Türk Mitolojisi Tanrıları Hangileridir?

Türk Mitolojisi Tanrıları Hangileridir?
13.06.2022 11:14
Türk mitolojisi, pek çok insanın ilgisini çeken bir konu olmuştur. Bundan dolayı hakkında merak edilen sorular mevcuttur. Biz de yazımızda Türk Mitolojisi Tanrıları’nın hangileri olduğundan, Türk mitolojisinde burçlardan ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Türk Mitolojisi Tanrıları’nın hangileri olduğu bu konuya merak salmış kişilerin cevabını öğrenmek istediği bir soru olmuştur. Türk mitolojisi Tanrılar’ı; Tengri, Kayra, Erlik, Ülgen, Mergen, Kızagan, Umay, Kubai, Koaş, Ak Ana, Ay Ata, Gün Ana, Yel Ana, Yel İyesi, Bürküt Ata, Od Ata, Boz Tengri, Aisyt, Su İyesi, Od Ana, Etügen, Hürmüz, Jaiyk, Alaz, Bayanay, Kailyn, Adagan, Akbuğa, Şalık, Kovak, Zarlık, Zada, Ukulan, Izıh’tır.

Türk Mitolojsi Yaratıkları Hangileridir?

Türk mitolojisi yaratıklarının hangileri olduğu da pek çok insan tarafından merak edilen bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Loğusa Kadınların Düşmanı Al Karısı, Tek Gözlü Tepe Göz, Yeraltının Yılanları Abra ve Yutpa, Tepe Göz’ün Kardeşi Demirkıynak, Ruh Hırsızları Abasılar, Arçura, Azmıç, Bükrek, Sangal, Çarşamba Karısı, Emegenler, Umay Kuşu, Garmakoçi, Gulyabani, Enkebit, Hıblık, Hırtık, Hortlak, İççi, İtbaraklar, Karakoncolos, Kamos, Şahmaran ve Şeşe Türk mitolojisi yaratıklarından bazılarıdır.

Türk Mitolojisinde Burçlar Nelerdir?

Türk mitolojisinde burçların neler olduğu burç meraklılarının öğrenmek istediği bir konu olmuştur. İşte Türk mitolojisi burçları:

-Toruk (21-31 Mart)

-Hımmıy (1-10 Nisan)

-Huttus (11-20 Nisan)

-Hunta (21-30 Nisan)

-Çolpancı (1-10 Mayıs)

-Kölköl (11-21 Mayıs)

-Çamay (22-31 Mayıs)

-Küylü (1-10 Haziran)

-Kuşmuş (11-21 Haziran)

-Sezgek (22-30 Haziran)

-Kuşdüger (1-11 Temmuz)

-Gondaray (12-22 Temmuz)

-Ötgür (23-31 Temmuz)

-Küsümmü (1-12 Ağustos)

-Künlü (13-23 Ağustos)

-Sınçıma (24 Ağustos – 1 Eylül)

-Atçak (2-13 Eylül)

-Kıllı (14-23 Eylül)

-Canakkı (24 Eylül – 3 Ekim)

-Ban (4-12 Ekim)

-Cemiş (13-23 Ekim)

-Batık (24 Ekim – 1 Kasım)

-Hırtlı (2-12 Kasım)

-Tutamış (13-22 Kasım)

-Uslu (23 Kasım – 2 Aralık)

-Kutas (3-12 Aralık)

-Tusanak (13-21 Aralık)

-Tutar (22 Aralık- 1 Ocak)

-Beçel (2-12 Ocak)

-Pırsıuay (13-20 Ocak)

-Balauz (21 Ocak – 1 Şubat)

-Cantay (2-10 Şubat)

-Ergür (11-18 Şubat)

-Sönegey (18-28 Şubat)

-Cannan (1-9 Mart)

-Şatık (10-20 Mart)

Türk Mitolojisine Göre Dünyanın Yaratılışı

Türk mitolojisinde dünyanın nasıl yaratıldığı bu konuya merak salmış kişilerin araştırdığı bir soru olmuştur. Türk mitolojisine göre evrenin yaratan iki varlık vardır. Bunlar Ülgen ve Erlik Tanrıları’dır. Ülgen’e yaratma gücünü veren ruh ise Ak Ana’dır.

Türk Mitolojisi En Güçlü Tanrı Hangisidir?

Türk mitolojisinde en güçlü Tanrı’nın hangisi olduğu merak konularından birisi olmuştur. Türk mitolojisinde en güçlü Tanrı Kayra’dır.

Türk Mitolojisi Türk Felsefesinin Öncülü Olabilir Mi?

Türk mitolojisinin Türk felsefesinin öncülü olup olmadığı tartışılan bir konudur. Türk mitolojisi, Türk felsefesinin ilk tutarlılık örneği ve ilk öncülüdür. Bu öncül ise evrenin anlamlandırma süreci içindir.

Türk Mitolojisi Hakkında Kitaplar Nelerdir?

Türk Mitolojisinin Anahatları – Yaşar Çoruhlu, İslamiyet Öncesi Türk Destanları – Saim Sakaoğlu, Ali Duymaz, Türk Canavarları Sözlüğü – Ahmet Burak Turan, Türklerin Şeytani Masalları: Türk Masal ve Efsanelerinde Demonik Varlıklar – Seçkin Sarpkaya bazı Türk mitolojisi kitaplarıdır.

Türk Mitolojisi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Türk mitolojisinin ne zaman ortaya çıktığı merak konusu olmuştur. Türk mitolojisi, Türkler’in 10. Yüzyılda Anadolu’ya akın etmeleri ile beraber ortaya çıkmıştır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir