Üniversite Vize Sınavı Nasıl Olur?

Üniversite Vize Sınavı Nasıl Olur?
16.10.2021 22:00
Liseyi bitiren öğrenciler, üniversiteye girebilmek için sınavlara girerken, bu sınavlardan alınan puanlar ile üniversitelere tercih yapılmaktadır. Vize sınavı ne zaman olur, girilmezse ne olur? Vize sınavı geçme notu nedir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Buna göre öğrenciler puanları tutan üniversitelere yerleşirken, bu yeni bir eğitim hayatına ilk adım olur. Her bireyin ve ailesinin hayali, öğrencinin iyi bir üniversitede eğitim görmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversite eğitimi, ilk ve orta öğretiminden farklılıklar gösterirken, bunlara yavaş yavaş alışılır. Akademik takvime göre başlayan üniversiteler, iki dönemden oluşmakta olup, bunlar güz ve bahar yarıyılları diye adlandırılır.

Şimdi gelelim üniversitelerde sınavlar nasıl olmakta ve vize sınavı ne gibi konulara... Üniversitelerde ilk ve ikinci dönemlerde farklı dersler olmakla beraber, bu sınavlardan geçmek adına sınavlar yapılmaktadır. İşte vize sınavı olarak isimlendirdiğimiz sınavda, bu sınavlardan olup, dersten geçmemiz için finalden sonra geçme notunu etkileyen, en önemli sınavdır. Bütün derslerde olan vize sınavları, oran olarak dönem sonu notunu %40 civarı etkilemekte olup, bu oran derse ve üniversiteye göre değişebilmektedir. Vize bir derste bir kere yapılırken, duruma göre 2 vize bir finalden de oluşan dersler olabilmektedir. Vize sınavları genel olarak işlenen derste nereye kadar gelinmişse ve derste ne işlenmişse hepsinin dahil olduğu, sınav olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında vize sınavı, final sınavından önce gerçekleşmekte olup, derse bağlı olarak soru ya da sorulardan oluşmaktadır. Bazı derslerde vize notları projeler ya da başka sunumlarla verilmekte olup, bu tamamen ders ve dersin hocası ile alakalıdır.

Vize Sınavı Ne Zaman Olur?

Üniversitelerin en çok önem verdiği final sınavından sonra, ikinci olarak çok önemsediği vize sınavı, ders başarısını çok etkilemektedir. Dönem sonu notuna %40 ya da %35 gibi bir oranla etkileyen vize sınavı, ders ve üniversiteye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yine de finalden sonra, dönem sonu notunu en çok vize sınavı etkiler. Bu sınavlar genelde kasım ayında gerçekleşirken, bu ay vize haftası olarak bilinmektedir. Kasım ayının ilk günleri başlayan vize sınavları 1 hafta kadar sürerken, zaman zaman 2 haftaya yayılabilmektedir. Bu hafta çok önemliyken, öğrenciler geceli gündüzlü bu sınavlara çalışır. Bu zaman dilimi ilk dönemin tam ortasına gelecek biçimde olurken, sınavlarda ilk büyük aşama atlatılmış olur. Bahar döneminde ise vizeler ise vizeler mart sonu ve nisan başı olarak yapılmaktadır.

Vize Sınavına Girilmezse Ne Olur?

Üniversite derslerini geçme adına vize sınavları önemli bir yer tutarken, bu sınavların dönem sonu notuna genelde etkisi büyüktür. Tüm öğrenciler bunun bilincinde olup, bu sınavın notu olmadan ya da sınava girilmez ise geçme olasılığı hayli düşmektedir. Dersi geçemediğiniz noktada ise bu ders diğer yıl almak üzere kalır, bu dersi vermeden mezun olmanızda sekteye uğrayabilir. Yani döneminizin uzamasına bile neden olabilen, bir ders olarak sizi çok yorabilir. Öğrencilerin çoğu bunun bilincindeyken, vize sınavlarını bu yüzden çok önemsemektedirler. Çok büyük oranları olduğu için bu sınavlar, geçmeyi, harf notunu çok etkilemektedir. Bu yüzden vize sınavlarına dikkat etmek gerekirken, bu sınavlara büyük sorunlar yoksa katılmak faydalı olur.

Vize Sınavı Geçme Notu Nedir?

Vize geçme notu tamamen vizenin, dönem sonu notunu ne kadar etkilediği ile alakalı olup, buna göre hesap yapılabilir. Genelde birçok üniversite ve derste geçme notu olarak 50 belirlenmişken, bazen çan eğri olan derslerde karşımıza çıkmaktadır. Yani temelde dönem sonu notu önemliyken, bunun yanında, vizenin bu notu ne kadar etkilediği göz önüne alınarak hesaplama yapılır. Örneğin geçme notunu vize %50 etkilese ve finalde %50 etkilese ve geçme notu elli olsa, bu not değişik şekillerde bir ortalama alıp, farklı hesaplanır. Bu yüzden vize sınavında geçme notu gibi bir şey yokken, dönem sonu notu için bu sınavdan ne kadar not almak gerekir bu önemlidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir