Sınav Stresi İçin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Sınav Stresi İçin Nefes Egzersizleri Nelerdir?
21.01.2022 13:00
Sınav stresi öğrencilerin geleceklerini olumsuz anlamda etkiliyor. Sınav stresinin birden fazla çözüm yolu bulunuyor. Bu yollar arasında en tercih edilenlerden nefes egzersizleri, sınav stresinden kurtulmak için birebir bir yöntem olarak gösteriliyor. Sınav stresi için ilaç var mıdır? Sınav stresi kalp ritmini bozar mı? Sınav stresi ile ilgili merak edilenleri sizler için cevapladık.

Sınav stresi, öğrencilerin geleceklerini etkileyecek sınavda göstermeleri muhtemel başarıların önüne geçiyor. Sınav stresi öğrencilerin moral ve motivasyonunu düşürerek psikolojik durumlarını kökten etkiliyor. Bu durum sınav anında ya da sınav öncesi süreçte kalp çarpıntısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi olumsuzluklar ile kendini belli ediyor. Ancak sınav stresinin önüne geçmek öğrencilerin kendi elinde. İstemsiz olarak pek çok farklı sebebe bağlı ortaya çıkabilen sınav stresini önlemek için birden fazla yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında öğrenciler için ilk olarak kendi moral ve motivasyonlarını yükseltme tavsiyesi veriliyor. Ancak bunu başaramayan öğrenciler için sınav stresini azaltıcı nefes egzersizleri yapmak öneriliyor. Sınav stresi için nefes egzersizlerini sınav anına kadar yapabilirsiniz. Uzmanlara göre bu sürecin kişi üzerinde etkili olması için stresin ortaya çıktığı ilk andan sınav günü sabahına kadar düzenli şekilde bu egzersizleri yapmanız gerekiyor.

Sınav stresi için nefes egzersizleri:

Söz konusu egzersizleri sırt üstü uzanarak veya rahat bir koltuk üzerinde arkanıza yaslanarak yapabilirsiniz.

Burnunuzdan 4-5 saniye aralıklarla nefes alın. Nefes alırken göğüs kısmınızı şişirmek yerine karın boşluğu kısmını şişirmeye çalışın. Nefesini 3-4 saniye kadar tutun. Ağzınızdan 6-8 saniyelik süreye ayırarak nefesinizi üfleyerek yavaşça verin. Nefesinizi üflerken dudaklarınıza mum üfler gibi bir şekil verin. Egzersiz boyunca önemli olan nefes aldığınız süreden biraz daha uzun bir süre içerisinde nefes vermenizdir. Ciğerlerinizde bulunan tüm havayı boşaltın. Egzersiz yaptığınız süre boyunca yalnızca nefesinizin sesine odaklanın.

Sınav Stresi İçin İlaç Var Mıdır?

Bazı öğrenciler için sınav stresi baş edilmesi zor bir sürece dönüşebiliyor. Sınav stresi; yıl boyunca düzenli çalışma gösteren, derslerde ve denemelerde başarılı olan öğrencilerde ortaya çıkabildiği gibi, düzenli bir çalışma programına dâhil olamayan, derslerin birçoğunda istediği başarıyı gösteremeyen öğrencilerde de gözlenebiliyor. Sınav stresi hemen her öğrencide ortaya çıkabilen ve öğrencinin sınav başarısını derinden etkileyen olumsuz bir durum. Sınav stresinin birçok farklı çözüm yolu bulunuyor. Moral ve motivasyonu yükseltme, nefes egzersizlerinin işe yaramadığı durumlarda öğrenciler uzman bir psikologdan yardım alabiliyorlar. Psikoloğun uygun görmesi durumunda sınav stresi için öğrenciye ilaç verilebilir. Genelde ilaç alan öğrenciler, sınav stresini yoğun bir şekilde yaşayan, tek başına bir çözüm bulamayan, çarpıntı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi olumsuz etkileri yaşayan öğrencilerdir. Uzman psikoloğun önerisi ile başlanan ilaç tedavisinin etken maddeleri öğrenciler üzerinde sakinlik etkisi yaratarak, sınav stresinin olumsuz etkileri olarak gösterilen çarpıntı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi olumsuz etkileri gidermeyi amaçlar. Söz konusu ilaçlar genel olarak 6 saat aralığında etkili olurlar. Medikal ilaç tedavilerinin yanı sıra melisa çayının ölçülü tüketimi de sınav stresi için tüketilmesi tavsiye edilen bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.

Sınav Stresi Kalp Ritmini Bozar Mı?

Sınav stresi pek çok olumsuz sonuca neden olmaktadır. Bu sonuçlar arasında öğrencinin sınav başarısını etkilemek başta olmak üzere sağlıklarını da etkileyecek sonuçlar yer almaktadır. Genelde kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve mide bulantısı şeklinde kendini gösteren sınav stresi ile ilgili velilerin ve öğrencilerin en çok sorguladığı sorulardan biri sınav stresinin kalp ritmini bozup bozmadığı sorusudur. Sınav günü yaklaşırken artmakta olan stres nedeniyle öğrenciler ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Sınav gününe kadar yapılan hazırlıklar, ders çalışma programları, başarıya odaklanmış psikolojik tablo, öğrenciler üzerinde çoğu zaman yüksek tansiyonla birlikte kalp ritmi bozukluklarına sebep olabilmektedir. Bu bağlamda sınav stresinin bazı öğrenciler üzerinde kalp ritmi bozukluklarına sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir