Su Sporları Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Su Sporları Hakkında Merak Edilen Bilgiler
29.08.2021 07:30
Nehir, göl, açık deniz ve havuzda değişik amaçlarla yapılan sporlara verilen genel isimdir. Bizler de su sporları nelerdir?, su sporları nerede yapılır?, su sporları faydaları? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Nehir, göl, açık deniz ve havuzda değişik amaçlarla yapılan sporlara verilen genel isimdir. Genel olarak ele alındığında su üzerinde ve su altında yapılanlar olmak üzere iki grupta değerlendirilirler. Bu spor çeşitli gruplar altında birleştirilse de zevk ve eğlence anlayışına bağlı olarak yapılabilirlikleri değişkenlik göstermektedir. Bazı sporlar kolayca ve basitçe yapılabilen aktiviteler arasında yer alırken, diğerleri yapması zor, adrenalini yüksek ve belli beceri isteyen sporlar olarak lans edilmektedir.

Su Sporları Nelerdir?

Su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen her türlü spora verilen genel isimdir. Bireysel veya takım olarak icra edilen türleri vardır ve onları da şu şekilde sıralayabiliriz;

Su İçerisinde Gerçekleştirilenler: Atlama, Kurtarma Yüzücülüğü, Modern Pentatlon, Senkronize Atlama, Senkronize Yüzme, Su Aeoribiği, Sutopu, Şnorkelle Dalış, Triatlın, Waboba, Yüzme

Su Üstünde Gerçekleştirilenler: Ayakta Kürek Sörfü, Balıkçılık, Beyaz Su Rafting, Bodyboard, Çıplak Ayakla Kayak, Dragon Bot, Flowrid, Flyboard, Jet Ski, Kablolu Kayak, Kano, Kano Polo, Kayak, Kiteboat, Kürek, Kürek Sörfü, Parasail, Picigin, Parasail, Rafting, Rüzgar Sörfü, Sit-Down Hydrofoil, Skimboard, Skurfing, Sörf, Su Kayağı, Teknecilik, Tekne Yarışı, Wakeboarding, Wakeskating, Wakesurfing, Uçurtma Sörfü, Yatçılık, Yelken

Su Altında Gerçekleştirilenler: Buz Dalışı, Derin Dalış, Mağara Dalışı, Mızraklı Balıkçılık, Serbest Dalış Sualtı Arkeolojisi, Sualtı Fotoğrafçılığı, Sualtı Videoculuğu, Akuation, Finswimming, Sualtı Atıcılığı, Sualtı Buz Hokeyi, Sualtı Futbolu, Sualtı Ragbisi, Sualtı Oryantiringi

Su Sporları Nerede Yapılır?

Sıcakların arttığı yaz günlerinde su sporları yapmak son derece eğlenceli olmaktadır. Yaz döneminin başlaması ile birlikte su sporu tutkunları üç tarafı denizle çevrili ülkemizde adrenalin dolu maceralarına başlamaktadırlar. Yurtiçinde su sporları için tercih edilebilir bazı bölgeleri özetleyecek olursak;

1.      Akyaka-Gökova Körfezi: Kitesurf yapmak için en iyi adreslerden bir tanesidir. Daha önce bu sporu yapmamış kişiler için başlangıç eğitimi veren tesisler de vardır.

2.      Alaçatı: İklimi ve rüzgarlı koyları sayesinde rüzgar sörfü (windsurf) rahatlıkla yapılabilir. Rüzgar sörfü için gerekli ekipmanlar ve eğitimler yine tesislerden sağlanabilmektedir.

3.      Muğla Dalaman Çayı: Raft adı verilen botlarla, yüksek nehirlerde yapılan raftingin en çok yapıldığı yerlerden bir tanesidir.

4.      Marmaris: Jet ski, deniz paraşütü, deniz bisikleti, kano, deniz muzu, windsurf, kayak, ringo ve scuba diving gibi sayısı su sporu yapmak için son derecek elverişli bir bölgedir.

5.      Kaş: En yaygın su sporları içerisinde yer alan dalış için en ideal yer olarak söylenebilir.

6.      Bodrum: Bazı bölgeleri rüzgar alan, bazı bölgeleri dingin olan Bodrum’da yapılabilecek sayısız su sporu bulunmaktadır. Yaz tatillerinde vazgeçilmez adreslerden biri olan Bodrum’un iklimi ve yapısı su sporları için gayet idealdir.

7.      Rize Fırtına Deresi: Kano ve Rafting gibi adrenalin eşiği yüksek sporlar için tercih edilebilecek güzel lokasyonlardan bir tanesidir.

8.      Antalya: Birbirinden güzel ve değerli plaj ve koylarıyla birçok su sporunun yapılabildiği ve doğal güzelliğiyle büyüleyici bir yer olan Antalya su sporlarını yapmak için tercih edilebilecek en iyi seçeneklerden bir tanesidir.

9.      Sapanca: İstanbul’a yakınlığı ve doğal tarihi güzellikleriyle her mevsim ziyaret edilen bu bölgede hava durumuna bağlık olarak su kayağı, yelken ve kürek, wakeboard, kneeboard, katamaran, kano, rüzgar sörfü gibi pek çok su sporu yapılabilmektedir.

Su Sporları Faydaları Nelerdir?

Su sporlarının sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

·        Fiziksel dayanıklılık artmaktadır.

·        Zihinsel yetenekleri geliştirmede yardımcıdır.

·        Takım çalışmasına teşvik eder ve yardımlaşma duygusunu pekiştirir.

·        Hastalığa karşı mücadelelerde yardımcı olur.

·        Kronik hastalığa yakalanma riskini azaltır.

·        Diyabet ve kalp krizi riskini azaltır.

·        Artrit rahatsızlığı olan kişiler için faydalıdır.

·        Ruh sağlığına iyi gelir ve geliştirmeye yardımcı olur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir