Temizlik Takıntısı Nelere Yol Açar?

Temizlik Takıntısı Nelere Yol Açar?
04.11.2022 14:52
Temizlik takıntısı; kişinin temizlik yapmasına rağmen kendini ve etrafını kirli hissetmesi rahatsızlığıdır. Bu yazımızda; temizlik takıntısı nelere yol açar, çaresi var mı, tedavi edilmezse ne olur, neden olur, temizlik hastalığı olduğunu nasıl anlarız, insanlarda takıntı neden olur? Şeklindeki sorulara yanıtlar aradık.

Temizlik takıntısı uzun yıllardır hayatımızda olan; her şeyi temiz ve düzenli tutma isteğinin zamanla artarak sorun haline gelmesi durumudur. Bu durumdaki insanlar, takıntıları arttıkça fark etmeden kendilerine ve etrafındakilere zarar vermeye başlarlar. Bu zararlar fiziksel veya zihinsel olabilir. Örneğin; zararlı temizlik malzemelerini karıştırarak kendilerini ya da yakınındakileri zehirleyebilirler. Doktorların araştırmalarına göre temizlik takıntısı; cilt hastalıklarından depresyona kadar pek çok çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Temizlik takıntısı soru haline gelmeden tedavi edilmelidir.

Temizlik Hastalığının Çaresi Var Mı?

Temizlik takıntısı tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bilişsel Davranışçı Terapisi adı verilen tedavi biçiminde; hasta düzenli olarak tedaviye alınır. Tedaviye düzenli olarak gelen hastaların temizlik takıntısından kurtulma oranı oldukça yüksektir. Uzmanlar tarafından yapılan bu tedavi etkili bir yöntemdir.  Tedavide antidepresan ilaçlarında kullanıldığı görülmektedir. İlaçlar doktor tavsiyesi ile zamanında alınmalıdır.

Takıntı Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Temizlik takıntısı diğer adıyla OKB eğer tedavi edilmezse, her anksiyete bozukluğu hastalığı gibi yıllarca sürebilir. Ancak ilgilenilirse tedavi edilebilecek bir bozukluktur. Obsesyon kelimesi günlük hayatımızda endişelenme veya kafayı fazlasıyla meşgul etme anlamında kullanılabilir. Gerekli tedaviler yapılmadığı takdirde kişinin durumu daha ağır bir hal alıp soru teşkil etmeye başlayacaktır.

Temizlik Hastalığı Neden Olur?

Temizlik hastalığının nedenleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı insanlarda beyindeki kimyasal değişimler bu rahatsızlığa neden olurken bazen de yaşanan; stres bozuklukları, kaygı ve endişe durumları, travmatik olaylar hastalığı tetiklemektedir. Hasta olmamanız olmayacağınız anlamına gelmemektedir. Kendinizde bu tür bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurmanız önemle rica olunur.

Temizlik Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Temizlik hastası oluğumuzu davranışsal bozukluklar ortaya çıkartır. Bir şeyi çok kez tekrar tekrar yapmakta belirtidir. Örneğin; ellerimizi kirli hissedip yıkarız ve temizlenir. Fakat hala temiz olmadığını düşünüp tekrar yıkamak bu hastalığın habercisidir. Temiz olan yerleri tekrar temizlemek ve yerince temiz olduğuna inanmamak, bozuk olduğuna inandıkları şeylerden kurtulmaya çalışmak gibi belirtileri de vardır.

İnsanlarda Takıntı Neden Olur?

 Araştırmalarda; takıntı hastalığının yani obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini yayan serotonin hormonunun üretimindeki aksamaların en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocukken oluşan travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır. Yoğun olarak yaşanan kaygı ve endişe bozukluğu da etkenler arasındadır. Nedenler doktorlar tarafından çoğunlukla beyindeki hasarlar ve zihinsel zorluk yaşama olarak da gösterilir. Bazı nedeni açıklanamayan durumlarda ise zıt tepkimeler bulunur. Örneğin; etrafındaki insanların çok pis olası kişide aşırı temizlik yapma duygusunu geliştirebilir.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir