Senet Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Senet Hakkında Merak Edilen Bilgiler
07.01.2022 10:30
Senet; borçlu ve alacaklı arasında yapılan borcun geri ödemesini garanti altına almak amacıyla düzenlenen bir tür belgedir. Senet günümüzde pek çok ticari para alışverişinde kullanılan bir belgelendirme türü. Bizler de senet bir başkasına devredilebilir mi?, senet bir ödeme aracı mıdır?, bir senet kaç yıl geçerlidir?, bir senet nasıl icraya verilir?, senet borcundan dolayı hapis cezası var mı? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Senet günümüzde pek çok ticari para alışverişinde kullanılan belge türüdür. Hal böyle olunca senet hakkında merak edilen bilgiler çoğaldı. Senet; borçlu kişi veya kurum tarafından imzalanan resmi bir belge türüdür. Senet diğer makbuz türlerinden ve resmi belgelerden farklı olarak borçlunun imzaladığı belgedir. Şayet senedin üstünde yazan tarihe kadar söz konusu ödeme gerçekleşmezse senette imzası bulunan kişi ya da kurum mahkemeye verilebilir. Senetler resmi belge olarak kabul edildiği için mahkemede borçlunun aleyhine kullanılabilir. Senet düzenlenirken bazı ufak detaylara dikkat edilmelidir. Aksi halde senet geçersiz olarak kabul edilir. Her şeyden önce düzenleme tarihi kısmının mutlaka doldurulması gerekir. Bunun dışında zarar görmüş, üzeri çizilmiş ya da kazılmış senetler geçersiz olarak kabul edilir. Senet kağıdı, kırtasiye ve online mağazalar üzerinden temin edilebilir. Şayet borçlu kişi okuma yazma bilmiyorsa kişiye özel parmak izli senet hazırlanabilir. Parmak izli senetler hükmen geçerli olarak kabul edilir.

Senet Bir Başkasına Devredilebilir Mi?

Senet iki kişi arasında imzalanan bir tarafın karşı tarafa nakit ödeme yapmayıp, belirlenen tarihte borcunu ödeyeceğini temin ettiği belgedir. Ancak bazı durumlarda senet sahibi alacaklılar, ellerinde bulunan senet bir başkasına devredilebilir mi diye sorguluyorlar. Senet düzenlemesi yapıldıktan sonra en direkt alıcısı tarafından tahsil edilmektedir. Ek olarak senet ciro edilerek, devir beyanıyla veya senet teslimi ile bir başkasına da devredilebilir. Senet devredilen kişi, söz konusu senedi bir başka kişiye de devredebilir.

Senet Bir Ödeme Aracı Mıdır?

Senet iki taraf arasında gerçekleştirilen resmi bir belge türüdür. Ticari ve resmi pek çok para alışverişinde kullanılan senet, hukuken geçerli kabul edilen resmi bir evrak. İki taraf arasında imzalanan senedin bir ödeme aracı olup olmadığı sorgulanmaya başlandı. Senet bir ödeme aracı olarak, alınan paranın borçlu kişi tarafından belli bir tarih aralığında alacaklıya ödenmesi gerektiğini simgeleyen resmi bir evraktır.

Bir Senet Kaç Yıl Geçerlidir?

Senet anlaşmalarının en merak edilen detaylarından biri de bir senedin kaç yıl geçerli olduğu sorusu. İsme göre düzenlenen ve altında borçlunun imzasının yer aldığı senet düzenlendiği tarihten itibaren 3 yıl boyunca geçerliliğini korumaya devam eder.

Bir Senet Nasıl İcraya Verilir?

Para karşılığı verilen borcun geri ödeneceğini temin eden senet belgesi bazı durumlarda borçlular tarafından alacaklılara geri ödenmiyor. Bu durumda alacaklılar bir senedin nasıl icraya verileceğini sorguluyorlar. Bir senedin icraya verilmesi için öncelikle icra dairesine gidilerek süreç başlatılır. İcra dairesi ile başlatılan süreç sonrası borçluya borcun ödenmesi için bir emir yazısı gönderilir. Borçlu kişi tebligat eline ulaştıktan 5 gün içerisinde ödeme emrine itiraz edebilir. İtiraz haklı bulunursa ödeme emri geri çekilebilir. Borcun ödenmesine karar verilen durumlarda Hukuk Dairesi tarafından taksitlendirme yapılabilir. Borç yine de ödenmediyse haciz işlemleri başlatılır.

Senet Borcundan Dolayı Hapis Cezası Var Mı?

Senet karşılığında aldığı parayı alacaklıya geri ödeyemeyen borç sahipleri, senet borcundan dolayı hapis cezasının olup olmadığını sorguluyor. Senet borcunun ödenmemesi durumunda ilk olarak icra takibine başlanır. Borçlu icra takibi sonrası eline ulaşan ödeme emrine itiraz etme hakkına sahiptir. İtirazdan bir sonuç çıkmazsa, borçlunun borcunu ödeyeceğine dair yeni bir taahhüt vermesi gerekir. Verilen bu yeni taahhüde uyulmaması durumunda borçluya hapis cezası verilebilir. Ancak borcu ödeyeceğine dair yeni bir taahhütnameye imza atmayan kişi için ilk senet borcundan ötürü hapis cezası uygulanmaz.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir