Soluk alma, kalp atımı ve istemsiz eylemler, otonom sinir sistemi yolu ile farkına varmadan; mantık, düşünce ve soyutlama gibi karmaşık zihinsel eylemler bilinçli şekilde beyin tarafından yönetilir. İnsan beyni duyu organları tarafından gelen uyarıları değerlendirir. Problem ve olaylar üzerine düşünülür, çözülür. Hafıza olgusu ve öğrenme faaliyeti sağlanır. Beynin ana üç bölümü vardır: Limbik Sistem, Beyin Sapı ve Neokorteks.
Beyin Sapı: Omuriliğin tepesini çevreler. Nefes alma, kalp atımı, refleksler ve kalıplaşmış tepkiler gibi temel işlevleri kontrol eder. Bu bölümde yeni öğrenmeler gerçekleşmez.
Limbik Sistem: Beyin sapını çevreleyen kısım olarak duygularımızı kontrol eden sistemdir. Hipotalamus ve amigdala bu kısımda iki önemli parçadır. Uzun süreli belleğin büyük ve önemli bir kısmı limbik sistem aracılığıyla düzenlenir.
Neokorteks: Bu bölge düşüncenin merkezini oluşturur. İşitme, görme, konuşma düşünme ve yaratma gibi üst düzeyde meydana gelen zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip bir tür anlam ürettiğimiz merkezdir. Neokorteks bölümünde duyuların saklandığı ayrı bölümler ve loplar vardır. İşitme, konuşma, dokunma ve görme duyularına ait olan sinyaller söz konusu loplara ayrı ayrı kaydedilir.
Beyin Yapısını İnceleyen Bilim Dalı Nedir?
Beyin yapısı hala tam olarak çözülebilmiş değil. Beyin yapısı ile alakalı yapılan incelemeler ve araştırmalar hala devam ediyor. Beyin yapısını inceleyen bilim dalı; Nörolojidir. Nöroloji; sinir sistemi yapısını, fizyolojisini ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genel anlamda beyin sapı, beyin ve omurilik çevresini incelemektedir.
Beyin Yapısının Bozulması Nedir?
Beyin yapısının bozulması, beyin fonksiyonlarının bozulması olarak da adlandırılmaktadır. Beyin yapısının ya da fonksiyonlarının bozulması beyin ölümü ile sonuçlanabilir. Beyin ölümü, beyin, beyincik ve bütün yaşamsal merkezlerin bulunmuş olduğu beyin sapı fonksiyonlarının geri dönüşümsüz şekilde yok olması durumudur. Beyin yapısının bozulması, beynin yapısında ve fonksiyonlarında geri dönüşümsüz bozulmaların meydana gelmesini ifade etmektedir.
Beyin Yapısı Kısımları Ve Görevleri Nelerdir?
Beyin yapısı kısımları ve görevleri; ön beyin, ara beyin, orta beyin ve arka beyinden meydana gelmektedir. Ön beyin kendi içinde iki farklı alt başlığa ayrılmaktadır. Bunlardan biri uç beyindir. Uç beynin görevleri arasında; el kontrolü, konuşma, yazma, görme, hayal etme ve bilimsel yetenek gibi eylemler yer almaktadır. Ara beyin ise kendi için hipotalamus ve talamus olmak üzere ikiye ayrılır. Amaçlara yönelik bilinçli davranışlardan talamus sorumludur. Hipotalamus ise açlık ve tokluk gibi salgıların salgılanmasını sağlayan sistem olarak görev yapar. Orta beyin; beynin refleks merkezidir. Orta beyin duyma ve görme olaylarında kontrol merkezi olarak görev yapmaktadır. Arka beyin kendi içerisinde üç alt başlıktan oluşur. Bunlar; beyincik, omurilik soğanı ve ponstur. Beyincik vücudu dengede tutar, omurilik soğanı sindirim, boşaltım ve solunumdan sorumludur. Pons ise beyincik yarım kürelerini birbirine bağlar.
Beyin Yapısı Neyden Oluşur?
Beyin; beyin yarısı (beyin lobları ve beyin yarısı),bazal gangliya, amigdal ve hipokampüs gibi derin yapılardan oluşmaktadır. Duyusal organlarımız ile toplamış olduğumuz bütün bilgileri entegre ederek, bir tepki oluşturmakla görevlidirler. Motor fonksiyonları, duyuları ve bütün üst bilişsel işlevleri kontrol etmektedir. Bu işlevler; duygusal ifadeler, akıl yürütme, bellek ve öğrenmedir.
Beyin Yapısı Ve İşleyişi Nedir?
Beyin sağlığı ve yapısı dışarıdan incelendiğinde kafatası boşluğunun iki yanına yerleştirilmiş, iki yarım küre şeklindedir. Beyin iki yarım küre şeklindedir. Beynin; ön, arka ve yan kısımları farklı farklı görevleri yerine getirmektedir. Beynin bütün fonksiyonları oldukça karmaşıktır. Beyin kabuğu yani korteks beynin en önemli kısmıdır. Yetişkin birinin beyni yaklaşık olarak iki yumruk büyüklüğünde, 1.4 kg ağırlığındadır. Hacim olarak ise 1/50 yer kaplar. Beyin vücudun ağırlığının toplam %2’sini oluşturmaktadır. Vücuda alınan oksijenin %25’ini, kalorinin ise %20’sini ve vücutta dolaşmakta olan kanın %15’ini kullanır.