Senet Ne Kadar Güvenilirdir?

Senet Ne Kadar Güvenilirdir?
08.01.2022 12:30
Senet borçlu kişi ve alacaklı kişi arasında imzalanan resmi bir belgelerdendir. Son zamanlarda senet; ticari pek çok para alışverişinde kullanılan bir belgelendirme türü. Yine de senedin güvenilirliği birçok insan tarafından sorgulanıyor. Bizler de senet ne kadar güvenilirdir?, senet mi çek mi daha güvenilir?, senet ne kadar sürede zaman aşımına uğrar?, senet imzaladıktan sonra cayma hakkı var mıdır? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Senet ticari para alışverişlerinde iki taraf arasında imzalanan belgelendirme türüdür. Hal böyle olunca senedin ne kadar güvenilir olduğu ile ilgili sorular çoğaldı. Senet; kurum veya borçlu kişi tarafından imzalanan resmi bir belge türüdür. Borçlu kişi senedi imzalayarak alacaklı kişi ile kararlaştırılan tarih sınırlarında aldığı borcu ödeyeceğini bildirir. Senet makbuz türlerinden farklı olarak borçlunun da imzaladığı resmi bir belgedir. Senedin üst kısmında yer alan tarihe kadar söz konusu ödeme gerçekleştirilmezse senet üzerinde imzası bulunan kişi veya kefil kişi mahkemeye verilebilir. Borçlu kişi veya kefil senede imza attıysa ve ödeme alacaklıya yapılmadıysa alacaklı kişileri mahkemeye vererek borcun tahsilini talep edebilir. Günü gelen ve ödenmeyen borcun ödenmesi hususunda, borçlu kişilere ödeme emri gönderilir. Borç yine de ödenmezse, borçlu kişiden borcu ödeyeceğine dair yeni bir taahhütname istenir. Borçlu kişi taahhütnameye imza atarsa ve borç bu sefer de ödenmezse mahkeme kararı ile hapis kararı dahi çıkarılabilir. Ancak borçlu kişi taahhütnameye imza atmazsa, ilk imzalanan senet üzerinden hapis cezası gibi hukuki bir işlem başlatılamaz. Bu açıdan senedin ne kadar güvenilir olduğu hususu, iki tarafın birbirine duyduğu güven ile doğru orantılı işliyor.

Senet Mi Çek Mi Daha Güvenilir?

3167 Sayılı Kanun’da ve bu kanuna ilişkin tebliğde yer alan hükümlere göre çek banka tarafından basılan bir tür kâğıttır. Senet ise resmi ve hukuki bir niteliği olmayan, matbaalarda basılıp satılan bir kâğıt türüdür. Çekin tahsil aşamasında sıkıntı çıktığı zaman borç mahkeme kararı ile temin edilebilir. Ancak senette bunu yapabilmeniz pek de mümkün değildir. Çek defterinin arkasında ilişkili banka duruyorken, senedin karşısında kişi ya da kurumların olması muhatap olma açısında çekin senede göre daha güvenilir olduğunu göstermektedir.

Senet Ne Kadar Sürede Zaman Aşımına Uğrar?

Senetlerin zaman aşımı süresini değerlendirirken iki farklı türde senet olduğunu bilmek gerekir. Adi senet olarak adlandırılan senetler; esnaftan, ev sahibinden veya alışveriş yapılan yerlerden alınabilir. Bu tür senetlerde zaman aşımı 3 yıl olarak belirlenmiştir. Buna ek devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurumlar veya bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı ise 10 yıl olarak belirtilmiştir.

Senet İmzaladıktan Sonra Cayma Hakkı Var Mıdır?

Senet borçlu ve alacaklı arasında karşılıklı olarak imzalanan ve verilen paranın geri dönüşünü garanti altına alma amacıyla düzenlenen bir belgedir. Senetten cayma hakkı ise karşılıklı tarafların birbirleri ile yaptıkları anlaşmaya ve karşılıklı güvenlerine bağlıdır. Senedi imzalayan kişi aldığı para ya da malı henüz kullanmamışsa, alacaklı kişi ile anlaşmaya vararak malın geri verilmesi karşılığında imzaladığı senetten cayma hakkına sahiptir. Dolayısıyla senetten cayma hakkı resmi olmayıp, iki taraf arasında sağlanan anlaşma doğrultusunda şekillenir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir