Halk arasında sesi teli ödemi olarak bilinen Reinke ödemi; ses tellerinin aşırı biçimde şişmesi ve sesin kalınlaşması ile oluşan can sıkıcı sağlık problemlerinden biridir. Ses teli ödemi; ses telleri arasında bulunan boşluğa, jöle tarzında bir sıvının dolması ile oluşur. Hatta bazı durumlarda ses telleri hava yollarını kapatacak kadar dahi şişebilir. Ses teli ödemi 40 yaş ve üzeri kadınlarda daha sık görülür. Ses kıvrımının tabakalarından biri olarak kabul edilen Reinke boşluğu; ses üretiminde kritik bir role sahiptir. Basit bir tanımla; Reinke boşluğu olarak adlandırılan bölgenin sıvı ve jelainitimsi kıvamda bir madde ile aşırı kalınlaşması sonucu Ses Teli Ödemi ortaya çıkar.
Ses Teli Ödemi Neden Olur?
Ses oluşumu üç ana yapının altındadır. Bu yapılar; akciğerler, ses telleri ve de sesin şekillenmesinde yardımcı rolü üstlenen dil, dudak ve çene kası gibi yapılardır. Ses oluşumundan sorumlu en önemli yapılardan biri de vokal kordlar yani ses telleridir. Ses teli ödemi durumu genel olarak, ses tellerinin tahriş olması ve zarar görmesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Ses telleri arasında bulunan boşluğa ‘’glottis’’ denir. Ses oluşumu esnasında ses telleri bir araya gelerek arada bulunan boşluk kapanır. Ses ödeminin temel nedeni ise; ses telleri arasındaki boşluğun yetersiz şekilde kapanmasıdır. Ayrıca sigara kullanımı, reflü hastalığı, sesin yanlış kullanımı, alerji, hipotiroidi, hormonal değişiklikler de ses ödemine sebep olabilmektedir.
Ses Teli Ödemi Nasıl Geçer?
Ses teli ödemi durumu sigara kullanımına bağlı geliştiyse, doktorunuz sizden ilk etapta sigarayı bırakmanızı talep edecektir. Ses teli ödeminiz reflü ya da sesin yanlış kullanımına bağlı ise doktorunuz, reflü ve sesin yanlış kullanımına yönelik bir takım tedaviler önerebilir. Bunlar tedavinin ilk aşaması olup, hastalığın seyrine göre cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi tedavi; Reinke boşluğunda biriken jelatinimsi maddenin çıkarılması ve fonomikrocerrahi olarak adlandırılan ameliyatın uygulanması ile gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası sesin zorlanmaması ve hatta kısık sesle konuşulması tavsiye edilir. Hastalara genel olarak ameliyat sonrası ses terapisi önerilir ve bu şekilde ses teli ödeminin tamamen geçmesi amaçlanır.
Ses Teli Ödemi Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çoğu insan için can sıkıcı bir sorun haline gelen ses teli ödemi, yaşam standartlarına da etki eden olumsuz bir durum. Birçok insanın yaşadığı ses teli ödeminin alternatif bitkisel tedavi yöntemleri de mevcut. Aktif olarak ses teli ödemi yaşıyorsanız; 1 kabuk tarçını 1 çay bardağı suda 6-7 dakika kadar kaynatın. Bu karışımı ılık olarak tüketin. Ses teli ödeminin tedavi aşaması süresince bu bitkisel karşımın içerisine tatlandırıcı dahi atmayın. Tedavide başarı sağlamanın en önemli adımlarından biri kürün bitkisel olmasıdır.
Ses Teli Ödemine İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Ses teli ödemine iyi gelecek bitkiler arasında şüphesiz zencefil bulunmakta. Güçlü antioksidan özelliği ile zencefil toz hali ile ya da taze biçimde tüketmek ses teli ödemine iyi gelmektedir. Ses teli ödemine iyi gelen bitkilerden biri de sarımsaktır. Günde 1-2 diş sarımsak yemek ses teli ödeminize büyük ölçüde iyi gelecektir. Ses teli ödeminize iyi gelmesi açısından tüketebileceğiniz bir diğer bitki türü de turptur. Siyah turp ve bal karışımını günde en az bir kere tüketmenin ödeminize büyük ölçüde iyi geldiğini göreceksiniz.