Satürn hakkında birçok bilimsel araştırmalar ve keşifler yapılan bir gezegendir. Özellikle etrafındaki halkalarla dikkat çekmektedir. Satürn gezegeni güneş sistemindeki güneşe en yakın 6. gezegendir. Jüpiter gezegeninden sonra en büyük gezegendir. Jüpiter, Merkür, Mars ve Venüs gibi çıplak gözle görülebilir. Eski adı Zühal olan Satürn gezegeni adını Yunan mitolojisindeki Kronos’ tan almıştır. Hidrojen ve helyumdan meydana gelmiştir ve bu nedenle gaz devi olarak adlandırılır. Dünyadan yaklaşık 760 kat büyüktür. Dünyaya göre kütlesi de daha fazladır ve 95 kat daha ağırdır. Ancak güneş sistemindeki yoğunluğu en düşük olan gezegendir. Merkezinde demir ve ağır metaller vardır. Bir de bunları çevreleyen hafif elementlerin bulunduğu çekirdek vardır. Satürn gezegeninin sıcaklığının 12.000 K, basıncın ise 10 megabardan yüksek olduğu bilinmektedir. Satürn gezegeni kalın bir atmosfer tabakası ile çevrilidir. Atmosfer Satürn gezegeninin zayıf çekim gücünden dolayı daha uzak ve daha geniş bir alana yayılmıştır. Böylece Jüpiter gezegenine göre derinliği, ısı ve basınç artışı sınırlıdır. Atmosferin en alt sınırı fizik koşullarına daha derinlerde ulaşılır. Satürn gezegeni kutup bölgelerinde ve ekvator bölgesinde dönme süresi farklıdır. Kutup bölgelerinde 10 saat 39 dakika ve 24 saniyede döner, ekvator bölgesinde ise 10 saat 14 dakika 00 saniyede döner. Satürn gezegeni hakkında merak edilen tüm soru ve cevapları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Satürn Gezegeni Özellikleri Nelerdir?
Satürn gezegeni güneş sistemindeki 6. gezegendir. Büyüklük olarak Jüpiter’ den sonra gelir. Güneş, Jüpiter, Ay, Merkür, Venüs ve Mars gibi diğer yıldızlardan farklı olarak tanınır. Adını Yunan mitolojisindeki Kronos’ tan almıştır. Yarıçapı ortalama olarak 58.232 km’ dir. Ekvatoral yarıçapı 60.268 km ve kutupsal yarıçapı ise 54.364 km’ dir. Düşük yoğunluğa sahiptir ve bu özelliği kendi çevresindeki dönüş hızı ile birleşmiştir. Böylece ekvatorda geniş, kutuplarda basık bir görüntüsü oluşmuştur. Satürn gezegeni güneşe olan uzaklığına göre daha yüksek etkin sıcaklığa sahiptir. Ayrıca kalın bir atmosfer tabakası ile çevrilidir. Bu nedenle hidrojen ve helyum içerir ve gaz devi olarak tanımlanır.
Satürn Gezegeni Neyi Temsil Eder?
Gezegenler astrolojide de kullanılır. Satürn gezegeni de Güneş, Ay, Merkür, Uranüs, Neptün Venüs, Mars, Pluton ve Jüpiter gibi dünyaya yakın gezegenler arasındadır. Bu gezegenler içinde olumlu ve olumsuz özellikler barındırır ve bu nedenle burçlar üzerinde etkilidir. Herhangi bir gezegen bir burca geçerse onun özelliklerini kendi güçleri arasına katar. Bu da burcun karakter özelliklerine yansır. Bu da burçları etkiler, hatta hayatının yönünü belirler. Güneş; benliği, egoyu, bilinci, Ay; bilinçaltını, hisleri alışkanlıkları, Merkür; iletişimi, teknolojiyi, zihni, Mars; sabrı, ihtirası ve Satürn ise disiplin ile sorumluluğu temsil eder.
Satürn Gezegeni Burç Özellikleri Nelerdir?
Satürn gezegeni burçlarda disiplin ve sorumluluk almayı temsil eder. Satürn gezegeni oğlak ve kova burçlarına yerleştiğinde güçlü bir konumdadır ve görevlerini yüzde yüz performans ile yerine getirir. Terazi burcuna yerleştiğinde de yücelme pozisyonunda olduğu için destekleyici ve iyileştirici bir şekilde çalışır. Koç burcuna yerleşmiş olan Satürn gezegeni düşüştedir ve sorunlara neden olur. Aslan ve yengeç burcuna yerleşmiş olan Satürn gezegeni ise problematiktir, zarar gördüğü bir pozisyondadır.
Satürn Gezegeni Dünyaya Ne Kadar Uzaklıktadır?
Güneş sistemindeki gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olarak sıralanır. Satürn ile Dünya gezegeni arasında Mars ve Jüpiter gezegeni bulunur ve aralarında 1 milyar km vardır. Dünyaya en yakın olan Venüs ile 38 milyon, Mars ile 55 milyon, Merkür ile 77 milyon, Jüpiter ile 591 milyon, Uranüs ile 2 milyar ve Neptün ile 4 milyar km uzaklık vardır.
Satürn Gezegeni Hangi Renktir?
Gezegenler atmosferi ve yüzeyinin güneş ışığını emme ve yansıtma nedeniyle farklı renklerde görülür. Hatta her gezegenin rengi yüzeyindeki bitki örtüsü hakkında bilgi verir. Satürn gezegeni kalın bir atmosfer tabası ile çevrilidir. Dış atmosferi hidrojen ve helyumdan oluşan bu nedenle gaz devi olarak tanımlanır. Ayrıca atmosferde amonyak, su buharı hidrokarbon ve fosfin bulunur ve gezegen sarı ile kahverengi arasında bir renk alır. Bazı zamanlar altın renginde veya mavi- gri renginde görülür.
Satürn Gezegeni Halkası Nedir?
Satürn gezegeninin etrafında birçok sayıda halka vardır. Bu halkalar arasında boşluklar bulunur. Satürn gezegeninin en dıştan içe doğru olan 7 halkası E, G, F, A, B, C ve D halkası olarak adlandırılır. Ana halkaları olan A, B ve C halkaları 282,000 km genişliğe ve 30 metre kalınlığa sahiptir. Yaklaşık 400 yıl önce bilim insanı Galileo Galilei Satürn gezegeninin halkalarının kayaç parçaları ve buzdan oluştuğunu dile getirmiştir. Bu parçacıkların bir kısmının kum tanesi kadar küçük, bazılarının ise bir araba kadar büyük olduğunu öne sürmüştür.