Umre, kutsal toprakları ziyaret anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Müslüman kişilerin Kabe’yi ziyaret ve tavaf etmelerine de Umre denilmektedir. Umreyi ziyaret şekli, hac ile benzerlik göstermektedir. Fakat hac ziyaretinde olduğu gibi Umre’nin sadece Zilhicce ayında yapılması gerekmemektedir. Yani umre ziyareti için belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Kurban bayramı arefesi ve onu izleyen kurban bayramı günleri olmak üzere yılın beş günü dışındaki her zaman diliminde umre ziyareti yapılabilmektedir.
Dini bir terim olarak Umre, belirli bir zamana bağlı kalmadan ihrama girmek, Kabe’yi tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmak ve Safa ile Merve tepeleri arasında say yapmaktan ibarettir. Umre yapmak isteyen kişiler; Kabe’yi tavaf eder, mikattan ihrama girerek say yapar ve tıraş olarak ya da saçlarını kısaltarak ihramdan çıkarlar. Müslümanlığa göre Umre yapmak bir sünnettir.
Umre Bir Yılda Birden Fazla Yapılabilir Mi?
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in genel olarak kabul görmüş Umre ziyareti, toplamda dört kez olarak bilinmektedir. Ancak buna ilaveten peygamber efendimizin yalnızca iki kez Umre yaptığını söyleyenler de olmaktadır. Nitekim insanın ömründe ne kadar Umre yapması gerektiği veya kaç kez Umre ‘ye gidebileceği konusunda herhangi bir kısıtlama ya da engel bulunmaz. Vakti, maddi durumu ve sağlığı müsait olan herkes istediği kadar Umre ziyareti yapabilmektedir.
Umre Bir İbadet Midir?
Umre, herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan, Hacdan daha kısa süreli yapılan Kabe ziyaretidir. Umre yapmak dinimizde sünnet olarak kabul edilmiştir. Sünnet, peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in devamlı olarak yaptığı, bir mazereti olmaksızın terk etmediği ve Peygamber efendimizin farz ve vacip olmaksızın bizlere de emrettiği ibadetlere denilmektedir. Bu bağlamda maddi ve sağlık durumu yerinde olan kişiler için ömürleri boyunca 1 kez Umre yapmak sünnet yani ibadet olarak belirtilmektedir. Umre turları için Hacda olduğu gibi çekiliş, kura, sıra gibi prosedürler yaşanmadığı için de Müslümanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Umre Neden Farz Değil?
Umre, Hanefi ve Maliki mezheplerinde müekked sünnet olarak bilinmektedir. Şafii mezhebinde, ömürde bir defa umre yapmak farz olarak bilinmekte ancak bu ziyaretin hemen yerine getirilmesi gerekmemektedir. Hanbeli mezhebinde ise umre, ilk fırsatta yerine getirilmesi gereken bir farz olarak görülmektedir.
Umre İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Umre için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
· Öncelikle uçuş tarihinden itibaren en az 7 ay geçerli ve çipli bir pasaport şarttır. Çipli pasaporttan kasıt, biyometrik pasaport ya da elektronik pasaporttur.
· Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisini çektirilmelidir. Bununla birlikte arka fonu beyaz olacak şekilde 2 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
· 45 yaşının altında ve eşi ile umreye gidecek kişiler, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı nüfus kayıt örneğini yanlarında bulundurmalıdır. Çocukları ile gidecek aileler ise de nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
· 45 yaşının altında yalnız bayanlar, Suudi Arabistan kanunlarına göre birinci dereceden akrabaları yanlarında olmadan kesinlikle Umre ’ye gidememektedir. Bu kural da muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır.