Takip Mesafesi Kusuru Nedir?

Takip Mesafesi Kusuru Nedir?
06.01.2022 15:00
Trafikteki kurallar uyulmadığı takdirde can ve mal kaybı ile sonuçlanmaktadır. Bu kurallar sürücüleri ve yayaları sıkıntıya sokmak değil güvenliklerini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.

Takip mesafesi, akan trafikte iki aracın art arda birbirini takip etme mesafesi olarak isimlendirilmektedir. Takip mesafesini korunmadığında önünüzde giden aracın ani freniyle durmanız gerektiği halde duramayıp araca arkadan çarparak hem can hem de mal kaybına sebebiyet vereceksiniz demektir. Bu yalnızca kendi aracınız ve aracınızda bulunan kişileri değil öndeki aracı da riske atmak demektir. Seyir halindeyken önünüzdeki aracın önüne birden bir yaya veya hayvan çıkmış onu ezmemek için aniden fren yapmak zorunda kalmış olabilir. Böyle durumlarda önleminizi alarak takip mesafesi kusuru işlememek adına mesafenizi korumanız gerekmektedir. Özellikle yoğun olan trafikte bu kurala çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Takip mesafesi korunmadığında oluşabilecek kazanın zincirleme bir kaza olmasına da sebep olur. Birçok kişi için can ve mal kaybına sebep olacak bu durumun yalnızca önemsenmediği için yaşanması vicdani olarak da peşinizi bırakmayacaktır.

Takip Mesafesi Ne Olmalı?

Türkiye Cumhuriyeti Devletinde trafik kuralları ve cezaları nettir. Her kişiye eşit şekilde uygulanmaktadır. Akan trafikte takip mesafesinin ne olduğunu yine trafik kurallarının çizdiği sınırlarla bilmekteyiz. Bu sınır aracınız 100 km/saat hızla gidiyorsa 50 metre takip mesafeniz bulunmaktadır. Bu aracınızı durdurmak için fren mesafesidir. Aynı zamanda hem sizin hem de önünüzde ani fren yapabilecek olan aracın zarar görmesine engel olacaktır. Her aracın fren sistemine göre fren mesafesi farklıdır. Bazı araçlar frene basıldığı gibi dururken bazıları biraz daha yol kat ederek durur. Burada kullandığınız aracın fren mesafesini de hesaba katmanız gerekmektedir.

Takip Mesafesi Kuralları Nelerdir?

Trafik kazası olmaması için belirli takip mesafesi kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar sırasıyla;

·   Hareketsizken

Trafikte hareketsizken takip mesafesi söz konusu değildir fakat önünüzde duran aracın kalkış yapması ihtimali de olabilir. Bu durum yokuş olan bir yolda aracın geri kayması gibi ihtimalleri barındırdığından mesafeyi korumak gereklidir.

·   Yağışlı/Karlı Hava

Trafikte yol alırken hava koşullarının kötü olması ıslak ve kaygan zeminlerde tehlike oluşturacağından takip mesafesinin daha dikkatle korunması gerekmektedir. Bu durumda mesafeyi artırmakta faydalı olacaktır.

·  Sıkışık Trafik

Trafik sıkışıklığında araç kullanmak bir hayli can sıkıcıdır. Yoğun trafikte de takip mesafesi hızın yarısı kadar olmalıdır. Sıkışık trafikte şeridinizi işgal eden kişileri de Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirmek vatandaşlık göreviniz olacaktır.

·  Kötü Yol Koşulları

Yol çalışması yapılan bozuk ya da mıcırlı yollarda takip mesafesini güvenliğiniz için normalden fazla artırmak doğru olacaktır.

·  Öndeki Aracın Şartları

Ağır yük ya da tehlikeli madde taşıyan araçlarla trafikteyseniz takip mesafenizi artırarak hem kendinizi hem de başkalarını kazalardan korumuş olursunuz.

Takip Mesafesi Cezası Ne Kadardır?

Bulunduğunuz aracın ya da önünüzde seyreden aracın durumunu ve hızınızı göz önüne almaksızın takip mesafesini ihlal ettiğinizde takip mesafesi cezası 2022 yılı itibari ile 196 Türk Lirasıdır. Ekonomik anlamda sıkıntısı olmayan kişiler cezayı öderim şeklinde düşünseler de ortaya çıkacak kaza sonucunda verecekleri zararın maddi bir karşılığı olmayabiliyor. Can kaybı ile sonuçlanan kazalarda geri dönülemez zararlar vermiş olursunuz. Trafik kurallarına uyalım! Uymayanları uyaralım!

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir