Uyku çiçeğinin bakımının nasıl yapılacağı sık sık sorulan sorular arasında yer alır. Öncelikle uyku çiçeğine evde bakılacak ise torf toprak tercih edilmesi gerekli olup, uyku çiçeğine ait saksının da küçük olması bitki açısından faydalı olarak görülmektedir. Uyku çiçeği sabah güneşinden yeterli düzeyde faydalandıktan sonra, gölgeye alınması gereken bir bitki olmasıyla birlikte, bu bitki genel olarak güneşli ortamı sever. Bu da bitkinin uzun süre karanlıkta bırakılmayıp, gereksiz uzun süre de güneşte tutulmaması gerektiği anlamına gelmektedir.
Uyku Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Uyku çiçeğinin nasıl çoğaltılacağı konusunda farklı yöntemler vardır. Süs yoncası olarak da bilinen uyku çiçeğini çoğaltmak için, çiçeğin dalları köklerinden ayırılarak başka bir yere dikebilir. Bu yönteme ek olarak kullanılabilecek diğer bir yöntem ise, çiçeğin dallarından çıkan çiçekleri sürekli toplayarak, yeniden tomurcuklanıp çoğalmasını sağlamaktadır. Her iki yöntem de uyku çiçeği veya süs çiçeğinin çoğaltılması için kullanılan popüler ve etkili yöntemlerdendir.
Uyku Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Uyku çiçeğinin pek çok faydası bulunmaktadır. Uyku çiçeğinin yapraklarında çay yapılarak içildiği takdirde mide ve sindirim rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak bunun için uyku çiçeklerinin kurutulmadan taze olarak kullanılması gerekmektedir. Uyku çiçeğinden yapılan çay, aynı zamanda böbrekler için de şifa kaynağı olmasının yanında, bu mucizevi çayın sarılığa ve karaciğere de iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bunlara ek olarak uyku çiçeği, iştah arttırmak içinde de kullanılan bitkilerden biri olmasının yanında, ince ince doğranmış uyku çiçeği bitkisinden, bir çay kaşığı kadarını 400 ml suda kaynatıp tüketilmesi, sağlık açısından oldukça faydalı olarak görülmektedir.
Uyku Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Uyku çiçeği saksı değişiminin nasıl yapıldığı merak edilen konulardan biridir. Bu bitkinin saksısı, bitki toprağı kurudukça su ilave edilerek değiştirilmek zorunda kalınmayabilir. Karanlığı ve soğuğu sevmeyen bu bitki, pek fazla karanlıkta bırakılmayıp, fazla da güneşte tutulmamalıdır. Aynı zamanda, bu bitkiyi soğuktan ve kış aylarındaki ayazdan korumak için iç mekânları tercih edebilir.