Üniversiteye Kayıt Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Üniversiteye Kayıt Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
24.08.2021 18:16
Üniversiteye Kayıt Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler... Üniversiteye kayıt nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir, kayıt yaptırıp tekrar sınava girmek mümkün mü? Üniversiteye kayıt olup dondurmak nedir, kayıt için para ödeniyor mu? Kayıt için gitmek gerekiyor mu, kayıt için sağlık raporu nasıl alınır, üniversiteye kayıt olurken lise diploması gerekli mi, üniversiteye kayıt ne zaman başlıyor?

Üniversite hayatı, ister iki yıl ister dört yıllık olsun iyi bir deneyim olmakla birlikte son derece eğlenceli ve keyiflidir. Özellikle şehir dışında üniversite kazanmak hem iyi bir deneyim, hem kendi ayaklarının üzerinde durabilme ve sorumluluk alabilme gibi yetenekleri geliştirerek öğrencileri hayata hazırlar. Fakat üniversiteyi hem kazanma süreci, hem bölüm ve üniversite tercihi hem de kayıt süreci üniversiteye girmeden evvel yaşanan son zorluklardır ve bu zorluğun da atlatılabilmesi için öğrencilerin dikkatli olmaları ve bilmeleri gereke pek çok şey bulunmaktadır. Hal böyle olunca üniversite tercihi sonuçlarının sevinci henüz yaşanamadan tatlı da olsa bir telaş başlar. Üniversiteye nasıl kayıt yaptırılacağı, kayıt için gereken evraklar, sağlık raporu gibi pek çok konu gündeme gelmeye başlar. Üniversiteye kayıt yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler ise oldukça önemlidir. Hem gereksiz stresi önler hem de kişilerin zaman kaybı yaşamamasını sağlar. Bu açıdan bakıldığında üniversiteye kayıt yaptırmadan önce akla gelen tüm sorular ve bu soruların yanıtları sizler için derlendi…

Üniversiteye Kayıt Nasıl Yapılır?

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler yerleştikleri ve eğitimlerini sürdürebilecekleri okulların kayıt tarihlerini iyi bir şekilde öğrenmelidir. Bu süreç oldukça önemlidir. Bundan beş ya da altı yıl evvel üniversiteye kayıt yaptırmak için doğrudan üniversite kayıt gününde okulda olmak gerekli idi. Şimdilerde ise kişiler çok kolay bir yöntemle yani internet üzerinden kayıt yaptırabilir. Bunun için yapılması gereken şey ise E Devlet portalını kullanmaktadır. Öğrenciler kendi E Devlet portallarına girip e kayıt seçeneğine tıklayarak kayıtlarını hızlı ve pratik bir şekilde yapabilirler.

Üniversiteye Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Üniversite kaydı yaptırabilmek için bazı durumlarda bazı evrakların bir araya getirilmesi gerekebilir. Hemen hemen her üniversitede aynı evraklar geçerli olmakla birlikte nüfus cüzdanı fotokopisi, lise diploması ve ÖSYM sonuç belgesi istenmektedir.

Üniversiteye Kayıt Yaptırıp Tekrar Sınava Girmek Mümkün Mü?

Evet. Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra tekrar sınava hazırlanmak ve üniversite sınavlarına bir kere daha giriş yapmak mümkündür. Bunu engelleyen bir yasa bulunmaz. Fakat adaylar bir sonraki yıl kayıt yaptırmak istediklerinde lise diploma puanının yarı yarıya düşeceğini bilmelidir. Bunun yerine üniversiteye kaydın hiç yaptırılmadan bir kez daha sınava girilmesi, ya da sınavsız ikinci üniversite başvurusu yapılması önerilir.

Üniversiteye Kayıt Olup Dondurmak Nedir?

Üniversiteye kayıt yaptırıp dondurmak gibi bir seçenek öğrencilerin yasal hakkıdır. Bu durum genelde iş durumundan, maddi nedenlerden ya da ciddi sağlık sorunlarından dolayı tercih edilmektedir. Hal böyle olunca öğrenciler okulu dondurduklarında o dersten başarısız sayılmazlar ve bir sonraki yıl herhangi bir kayıp olmadan eğitimlerine devam edebilirler.

Üniversiteye Kayıt İçin Para Ödeniyor Mu?

Hayır. Devlet üniversitelerinde ilk kez yaptırırken herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat vakıf üniversitelerinde ödeme yapılması gerekebilir. Fakat mutlaka bu durum için tanınan bir ek süre bulunacaktır. Ayrıca bakıldığında ikinci öğretim olan öğrencilerden böyle bir ödeme yapmaları istenebilmektedir.

Üniversiteye Kayıt İçin Gitmek Gerekir Mi?

Hayır. Elektronik kayı sistemi sayesinde öğrencilerin kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırmak için gitmelerine gerek yoktur. E Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla kayıt yaptırılabilir. Fakat bazı durumlarda bazı üniversiteler elektronik kayıt alamayabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında üniversiteler kendi resmi web sitelerinden duyuru yapacaktır. Öğrenciler ise kayıt gününe kadar bu duyuruları takip etmelidir.

Üniversiteye Kayıt İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Üniversiteye kayıt için gereken sağlık raporunu alabilmenin iki seçeneği bulunur. Bunlardan ilki sağlık ocaklarından alınabilecek raporlardır. Herhangi bir ücret alınmadan yaptırılabilir. Diğer seçenek ise hastaneye giderek sağlık raporu almaktır. Bu durumda ise öğrencilerden 50 Türk Lirası ücret talep edilmektedir.

Üniversiteye Kayıt Olurken Lise Diploması Gerekli Mi?

Bazı durumlarda üniversiteden üniversiteye göre değişmekle birlikte lise diploması gerekebilir. Bu kriter ise üniversitenin kendi açıklamalarında yer alacaktır. Asıl diplomasını vermek istemeyenler ise noterden aslı gibidir nüshası alıp o şekilde iletmelidir.

Üniversiteye Kayıt Ne Zaman Başlıyor?

Üniversite kayıt tarihleri her zaman ÖSYM’nin tercih sonuçlarından çıkmasının ardından başlar. Her bir üniversitenin kayıt tarihi ve açılma tarihi farklılık gösterir. Bu nedenle öğrenciler bağlı oldukları üniversitenin web sitelerine bakarak kayıt tarihlerini kaçırmamalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir