Motivasyon İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Motivasyon İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
06.11.2021 21:34
Her insanın hayatında bazı hayalleri ve hedefleri vardır. Motivasyon eksikliği neden olur, nasıl arttırılı? Tüm bu soruların cevaplarını derledik.

Hepimiz hayallerimiz ve hedeflerimiz için çabalıyoruz. Ancak hayal ve hedeflerimize ulaşmak isterken, hayatımızda olan biten bazı olumsuz durumlar moralimizi bozabilir. Ayrıca maddi zorluklar, fiziksel hastalıklar, stres, kaygı bozuklukları, üzüntü, ön yargı ve özgüven problemleri de hedeflerimize ulaşmaya çalışırken motivemizi düşürebilir. Bu nedenle motivasyonun yükselmesi için ne yapmak gerektiği merak edilmektedir. Hayaller ve hedeflerimize ulaşmamız için gereken motivasyonumuzun yükseltmek için gerekenler şunlardır:

·        Özgüvenli olmak: Hayal ve hedeflere ulaşabilmek için en önemli şey insanın kendisine güvenmesidir. Yapabileceğimize inanmalı, olumlu düşünmeli ve negatif düşüncelerden uzak durulmalıdır.

·        Plan yapmak: Hayallere ve hedeflere ulaşabilmek için insanın zamanını düzenlemesi ve plan, program ile çalışması gerekir.

·        Hayal ve hedefleri paylaşmak, başka insanlardan destek almak: Hayal ve hedefleri başka insanlara anlatmak ve başkalarından tavsiye almak gerekir.

·        Hedef belirlemek: Çalışırken belli bir hedef belirlemek motivasyonu yükselten en önemli etkenlerden birisidir.

·        Kaygı ve endişelerden uzak durmak: Motivasyonun yüksek olması için kaygılardan, endişelerden ve üzüntülerden uzak durmak gerekir.

·        Sevilen aktiviteler yapmak: Hedefe ulaşmaya çalışırken arada sırada kişinin kendisine vakit ayırması gerekir. Kişi kendisini ödüllendirmeli ve mutlu olacağı aktiviteleri yapması gerekir.

·        Hedefi her gün hatırlamak: Kişinin istediği hedefe ulaşırken gereken motivasyon için her gün hedefi hatırlamak gerekir. Hedef kağıda yazılır ve her gün görülecek yerlere asılır. Ayrıca hedefi hatırlayacak bir görseli de telefonda duvar kağıdı yapılabilir.

Motivasyon Eksikliği Neden Olur?

Bazı zamanlar hayallerimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirmek için yeterince motivasyona sahip olamayabiliriz. Bazı nedenlerden dolayı moralimiz bozulabilir, motivasyonumuz azalabilir, yapamayacağımızı düşünebilir ve başarısızlık korkusu yaşayabiliriz. Motivasyon eksikliği şu sebeplerden dolayı kaynaklanır.

·        Hedefi belirlememek, yanlış hedef belirlemek: Kişi kendi ilgi alanına göre, isteklerine göre ve potansiyeline göre hedef belirlemelidir. Herhangi bir hedef belirlememek ya da isteklere, ilgi alanına ve potansiyele uygun olmayan hedefler belirlemek motivasyonun düşmesine neden olur.

·        Zaman yönetememek: Hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken zamanı iyi yönetmek gerekir. Zamanı verimli bir şekilde yönetememek motivasyon düşüklüğüne neden olur.

·        Özgüven problemi: Hedefleri gerçekleştirmek isterken kendisine güvenmeli ve girişken olmalıdır. Özgüven problemi yaşamak motivasyon düşmesine neden olur.

·        Erteleme sorunu: Hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken, bir şeyleri sürekli ertelemek motivasyon düşmesine neden olur.

·        Potansiyelin üstünde sorumluluk almak: kişinin hedeflerini gerçekleştirirken kendi potansiyelini göz önünde bulundurarak sorumluluk alması gerekir. Yapabileceğinin çok üstünde iş yüklenmek motivasyon düşüklüğüne neden olur.

·        Kaygı ve stres: hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken fazla stres yapmak ve endişe duymak, motivasyon düşmesine neden olur. Ayrıca kişinin sürekli olumsuz düşünmesi, sürekli yapamayacağından endişe etmesi de motivasyonun düşmesine neden olur.

Motivasyon Nasıl Arttırılır?

Hedefler ve hayalleri gerçekleştirmek için belli bir motivasyona sahip olmak gerekir. Kaygı, stres, olumsuz düşünceler, özgüven eksikliği, hedef belirlememe, kararsızlık, istek ve ilgilere uygun olmayan hedefler belirleme gibi nedenlerden dolayı motivasyon düşebilir. Motivasyonu artırmak için yapılacaklar şunlardır:

·        Özgüvenli olmak gerekir, yapabileceğine güvenmek ve inanmak gerekir.

·        Stres ve kaygı ile baş etmek gerekir.

·        Olumsuz düşünceler ile kafa yormamak gerekir.

·        İlgi alanına uygun olan bir hedef belirlemek gerekir.

·        Planlı ve programlı bir şekilde çalışmak gerekir.

·        Erteleme sorununu çözmek gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir