Senarist Olmak İçin Bilinmesi Gereken Her Şey

Senarist Olmak İçin Bilinmesi Gereken Her Şey
08.10.2021 16:45
Senarist Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Senarist olmak için hangi bölüm okunmalı, okunması gereken kitaplar nelerdir, gerekenler nelerdir, senarist ne kadar kazanır, senarist bir filmden ne kadar kazanır? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Bir dizi, film, piyes ya da tiyatro oyunu için muhteşem yetenekli oyuncular kadar en fazla önem taşıyan şey senaryodur. Muhteşem senaryo, kötü oyunculukları bile kamufle edebilen bir güce sahiptir. Her bir karakterin hayal dünyasının, içsel buhranlarının veya yansıtamadıklarının, iyiyle kötüyü ayrıştırmanın ve hatta her iyi karakterin bir kötülüğünü, her kötü karakterin bir iyiliğini göstermenin en büyük aracı kesinlikle senaryodur. Senaryolar ise birer üründür ve zanaatkarlarına da senarist adı verilir. Özellikle okumayı alışkanlık haline getiren, farklı kültürlerden romanlar, filmler ve sanat eserlerini içselleştirmiş kişiler tarafından belki yüzlerce deneme sonrasında yazılabilir. Başarılı bir filmin ya da dizinin arka planında yer alan kahramanlardan biri olan senaristlik ise sanıldığı kadar kolay değildir. Senaristlik öz disiplin gerektiren ciddi bir meslektir. Bu işin ise ertelenme lüksü kesinlikle bulunmaz. Pek çok başarılı film ya da dizinin arka planında yer edinen ve o esere ciddi manada emek veren senaristlik mesleği hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizler için derlendi…

Senarist Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Pek çok kişi senarist olmak için hangi bölüm okunması gerektiğini merak etmektedir. Senaristlik sanıldığı gibi ciddi eğitimlerin ardından edinilen bir meslek değil, aslında kişinin yazma ve düşünme yeteneği ile ilgili sonradan gelişen bir süreçtir. İşte bu nedenle böyle bir bölüm açılmış olsa dahi verilebilecek teknik bilgiler son derece kısırdır. İçerik üretmek ise dediğimiz gibi doğal bir yetenekten ileri gelir. Hal böyle olunca yazarlıkla ve okumakla yakından ilgili olarak görülen bazı bölümlerin üniversite de tercih edilmesi gereklidir. Genelde bu mesleği yapabilmek için uygun görülen bölümler arasında ise ‘Edebiyat, Radyo Televizyon ve Sinema, Reklamcılık, Gazetecilik, Tarif, Felsefe’ gibi bölümler yer almaktadır. Ayrıca bu bölümlerin yeni ders içeriklerinde genellikle senaryo yazarlığı gibi dersler yer edinir.

Senarist Olmak İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar Nelerdir?

Senarist olmak için iyi yazı yazmak, iyi düşünmek ve hayal kurabilmek gerektiği kadar aynı zamanda da iyi kitap okunması da gereklidir. Senaristliğe merak duyan kişilerin okuması gereken ve onlar için önerilen piyasada pek çok kitap bulunmaktadır. Genelde yabancı yazarlar tarafından kaleme alınan bu kitaplar arasında ise ‘Diyalog-Robert McKee, Senaryo Nasıl Yazılmaz-Denny Martin, Senaryo Yazımı-John Costello, Senaryo Tekniği ve Senaryolar-Orhan Kemal, Senaryo Kuramı-Semir Aslanyürek’ yer almaktadır.

Senarist Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Senarist olunması için herhangi bir eğitimden geçmek gerekmez. Kişiler kendilerinde var olan yeteneklerini ne kadar açığa çıkartmış oldukları ile ilgili olarak büyük bir gelişim sağlayabilirler. Genelde senarist olmak için bir kişide bulunması gereken özellikler arasında;

·        Yaratıcı fikirler geliştirebilmek gereklidir.

·        Metin yazma konusunda bazı teknik becerilere sahip olmak gereklidir.

·        Senaryo yazımı ile ilgili güncel bilgileri araştırmak ve daima yenilikçi olunmalıdır.

·        Özellikle gençlik dizileri özelinde popüler jargondan haberdar olunması gereklidir.

·        Seyirci kitlesinin ilgisini çekebilecek konuları derinlemesine işleyebilmek gereklidir.

·        Karakter davranışlarının, duygularının analizlerini iyi geliştirebilmek

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir