Çevre İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Çevre İzni Nedir? Nasıl Alınır?
27.08.2021 11:30
Çevre Kanunu’ nda bulunan yönetmeliğe göre alınması gereken deşarj, emisyon, derin deniz deşarjı, tehlikeli madde deşarjı ve gürültü kontrol konularından birini veya birkaçını içeren izne çevre izni denmektedir. Çevre izni nedir, nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır, gerekli evraklar, çevre izin yenileme nasıl olur? Çevre izni için dilekçe nasıl yazılır?

Çevre Kanunu’ nda bulunan yönetmeliğe göre alınması gereken deşarj, emisyon, derin deniz deşarjı, tehlikeli madde deşarjı ve gürültü kontrol konularından birini veya birkaçını içeren izne çevre izni denmektedir. Çevreyi kirletici etkisi olan ve çevreyi kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmelerin muhakkak çevre izni alması gerekmektedir. Çevre izni almak zorunda olmayan işletmelerin ise çevre izin veya çevre izin lisans kapsamında bulunan esas ve hükümlere uymaları, emisyon sınır değerlerinin aşılmamasına dikkat etmeleri gerekir. Yetkili merci çevre izni almak zorunda olmayan işletmelerden de emisyon değerlerini aşan işletmelerden de çevre izni veya çevre izin lisansı alınmasını gerekli görmektedir. Yönetmeliğe göre Bakanlık veya Çevre Ve Şehircilik İl Müdürleri tarafından işletmelere geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin lisansı verilir. Bakanlık genelde çevre kirletici etkisi yüksek olan işletmelere çevre izni verir. Bakanlık bazı durumlarda çevre kirletici etkisi daha düşük olan işletmelere çevre izni veya çevre izin lisansını verme yetkisini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine devredebilir ve bu belgelerin oradan alınması gerekebilir. Birden fazla tesisi olan işletmelerin çevre izni ve çevre izni lisansı Bakanlık’ tan verilir.

Çevre İzni Nedir?

Çevre izni, çevreyi korumak için ilgili mevzuat uyarınca işlemelere verilen belgedir. Çevre izni hava emisyonu, atık su deşarjı, derin deniz deşarjı ve çevresel gürültü konularından birini veya birkaçını içeren izindir. Çevre lisansı atık yağ, tehlikeli atık, tehlikesiz atık, atık pil, akümülatör, lastik, bitkisel atık yağ, ambalaj atığı, atık yakma, düzenli depolama, tıbbi atık sterilizasyon, atıktan tüketilmiş yakıt hazırlama, tanker temizleme, elektrikli eşyayı dönüştürme, atık kabul etme, PCB Arındırma lisans konularıyla ilgilenen işlemlere ilişkin teknik yeterlilik anlamına gelmektedir. Çevre izin ve lisans yönetmeliğine göre Çevre İznine veya Çevre İzin ve Lisansını almak zorunda olan işletmeler yönetmelikte Ek1 ve Ek2 listelerinde sınıflandırılmıştır. Bu listelerde yer alan çevre kirletici etkisi olan işletmelerin Bakanlıktan çevre izni ve lisansı belgelerini muhakkak almaları gerekmektedir.

Çevre İzni Nasıl Alınır?

Çevre izini veya çevre izin ve lisansı alabilmek için Ek1 listesinde yer alan işletmelerin çevre yönetim birimine veya danışmanlık firmalarına başvuru yapmaları gerekir. Ek2 listesinde yer alan işletmelerin ise çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesis için istihdam edilen çevre görevlisine başvurmaları gerekir. Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletmeler Çevre izni ya da çevre izin ve lisansı veya geçici faaliyet belgesi başvurusunu elektronik ortamda mobil imza ile yapılır. Çevre izni, çevre izin ve lisansı Bakanlık ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınır.

Çevre İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusu elektronik ortamda mobil imza ile yapılır. Çevre kirletici etkisi olan ve çevre kirletici etkisi yüksek düzeyde olan, yönetmelikte Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletmelerin çevre izni, çevre izin ve lisans başvuruları yapıldıktan sonra Bakanlık’tan bu belgeleri alabilirler. Ancak bazı durumlarda Bakanlık çevre izni, çevre izin ve lisansı belgelerini verme yetkisini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ ne devredebilir.

Çevre İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çevre kirletici etkisi olan yönetmelikte Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletmelerin çevre izni ile çevre izin ve lisansı alabilmek için elektronik ortamda mobil imza ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Çevre izni, çevre izin ve lisans başvurusu çevre danışmanlık firmalarından yapılır. Yönetmelikteki Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletme sahipleri başvuru yaparken Ek-3A, Ek-3B ve Ek-3C’ deki bilgi, rapor ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

Çevre İzin Yenileme Nasıl Olur?

Yönetmelikte bulunan Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletmelere verilen çevre izni ve çevre izin lisansı belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Bu nedenle her 5 yılda bir bu belgelerin yenilenmesi gerekir. Çevre izni belgeleri tam 5 yıl dolmadan alınmalıdır. Yani tam 5 yıl dolmasına en az 200 gün kala yeniden çevre izni, çevre izin lisansı belgeleri başvurusu yapmak gereklidir.

Çevre İzni İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?

Çevre izni ve çevre izin lisansı belgelerini alabilmek için Bakanlığa veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ ne dilekçe yazmak gerekebilir. Dilekçe yazarken genel yazım kurallarına, noktalama işaretlerine uymalı, dilekçe yazmanızın sebebini kısaca anlatmalı ve imzanızı atmalısınız. Eğer İl Müdürlüğü’ ne dilekçe yazıyorsanız “ Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ……. İl Müdürlüğüne” diye hitap edebilirsiniz.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir