Küstüm Çiçeği Hakkında Merak Edilenler

Küstüm Çiçeği Hakkında Merak Edilenler
25.07.2022 22:52
Küstüm çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir, küstüm çiçeği akşamları kapanır mı, küstüm çiçeği çiçek açar mı, küstüm çiçeği ne kadar büyür, küstüm çiçeği hangi ayda çıkar, küstüm çiçeği tohumu nasıl çimlendirilir vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Halk içerisinde küstüm çiçeği, küstüm otu olarak da tanınan çalı bitkisidir. Nemli ve de sıcak yerlerde yetişen, tropik bir bitkidir. Sıcak yerleri severler. Eflatun ve de pembe renkte çiçekleri bulunur. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokunulduğu zaman kapanarak küsmesidir. Kapanan yaprak belli bir zaman el sürülmez ise yeniden açmaktadırlar.

Küstüm Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Küstüm çiçeği, tohumla rahatlıkla yetiştirilebilir. Tohumu ekmeden evvel birkaç işlem yapmak lazım. İlk olarak yaklaşık 50 derece sıcaklıktaki suda beklemesi lazımdır. Bekleyen tohumlar ıslak olmayacak biçimde nemli toprak içine konulmaktadır. Daha sonrasında poşette veya jelatinle filizlenmesini hızlandırmak adına saksı üstü kapatılır. 21 gün süresince filizlenmesi beklenir. Sıcak ve de aydınlık konumda bu işlemi gerçekleştirirseniz daha çabuk filizlenecektir. Filizlenen çiçekleri uygun büyüklüğe, ayrı saksılara aktarmak lazımdır. Küstüm çiçeği bakımı ile ilgili en mühim nokta güneş ve su ihtiyacıdır. Güneşten çok hoşlanırlar. Günde birkaç saat güneş alması gerekir. Ancak yazın fazla sıcaktan korumakta yarar vardır. Suyu bünyesinde barındırmayan bahçe toprağı tercih etmeniz yararlı olacaktır.  Toprak kurudukça sulama yapmak gerekir. Fidanlar yaz iklimi süresince her gün sulamalıdır. İyi bir bakım yapıldığında 5-7 metreye kadar uzayacaktır.

Küstüm Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Küstüm çiçeğinin bazı özelikleri aşağıdaki gibidir;

-         Küstüm çiçeğinin ömürleri çoğunlukla 7 senedir.

-         Temas durumunda turgorin isminde kimyasal bir madde salgılar.

-         Turgorin maddesi salgılamasının ardından yaprakları su ile dolar.

-         Saçak kök yapısı olan bir bitkidir

-         Brezilya kökeni olan bir tropikal bitkidir.

-         Zengin ve humuslu topraklarda daha çabuk ve rahat yetişir.

-         Nemli ve sıcak bölgelerde yetişen bir bitkidir.

Küstüm Çiçeği Akşamları Kapanır mı?

Nemli ve sıcak yerlerde yetişen, tropik bir bitkidir. Sıcak yerleri sever. Eflatun ya da pembe renkte çiçekleri vardır. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokunduğunda kapanıp küsüyorlar.

Küstüm Çiçeği Çiçek Açar mı?

Küstüm çiçeği mor – pembe renkte çiçekler vermektedir. Mayıs-haziran ayı gibi açmaya başlayıp ekim ortasına kadar açmaya devam etmektedir. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokunduğu zaman kapanarak küsmesidir. Kapanan yaprak belli bir zaman el sürülmez ise yeniden açmaktadırlar.

Küstüm Çiçeği Ne Kadar Büyür?

Toprak kurudukça sulama yapmak gerekir. Fidanlar yaz iklimi süresince her gün sulamalıdır. İyi bir bakım yapıldığında 5-7 metreye kadar uzayacaktır.

Küstüm Çiçeği Hangi Ayda Çıkar?

Küstüm çiçeği mor – pembe renkte çiçekler vermektedir. Mayıs-haziran ayı gibi açmaya başlayıp ekim ortasına kadar açmaya devam etmektedir.

Küstüm Çiçeği Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

Küstüm çiçeği aşağıdaki gibi tohumu çimlenir;

-         Küstüm çiçeği, tohumla rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir.

-         Tohumu ekilmeden evvel 50 derece sıcaklıktaki suda bekletilmesi lazımdır.

-         Bekleyen tohumlar, ıslak olmayacak biçimde nemli toprak içine konur.

-         Daha sonra poşetlere doldurup 21 gün filizlenmesi beklemek gerekir.

-         Bunlar yapılırken sıcaktan ve ışıktan uzak tutmak lazımdır.

-         Fideler büyüdüğünde, 8 ve 14 cm’lik saksılara konulması lazımdır.

Küstüm Çiçeği Dokunulduğunda Neden Yapraklarını Kapatır?

Küstüm otunun her bir yaprağının dip bölümünde, yani gövdeye bağlanma kısmı hücreler sıvıyla doludur. Biri dokunduğunda elektrik uyarısı buraya ulaşmakta ve yaprağın dibindeki şişkinlik bir anda sıvısını boşaltır. Aynı vakit yaprağın üzeri yarısı bu suyu kendi bünyesine çekecek ve yaprak aşağı düşecektir.

Küstüm Çiçeğinin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde birkaç saat güneşte tutmak lazımdır. Ancak yazın yoğun sıcaktan korumakta yarar vardır. Suyu bünyesinde tutmayan bahçe toprağı tercih etmek gerekir. Toprak kurudukça sulama yapılmasında yarar vardır.

Küstüm Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Bekleyen tohumlar ıslak olmayacak biçimde nemli toprak içine konur. Daha sonra poşetle veya jelatinle filizlenmesini hızlandırmak adına saksı üstüne kapatılır. 21 gün süresince filizlenmesi beklenir. Sıcak ve aydınlık bölge de bu işlemi gerçekleştirirseniz daha çabuk filizlenecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir