Fren Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fren Hakkında Bilinmesi Gerekenler
03.11.2021 16:30
Araçların en önemli sistemi olarak fren karşımıza çıkarken, tüm taşıtlarda bu mekanizma vardır. Fren muayenesi için gerekli evraklar hangileridir? Fren hidroliği ne kadar sürede değişir, şişmesi neden olur ve patlaması neden olur? Tüm bu soruların cevaplarını derledik.

Bir taşıtta yavaşlamayı ya da durmayı sağlayan fren, çarpma ve kazaları önlemektedir. Günümüzde birçok çeşidi mevcut olan frenler, ilk çıktığı zamanlar baya ilkel bir halde bulunmaktaydı. Özellikle motor güçlerinin artması ile frenler de bu konuya bağlı gelişme göstermiştir. Arabalarda ki fren 3 pedaldan ortadaki olurken, bu pedala basıldığı zaman arabada hız kaybı ya da durma işlemi gerçekleşir. Ayrıca araçlarda ek olarak birde el fren sistemini barındırırken, fren sisteminde arızalar meydana gelebilmektedir. Fren konusu hassas bir konu olduğu için bakımı konusunda dikkatli olunmalı olup, zamanında yapılmalıdır. Fren arızaları birçok sebepten olabilirken, bunun çözümleri de pek çok şekilde olabilmektedir. Otomobillerde genel olarak güvenli olduğu için disk fren sistemi kullanılmakta olup, frene basıldığı zaman hidrolik yağın yeri değişmektedir. Fren pedalına uygulanan 3 kilo gramlık bir kuvvet, tam 3 tonluk bir basıncı meydana getirir. Ortalama fren sisteminde ki parçaların 10 yılı geçmemesi gerekirken, bu konuda dikkat edilmelidir.

Fren Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

Fren muayeneleri, aracın muayene zamanında yapılırken, bu günlerde detaylı bir şekilde incelenir. Sorun bulunmayan fren sistemleri muayeneden geçerken, sorunluları ise kalmaktadır. Bu muayene için gerekli belgeler ise; ruhsat, trafik sigortası, kimlik, fenni muayene izin belgesi, mühendis tarafından çizilmiş tadilat projesi ve trafik, tescil müracaat formu olurken, sürücüler bunları hazırlamalıdır. Bazı durumlarda bu belgelere ek olarak, birkaç belge daha istenebilmektedir.

Fren Hidroliği Ne Kadar Sürede Değişir?

Frenleme sisteminde önemli bir yeri olan fren hidroliği, bu sistemde ki bir sıvı şeklinde yağdır. Bu yağ 250 derecede kaynama gösterirken, zaman zaman bu yağlar yüzünden arızalar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden bu yağlar zamanı gelince değişmeli olup, bu konuda dikkat edilmelidir. Bu zaman aralığı ise 2 yılda 1 ya da her 40.000 kilometrede yine bu yağların değişimi yapılmalıdır. Bu şekilde burada ki sorunların önüne geçebilmek mümkündür.

Fren Şişmesi Neden Olur?

Bir diğer ismi fren sertleşmesi olan fren şişmesi olayı, çok sık rastlanan bir fren arızasıdır. Bunun nedeni ise çok sık fren kullanılması ya da üst üstte sık sık frene basmak yine fren şişmesine neden olabilmektedir. İşte sık ve üst üstte yaptığınız frenlerden sonra genelde fren pedalının tepkisi azalırken, buda sertleşmeye neden olur ve buna fren şişmesi adı verilir. En bilinen sebebi bu olurken, fren şişmesi birçok nedenden daha görülebilmektedir.

Fren Patlaması Neden Olur?

Birçok araba kazasından sonra duyduğumuz şey, aracın freni patlamış olmaktadır. Freni patlayan araçlar, genelde fren tutmadığı için kazalara karışır. Bu sorunun pek çok nedeni olabilirken, en çok bilinen nedeni bu sistemde bulunan hortumların yıpranmasıdır. Yıpranan hortumlardan hidrolik yağ dışarı akar ve basınç ortadan kalkar, buda frenlerin boşalmasına yani patlamasına neden olmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir