunun yanına duygu durumları da etki eder.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir