Trafik Kazası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Trafik Kazası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 13:30
Ülkemizde ve dünyada her yıl istemsiz olarak binlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazasından sonra yapılması gerekenler nelerdir, bir tarafın sigortası yoksa ne olur? Trafik kazasında karşı taraf alkollü ise ne olur, karşı taraf ölürse ne olur? Sicile işler mi, iş kazası olur mı, trafik kazası borcu ödenmezse ne olur, trafik kazası sonra ceza, trafik kazası sonrası sigortadan para alma?

Ülkemizde ve dünyada her yıl istemsiz olarak binlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazaları, karayolu üzerinde hareket halinde olan bir aracın başka bir araca çarpması olarak bilinse de pek çok şey trafik kazası olarak kayıtlara geçer. Trafik kazaları bir aracın yayaya çarpması, bisiklet sürücüsüne çarpması ya da hayvana çarpması da bir trafik kazası olarak bilinmektedir. Trafik kazaları mal ziyanının ve maddi zararın yanı sıra cana da kast edebileceği için oldukça ciddiye alınan ve bu hususta düzenlemeler yapılan bir konudur. Trafik kazalarının akabinde yaralanmalar, ölümler ve maddi kayıplarla sonuçlandığından dolayı yaptırımları oldukça ağırdır. Dikkatsiz araç kullanımları, ehliyetsiz araç kullanımları, sürücünün alkol ya da madde altında olması, aracın sürüş hızı ve yol tasarımları gibi pek çok nedenden ortaya çıkan trafik kazaları hakkında akıllara gelen tüm sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…

Trafik Kazasından Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafik kazası meydana geldikten sonra yapılması gerekenler şunlardır;

·        İlk olarak araçta yaralılar var ise olay yerine ambulans çağrılmalıdır.

·        Araçlar kenara çekilecek durumda ise çekilmelidir.

·        Kazaya karışan araçların fotoğraflanması sağlanmalıdır.

·        Kaza anında eğer herhangi bir yaralanma ya da ölüm gibi travmatik sonuçlar çıkmamışsa bu kez kaza tespit tutanağı tutulmalıdır.

·        İhtiyaç duyulması halinde olay yerine bir trafik polisi çağrılmalıdır.

Trafik Kazasında Bir Tarafın Sigortası Yoksa Ne Olur?

Kişiler araç sahibi olduklarında mülkün devir işlemleri sağlanacağı esnada zorunlu trafik sigortası yapılmalıdır. Bu durum her bir araç sahibi için geçerlidir. Fakat kazaya karışan araçlardan herhangi birinin yani size göre karşı tarafın herhangi bir sigortası yok ise trafik polisi çağrılmalıdır. Ardından ise zabıt tutulmalıdır. Ortaya çıkan maddi zararlar ise trafik sigortasına bağlı olarak ödenebilir. Bunun için karşılıklı uzlaşma önemlidir.

Trafik Kazasında Karşı Taraf Alkollü İse Ne Olur?

Trafik kazasında eğer karşı taraf alkollü ise bu hatanın bedeli alkollü tarafa maddi ceza olarak yansıtılmaktadır. Genelde meydana gelen kazalara bakıldığındazorunlu trafik sigortası bu hasarı karşılar. Fakat söz konusu kaza alkollü sürücüden meydana gelmiş ise alkollü taraf ister siz olun ister karşı taraf bu hasar karşılanmamaktadır. Alkollü olan taraf karşı taraf ise sizin maddi zararınızı karşılamakla yükümlüdür.

Trafik Kazasında Karşı Taraf Ölürse Ne Olur?

Ölümlü trafik kazası olarak da bilinen bu kaza türünde karşı tarafın tutuklanması kararına varılır. Kazanın ölmeyen tarafı doğrudan gözaltına alınarak hukuki süreç başlatılır. Kaza tutanağına göre ölüm karşı tarafın hatasından mı kaynaklanıyor yoksa ölen tarafta mı bir hata var bunun için bilirkişi raporu beklenir. Eğer ölen tarafın hatası saptanmaz ise hatalı tarafa maddi ve manevi olarak tazminat davası açılması hakkı tanınır.

Trafik Kazası Sicile İşler Mi?

Trafik kazalarındaki yaralanmalar tarafların hataları oranında taksirler adam yaralama suçuna girer. Hal böyle olduğunda eğer bir ölüm ya da taksirler yaralama söz konusu ise bu durum kişilerin aldığı cezaya bağlı olarak sicile işleyebilir. Eğer maddi bir hasar varsa yalnızca bu durumda sicile işleyen bir durum söz konusu olmamaktadır. Fakat söz konusu araç hasar kayıtlarına girilir.

Trafik Kazası İş Kazası Olur Mu?

Trafik kazalarının iş kazaları kapsamına girmesi için iş kapsamında bir kaza geçirilmiş olması şartı aranmaktadır. Bir iş yerinin işlerinin yapılabilmesi için örneğin bir mal alınıp gelinmesi için çıkılan yolda eğer bir kaza geçirilmiş ise bu iş kazası olarak kayıtlara geçer ve işçilere bu durumda maddi ödemeler yapılması gerekebilir.

Trafik Kazası Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Trafik kazalarının bir sonucu olarak maddi hasar tarafınıza işlemiş ise bu borcu ödemekle yükümlü olursunuz. Belirlenen zaman zarfı içinde eğer bu borç tarafınızdan ödenmez ise ihtar çekilir. Eğer ödememe hususunda ısrarcı olunursa mutlaka tarafınıza haciz işlemleri başlatılacaktır. Ayrıca haciz miktarı da ana para olarak değil faizli olarak yansıtılmaktadır.

Trafik Kazası Sonra Ceza? 

Trafik kazası sonrasında maddi hasarlar, yaralanmalar ya da meydana gelen ölümlere bağlı olarak kazaya neden olan tarafa ceza verilir. Elbette ölüm söz konusu ise hukuki süreç ve verilecek ceza değişkenlik gösterir. Fakat yalnızca kazaya neden olunmuş ise bu durumda 5237 sayılı kanun devreye girer ve kişilere üç aydan başlayan hapis cezası verilebilir.

Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma?

Trafik kazalarında hatalı aracın sigortalılığı üzerinden tazminat alınabilir. Alınacak para yaşanan maddi manevi ziyanlara göre değişkenlik gösterebilir. Eğer meydana gelen kazada karşı taraf yüzde yüz haksızsa o kişinin zorunlu trafik sigortasına ya da kasko şirketine dava açılarak para kazanılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir