Haciz Nedir?

Haciz Nedir?
26.10.2021 16:30
Şimdilerde ekonominin durumu malum. Gıdadan giyime, ev kiralarından eşyalara kadar her şey çok pahalılaştı. Haciz ile icra arasındaki fark nedir? Haciz ne kadar sürede kalkar, bittikten sonra ne yapılmalıdır? Eğer borçluysanız ve haciz gelme durumunuz var ise bir anca çözüm bulmanızı tavsiye ederiz.

Artık kazanılan para yetmiyor ve ay sonu zor getiriliyor. Bu nedenle insanlar geçinmek ve mal sahibi olabilmek için bankalara borçlanıyor. Fakat bu kez de banka borçları gideri de ekleniyor ve geçim daha da zorlaşıyor. Sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, ısınma masrafları derken banka borcunu ödemeye fırsat kalmıyor. Bu nedenle insanlar haciz ve icra kavramları ile karşı karşıya kalıyor. Peki nedir bu haciz ve icra kavramları nedir, ne anlama gelir, aralarında nasıl bir fark vardır gibi sorular akıllara takılıyor. Kelime anlamı ile baktığımız zaman haciz kelimesi herhangi bir borcu ve alınacak parayı yasal işlemler ile tahsil edilmesidir. Örneğin bir kişi borcunu yani ödemesi gereken parayı ödemiyorsa, alacak olan kişinin öncelikle uzlaşma yoluna gitmesi gerekiyor. Ancak eğer borçlu olan kişi borcunu ödemiyor ve ödeyeceğine dair taahhütte bulunmak istemiyorsa bu kişi için icra başlatılır. İcra borçlu kişiden borcu tahsil etmek için yapılan yasal işlemlerdir. Fakat borçlu kişi borcunu yine de ödemiyor ve uzlaşmaya varmak istemiyorsa o kişi hakkında haciz işlemleri başlatılır. Haciz işlemi icra işleminden sonra gelir. Haciz işlemi ile borçlu kişiden borcu tahsil edilir.

Haciz İle İcra Arasındaki Fark Nedir?

İcra kelimesi; herhangi bir borcu ya da diğer adıyla alacak parayı tahsil etmek için yürütülen yasal işlemlerin bütünüdür. Bu yasal işlemleri İcra Genel Müdürlüğü yürütmektedir. Örneğin bir kişi çalıştığı ve hizmet verdiği iş yerinde hizmetinin karşılığını alamıyor. Ancak işveren bunu ödeme güçlüğü olmamasına rağmen yapıyor. Bu durumda hizmet veren ve alacaklı olan kişinin yapması gereken ilk şey uzlaşma yoluna gitmeye çalışması ve yasal işlemlerle uğraşarak vakit kaybetmek yerine, direkt olarak işvereni ile konuşması gerekir. iş vereninden hizmeti karşılığı alacağını istemeli ve tahsil etmelidir. Ancak eğer işvereni alacaklı olan kişinin alacağı parayı tahsil etmiyor ve ödemek için söz vermiyorsa, yani vereceği olduğunu inkar ediyorsa, alacaklı olan kişi için bir avukatla görüşmeli ve borcu icra ile tahsil etmelidir.

Haciz Ne Kadar Sürede Kalkar?

Haciz işlemi icra işleminden sonra gelmektedir. Öncelikle borçlu kişi borcunu ödemiyorsa, alacaklı olanın alacağı parayı tahsil etmesi için uzlaşmaya varması gerekir. Borçlu kişi uzlaşma yöntemlerine cevap vermiyor, borcunu ödemiyor ve borcunu ödeyeceğine dair söz vermiyorsa yasal işlemler başlatılır. Alacaklı olan kişi alacağını tahsil etmek için avukat ile anlaşmalıdır ve borcunu tahsil etmeye çalışmalıdır. Fakat borçlu kişi yine de borcunu ödemiyorsa bu kişi hakkında haciz işlemi başlatılır. Haciz işleminin ne kadar sürede kalktığı çok merak edilmektedir. Haciz işlemi borcun icra genel müdürlüğü tarafından verilen müddet boyunca ödenirse kalkar. Hacizli mal talep olursa geri alınabilir.

Haciz Bittikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Eğer borcu olan bir kişi borcunu ödemezse ve ödeyeceğine dair bir taahhütte bulunmazsa, alacaklı kişi bu kişi ile uzlaşma yoluna varmaya çalışmalıdır. Ancak borçlu kişi bu uzlaşmayı kabul etmez ve borcunu ödemeye yanaşmazsa alacaklı kişi bu kişi hakkında icra dosyası açabilir. Bunun için bir avukata danışmalıdır. İcra dosyası açıldıktan sonra icra genel müdürlüğü tarafından borçlu kişiye bildiri yapılır. Borçlu kişi halen borcunu ödememekte ısrar ederse haciz işlemleri başlatılır. Borçlu kişi haciz konulan malını geri alabilmek için hem borcunu hem de vekalet ücreti, dosya masrafı ve faizler öder. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir