Tarhun otu papatyagiller ailesine mensup, Artemisia cinsinde olan, 120-150 cm ye kadar uzayabilen boyu ile ince uzun yapraklara sahip olması ile tanınan çalımsı bitki türüdür. Kokusu oldukça hoş ve keskindir, bu özellikleri ile de ticari bir değere sahip olan tarhun bitkisi Anadolu topraklarında yeşil altın, dargun tarzı isimler ile anılmaktadır. Tarhun otu, Kafkas ülkelerinde ejder otu olarak adlandırılmaktadır.
Tarhun Otu Hangi Yemeklerde Kullanılır?
En başta Fransız mutfağı olmak üzere Kafkas ve Rus mutfağında da sık sık kullanılan bir baharat olmaktadır tarhun bitkisi. Fransız mutfağında lazanyada, sulu olan tavuk aşlarında, buğulama tarzı balık aşlarında, ve yumurtalı ekmek yapımı esnasında da kullanılmaktadır. Keskin olan bir aromaya sahip olması nedeni ile de sirkenin içerisine de konmaktadır. Sirkenin şişesinin içine konulan tarhun bitkisinin yaprakları, sirkeye hem güzel bir tat hem de güzel bir koku katmaktadır.
Gazlı içeceklerin üretiminde bile tarhun bitkisini kullanan Kafka ülkeleri olduğu gibi Türk mutfağında da tarhun bitkisinin kullanımı oldukça geniş bir alana açılmaktadır. Tarhun bitkisini Türk mutfağında genel olarak et aşlarında ve balık aşlarında sosların içerisine, sebze çorbalarının ise de içine baharat olarak eklenir.
Fırında pişirilmiş bir halde ya da haşlanmış bir halde olan tavuk aşlarına da eklenen tarhun bitkisi; patates yemekler, omlet, mevsim salatalarının içine ve söğüşler de eklenir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de börek tarzı hamur işlerine de katılan tarhun otu pek çok şeyin yerine geçebilmektedir; sirke, biber, tuz gibi.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
Tarhun otu pek çok şeye faydası bulunmaktadır. Örneğin; hazımsızlığın giderilmesi ve sindirimin daha kolay olmasına çok katkısı bulunmaktadır, mahlep gibi tarhun bitkisi de mide ağrılarının hafifletilmesinde oldukça yararlıdır. Eğer ki uyku sorunları yaşıyorsanız, akşam vakitlerinde çay olarak tükettiğiniz takdirde yaşanılan uykusuzluk sorunlarına iyi gelmektedir. Sinir sistemini kontrol edemeyen kişiler için de faydası bulunmaktadır tarhun otunun, tüketildiği zaman kişinin sinirlerini yatıştırma gibi bir özelliği bulunmaktadır. Vücutta birikmiş olan su ve tuzun atılımı için de yardımı dokunmaktadır tarhun bitkisinin.
Tarhun Otunun Kullanımı Nasıldır?
Oldukça keskin bir kokuya ve tada sahip olan tarhun otu, baharat olarak oldukça güçlü bir tadı olmasından ötürü yemeklerde kullanılmaktadır. Tabii yemeklere tarhun otunu eklerken oldukça dikkatli bir şekilde, ölçülerini doğru olarak koymanız gerekmektedir. Yemekler ile pişirilen tarhun otu eğer ki tadını yemeğe fazla vermiş ise tarhun otunu derhal yemeğin içerisinden, yemeğin pişmesini de beklemen çıkartmak gerekmektedir. Kullanılan tarhun otunun taze ya da kuru olmasına da dikkat edilmelidir.