Ters Lale Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ters Lale Hakkında Merak Edilen Bilgiler
02.06.2022 11:47
Ters lale hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Ters lale hakkında en çok merak edilen; ters lale nerede yetişir, ters lale bilimsel adı nedir, ters lale endemik bitki midir gibi farklı soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Ters lale hakkında en çok merak edilen bilgiler arasında; ters lale nerede yetişir, ters lale nesli tükendi mi, ters lale bakımı nasıl yapılır, ters lale bilimsel adı, ters lale endemik bitki midir gibi sorular yer alır.

Ters Lale Nerede Yetişir?

Dünyanın en güzel ve narin çiçeklerinden olan ve en fazla 167 çeşit laleye sahip olan, 43 adet ters lale bulunmaktadır. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bulunan ters lale, öncelikle Doğu Anadolu ve Akdeniz'de bulunur. Sadece Erzurum'un Karayaz ilçesinde yetişen ters lale çeşidi ağlayan gelin, taç, yayla çanı veya yere bakan lale olarak da bilinir.

Ters Lale Nesli Tükendi Mi?

Ters lale çiçeğinin neslinin tükenip tükenmediğine dair büyük bir merak konusu vardır. Ters lale çiçeği, tarihi ve görünümüyle Anadolu'nun en önemli çiçeklerinden biridir. Ama yeryüzünde nesli tükenmekte olan bir çiçektir. Ters lale çiçekleri, nektarı baş aşağı damlayan ve genellikle süs bitkisi olarak kullanılan bir çiçek türüdür. Ters çevrilmiş lale çiçeklerinin gövde boyutları genellikle 30 ile 100 cm arasında değişmektedir. Ters lale çiçekleri genellikle kırmızı ve turuncudur. Nadiren de olsa sarı renkleri görülmüştür. Ters lale çiçeğinin nesli tükenmemiştir. Fakat neslinin tükenme ihtimalinin var olduğunu belirtmek isteriz.

Ters Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

Ters lale bakımı hakkında bilgi verecek olursak, bu noktada şunu belirtmek isteriz ki, Türkiye ve Himalayalar gibi bölgelere özgü olan bu güzel bitki, iyi drene edilmiş topraklarda, uçurumlarda ve kayalık yamaçlarda mutlu bir şekilde yetişir. Lale soğanları 1520 cm derinliğe dikilmelidir. Üstteki 20 cm'lik toprağı çıkarın ve 5 cm'lik organik gübre ile değiştirin. Drenajı kolaylaştırmak için bir üst kum tabakası ekleyin. Bitkilerinizi sadece ilkbaharda aktif olarak büyüdüklerinde sulamalısınız. Ters laleler aşırı su gerektirmez ve kuraklığa dayanıklıdır. Yaprakları yazın, boydan boya kesin ve mümkünse organik gübre ile gübreleyin. Bitkileri yaz, sonbahar ve kış aylarında sulamayın. Sonbaharda, her 3-5 yılda bir, bölünür ve yeniden dikilir.

Ters Lale Bilimsel Adı

Ters lalenin bilimsel adının ne olduğu, sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bu noktada konuya açıklık getirecek olursak; ters lalenin bilimsel adı, "Fritillaria michailovsky"dır.

Ters Lale Endemik Bitki Midir?

Ters lale çiçeklerinin ülkemizin dışında birçok ülkede yetiştirildiğini belirtmek isteriz. Dünyada bulunan 167 adet ters lale çiçeğinin çoğu ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizde 43 tür ters lale bulunmaktadır. Bunlardan yirmisinin endemik olduğu bildirilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir