Antifiriz Nedir?

Antifiriz Nedir?
09.08.2021 14:00
0 derece ve altında donmaları önleyerek radyatör suyuna katılan kimyasal maddeye antifiriz denmektedir. Antifiriz ve ne işe yarar, gerekli mi? Neden azalır? Antifiriz ile cam silinir mi? Antifiriz için refraktometre fiyatları ne kadar? Ne kadar sürede değişir ve seviyesi ne kadar olmalı?

Alkolün bir türevi olan antifiriz, araç motorlarında kullanılan bir sıvıdır. Antifiriz özellikle kış aylarında radyatör suyuna eklenmektedir. Motorun soğutma suyunun daha düşük sıcaklıklara kadar donmamasını sağlamaktadır. Motor suyunun hareketini kolaylaştıran bu sıvı, sirkülasyon pompasının da verimini arttırmaktadır. Su ile karıştırılarak kullanılan antifirizler, orana bağlı olarak -40 derecelere kadar koruma sağlayabilir. Ayrıca radyatörü paslanmaya ve korozyona karşı da korumaktadırlar.

0 derece ve altında donmaları önleyerek radyatör suyuna katılan kimyasal maddeye antifiriz denmektedir. Genellikle otomobillerin motorlarında kullanılmaktadır. Alkol türevi olan etilen glikolden yapılmaktadır. Çoğu antifiriz, daha yüksek soğutma suyu seviyelerine izin vererek sıvının kaynama noktasını da arttırmaktadır. Aynı zamanda radyatörü korozyon ve paslanmadan korumaktadır. Antifirizler belirgin olmak için renklendirilmektedir. Su ile birlikte karıştırılarak kullanılan antifirizlerin, su oranı iyi ayarlanmalıdır. Su oranı fazla olursa soğuk havalarda donmalar görülmektedir.

Antifiriz Ne İşe Yarar?

Antifirizin temel görevi suyun kaynama noktasını yükseltmek ve donma noktasını düşürmektir. Radyatöre katılarak motorun ihtiyacı olan suyun, olumsuz şartlara karşı korunmasını sağlar. Kış aylarında daha çok tercih edilmesinin sebebi suyun donmasını önlemektedir. Sadece kış aylarında kullanılır gibi bir algı oluşsa da suyun kaynama noktasını da yükselttiği için yaz aylarında da kullanılmalıdır. Ayrıca motor bağlantılarında oluşabilecek aşınma, zararlı madde birikimi gibi durumlarında önüne geçerek motorun daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.

Antifiriz Neden Azalır?

Özellikle kış aylarında tercih edilen antifirizler araç için büyük önem taşımaktadır. Bazı durumlarda antifirizin eksildiği görülmektedir. Bu tip durumlarda motorun risk altına girdiğini belirtmek gerekiyor. Bu yüzden antifiriz suyu kontrol edilmelidir. Eksilmenin nedenlerine gelecek olursak, antifiriz suyunun eksilmesi iki nedenden dolayı olmaktadır. Birincisi hava şartları ile alakalıdır. Suyun kaynama noktasını ne kadar arttırsa da buharlaşma sonucu antifiriz eksilmektedir. Bu her araçta görülebilir. Bu tip durumlar için ekleme yapılmalıdır. Antifiriz azalmasının diğer sebebi ise sistemde kaçak olmasıdır. Kaçağı tespit etmek içinse radyatörün içerisine yüksek tazyikli hava basmak yeterli olacaktır. Basılan hava sonucu içerideki sıvı kaçaktan çıkmaya başlar bu şekilde hasarlı bölge tespit edilebilir.

Antifiriz ile Cam Silinir mi?

Kış aylarında 0 derecenin altına düşüldükçe araçlarda bulunan silecek suyunun donduğunu görmekteyiz. Çoğu kullanıcının başına gelen bu durum sonucunda cam silinemediği için sürücüler zor anlar yaşamaktadır. Bu tarz durumların yaşanmaması için silecek suyu bölmesine antifiriz koyulabilir. Belirli bir oranda su ile karıştırılması yeterli olacaktır. Ama antifirizlerin fiyatının bir miktar yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu yüzden direkt antifirizli cam suları bulunmaktadır. Bu tarz ürünlere yönelmek daha doğru olacaktır. Ayrıca bu cam sularının içerisinde bazı temizlik maddeleri de bulunduğu için cam silmek için daha etkili olmaktadırlar.

Antifiriz Ne Kadar Sürede Değişir?

Otomobil ömrünü uzatmak ve motorun sağlığını korumak için önemli olan antifirizlerin araç için önemli olduğunu bilmekteyiz. Zaman içinde bozulan bu sıvının ortalama değişim süresi bir yıldır. Yılda bir kez değiştirmek yeterli olacaktır. Ama yine de düzenli aralıklarla antifiriz miktarı kontrol edilmelidir. Bazı durumlar sonucunda antifirizde eksilme olmaktadır. Eğer antifirizin bittiğini fark etmezseniz motor ciddi hasar görebilir.

Antifiriz Seviyesi Ne Kadar Olmalı?

Antifirizler radyatöre bağlı olan küçük bir depoya koyulmaktadır. Araçlarda göz önünde olan bu bölme genellikle mavi kapaklı olur. Üzerinde işaret bulunmaktadır. Silecek suyu bölmesi ile karıştırmamalısınız. Bu deponun üzerinde doluluk oranını gösteren çubuklar olmaktadır. Antifiriz seviyesi üzerinde dolu yazan bölgeye kadar getirilmelidir. Bir litre antifiriz koyulacaksa bir litre de su eklenmelidir. Karıştırılarak koyulmalıdır. Ama dikkat etmelisiniz, bazı antifirizler direkt su karışımı ile satılmaktadır. Bu tarz antifirizleri kullanırken ekstra su karışımı yapmaya gerek yoktur.

Antifiriz Gerekli mi?

Antifirizlerin temel görevi suyun kaynama noktasını ve donma noktasını değiştirmektir. Motorun ihtiyacı olan soğutma suyuna karıştırılarak soğuğa veya sıcağa karşı suyun dayanıklılığını arttırır. Kış aylarında donmasını engeller, yazın sıcak havalarda da buharlaşmasını geciktirir. Bu yüzden antifiriz kullanımı gereklidir. Ayrıca motorun bağlantı bölmelerindeki aşınmalarında önüne geçer. Bu şekilde motor ömrünü uzatarak daha verimli çalışmasını sağlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir