Hemşirelik Mezunu Biri Nasıl Patoloji Uzmanı Olur?

Hemşirelik Mezunu Biri Nasıl Patoloji Uzmanı Olur?
26.01.2023 21:33
Sağlık kuruluşlarında görevli olan toplumun ve bireylerin ideal sağlık düzeyini korumaya yardımcı olan görevlilerdir. Peki hemşirelik mezunu biri nasıl patoloji uzmanı olur, düz memur olabilir mi, doktor olabilir mi, KPSS’ de nereleri tercih edebilir? Hemşirelik mezunu hangi öğretmenliği yapar, İmam Hatip mezunu hemşire olabilir mi, subay olabilir mi? Merak edilenler yazımızda.

Mesleğinizin türüne göre uzmanlık eğitimine tabi tutularak bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. Hemşirelikte o uzmanlık alabileceğiniz mesleklerden biridir.  Hemşireler hastanelerin yeni doğan, onkoloji, pediatri, ameliyathane-cerrahi hemşireliği, diyaliz, rehabilitasyon gibi birçok alanında uzman hemşire olabilmek için eğitim alabilirler. Ancak patoloji uzmanı olabilmek için tıp fakültesi mezunu olup ardından 4 yıl patoloji eğitimi almanız gerekmektedir.

Hemşire Mezunu Düz Memur Olabilir Mi?

Hemşireler atanmak için KPSS sınavına girerler. Hemşireler lisans mezunu olarak B grubu kadrolarından hemşirelik kadrolarını tercih edebilirler.  Ancak sadece lisans bölümü mezunu olma şartı arayan diğer kadroları da tercih etme hakları bulunmaktadır. Ancak düz memurluğun hemşirelik kadrosu kadar geniş kadro seçeneği bulunmadığını da hatırlatalım.

Hemşirelik Mezunları Doktor Olabilir Mi?

Önceki yıllarda ülkemizdeki doktor ihtiyacından kaynaklanan sebeplerden dolayı lisans mezunu hemşirelerin aile hekimi olmalarının önünü açacak bir yasa teklifi hazırlanmıştır. Buna göre lisans mezunu hemşireler +1, ön lisans mezunu hemşireler ise +2 yıl daha okuyarak pratisyen hekim olabileceklerdi. Ancak yasamızda bununla ilgili kesinleşmiş bir kanun bulunmamaktadır. Yani bir hemşire doktor olmak istiyorsa 6 yıllık tıp eğimini kazanmalı ve tamamlamalıdır.

Hemşirelik Mezunu KPSS’ de Nereleri Tercih Edebilir?

Hemşirelik için KPSS P3 türüne göre alım yapılmaktadır. Alınmış olan puana göre tercih hakları bulunan adaylar tercihlerini belirlenen günlerde gerçekleştirmektedir. Hemşirelik mezunları devlet hastanelerine, kurumlara, okul ya da sağlık merkezlerine atanabilirler.

Hemşirelik Mezunu Hangi Öğretmenliği Yapar?

Okullarda hemşirelik öğretmenliği adı altında bir branş bulunmamaktadır. Ancak formasyon alarak alanlarında eğitici olabilir ve meslek liselerinde hemşirelik alanında eğitimler verebilirler. Sağlık eğitimcileri ya da sağlık hizmetleri öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel kurumlarda çalışabilirler.

İmam Hatip Mezunu Hemşire Olabilir Mi?

İmam Hatip mezunu bir kişi normal lise mezunu bir öğrencidir. Hemşirelik mesleğini yapabilmek için üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinde eğitim alması gerekmektedir. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra sağlık kuruluşlarında görev yapabilirler.

Hemşirelik Mezunu Subay Olabilir Mi?

Subaylar profesyonel rütbeli askerledir. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir subay olabilmek için belli şartları sağlıyor olmak gerekmektedir. Türk ordusu belli bir hiyerarşik yapıya göre düzenlenmiştir. Bir subayın en asli görevi bu hiyerarşinin düzenini korumak ve sağlamaktır. Her yıl binlerce Türk genci subay olmak için gerekenleri araştırmaktadır.

Bu sorulardan biri hemşirelik mezunlarının subay olup olamayacağı sorusudur. Askerliği uzun dönem düşünen ya da meslek olarak düşünen hemşirelik mezunları subay olabilirler. Açılan kontenjanlara sadece lisans bölümü mezunlarının başvuru hakkı bulunmaktadır.

Ancak subay olmanın özel ve genel şartlarını sağlıyor olmanız gerekmektedir. Subay olabilmek için yaş sınırı 27’dir. Yüksek lisans yaparken subaylığa başvuru yapmanız halinde sınır 32’dir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir