Senet İle İlgili Merak Edilen Bilgiler

Senet İle İlgili Merak Edilen Bilgiler
07.01.2022 20:30
Senet borçlu kişi ve alacaklı kişi arasında imzalanan resmi bir belgedir. Hemen her türlü ticari para alışverişinde kullanılan senet hakkında merak edilen birçok bilgi bulunuyor. Senet ile ilgili merak edilen bilgiler sıklıkla araştırılıyor. Bizler de senet için tahsilat makbuzu nasıl kesilir?, senet için tek imza yeterli mi?, senet vadesinden önce tahsil edilebilir mi? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Senet borçlu kişi ile kurum arasından imzalanan resmi bir belge türüdür. Senet ile ilgili merak edilen hala pek çok bilgi bulunuyor. Borçlu kişi senedi imzalayarak alacaklı kişi ile kararlaştırılan tarih aralığında aldığı borcu ödeyeceğini taahhüt eder. Şayet senet kısmında borçlu değil de kefil imza atıyorsa, kefil kişi borçlu olarak kabul edilir. Senet diğer makbuz türlerinden farklı olarak borçlunun da imzaladığı resmi bir belgedir. Senedin üzerinde yer alan tarihe kadar söz konusu ödeme gerçekleştirilmezse senette imzası bulunan kişi veya kefil kişi mahkemeye verilebilir. Senetler resmi belge olarak kabul edildiği için mahkemeler tarafından kişinin aleyhine delil olarak kullanılabilir. Protestolu ve açık senet başta olmak üzere pek çok senet çeşidi bulunmaktadır. Diğer senet çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır; Hisse Senetleri, Tapu Senedi, Devlet İç Borçlanma Senedi, Emre Muharrer Senet ve Kambiyo Senedi. Bunlar dışında mağazalar için kesilen ve makbuz yerine sayılan senetlere Emtia Senedi denilir. Senet düzenlenirken belli başlı detaylara dikkat etmek gerekir. Aksi durumda senet geçersiz olarak kabul edilir. İlk olarak senet üzerinde düzenleme tarihi kesinlikle yazılmalıdır. Bunlar dışında üzeri çizilmiş, zarar görmüş veya yırtılmış senetler şüpheli bulunduğundan geçersiz sayılır. Senet kağıdı kırtasiyelerden veya online mağazalardan temin edilebilir. Senet kâğıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer alır. Bu alanların doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması şarttır. Son aşamada senedin geçerli kılınması için borçlu kişinin senette imzasının yer alması şarttır.

Senet İçin Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

Senet için tahsilat makbuzu söz konusu borcun alacaklıya ödenmesinden sonraki aşamayı kapsamaktadır. Senet için tahsilat makbuzu kesmek için; tahsilat makbuzunun üzerinde yer alan tüm alanlar eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Bu alanlar arasında;

Makbuzu düzenleyen tarafın adı, soyadı ve unvanı

Makbuzun düzenlenmiş olduğu tarih

Parayı yatıran tarafın adı ve soyadı

Hem yazı hem de rakam ile yatırılan paranın tutarı

Ödemenin yapılma sebebi

Çek kullanılma durumunda çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu

Parayı alan tarafın adı, soyadı ve imzası

Ödemeyi yapan kişinin tahsilat makbuzunda yer alan bilgilerin doğruluğunu kabul ve teyit ettiğini gösteren imza atması gerekir. Gerekli tüm bilgiler eksiksiz şekilde doldurulduktan sonra tahsilat makbuzu iki nüsha olarak (ödemeyi yapan taraf ve alacaklı tarafa birer tane olmak üzere) alınır.

Senet İçin Tek İmza Yeterli Mi?

Borç karşılığı alınan para veya ticari para alışverişlerinde iki taraf arasında resmi senet belgesi düzenlenir. Senet için tek imza yeterlidir. Senede yalnızca borçlu tarafın imza atması, evrakın resmi geçerliliği olması için yeterlidir. Senet için tek imzanın yeterli olmadığı durumlar yalnızca ticari şirket yetkilileri arasında düzenlenen senetlerde geçerlidir. Bu tarz senet belgeleri iki ticari şirket yetkilisi imzası ile gerçekleştirilir.

Senet Vadesinden Önce Tahsil Edilebilir Mi?

Senet ödeme tarihi ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ödeme tarihi borçlu ve alacaklı arasında alınan ortak karar ile belirlenir. Alacaklı kişi senet üzerinde yer alan tahsilat tarihinden önce borçludan herhangi bir ödeme talep edemez. Ancak borçlu kişinin ödemeyi alacaklı tarafa tahsilat tarihini geciktirmeme şartı ile istediği zaman ödeme hakkı bulunur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir