Salmonella Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Salmonella Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
29.08.2022 15:12
Salmonella hastalığı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Güncelliğini yitirmemiş olan Salmonella hastalığı hakkında; nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Salmonella tedavisi nasıl yapılır, risk faktörü nelerdir? Gibi soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

İnsanlar ve hayvanlar vücutlarında, bazen normal floralarında bazen de patojen olarak bakteri ve virüsleri barındırabilirler. Dolayısıyla tüm bakterilerin patojen olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak bazı bakteriler de insan vücuduna girerek enfeksiyon ve yıkıma neden olabilir. Salmonella, insanlar ve hayvanlar için patojen olan bakterilerden biridir. Bağırsak sisteminde yerleşen, enfeksiyona neden olan ve vücudu ciddi şekilde etkileyen bu bakterinin en yaygın bulaşma yolu hayvanlar ve kontamine gıdalardır. Tifoid ateşi Salmonella'nın en sık nedenidir.

Salmonella Nedir?


Enterobacteriaceae familyasındaki Salmonella cinsi, 2000'den fazla bilinen serotipe sahiptir. Bununla birlikte, binlerce serotipin yaklaşık 50'si insanlarda hastalığa neden olabilir. Özellikle hayvanları ve insanları enfekte eden Salmonella typhi, insanlarda tifo ateşinin sebebidir. Salmonella, bağırsak florasında ciddi enfeksiyonlara neden olan Escherichia coli gibi bakterilerle birlikte bu aileye aittir. Bu Gram-negatif, hareketli, fakültatif anaerobik bakteri, 37 santigrat derece ve pH 7.4 gibi optimal koşullarda büyüyebilir ve yapısal özellikleri ile bağırsak florasını seçer. Bakteriler, insanlar ve yiyecekler üzerinde kolayca çoğalır ve insandan insana ve hayvandan insana bulaşma riski oluşturur. Bakteriler optimum sıcaklıkları tercih eder, ancak aşırı soğuk sıcaklıklarda da hayatta kalabilir. Bu nedenle kronik enfeksiyonlarda tanı sonrası tespit ve tedavi ve takip konusunda dikkatli olunması önemlidir.

Salmonella Bakterisi Hangi Yollarla Bulaşır?


Tüm patojenlerde olduğu gibi, Salmonella'nın bakterileri vücuda sokmasının ilk yolu enfekte hayvanlar ve yiyeceklerle temastır. Bulaşma yollarından ilki, yayılmayı artıran en önemli faktör kötü hijyendir. Hayvanlar bakteriler için önemli rezervuarlardır. Özellikle kertenkele, kaplumbağa ve yılan gibi sürüngenler, tavuk ve domuz gibi çiftlik hayvanları, yumurta, kanalizasyon, toprak, böcekler, çiğ deniz ürünleri ve et gibi hayvanlarla doğrudan temas eden gıdalar, kemirgenler, tezgâh yüzeyleri ve antimikrobiyal araçlar. Hayvanlar için bir niş, Salmonella türleri için bir sığınak ve üreme alanıdır. Ek olarak, bu enfeksiyon, hayvancılıkla uğraşan ve hayvansal ürünleri hijyene dikkat etmeden tüketen toplumlarda daha yaygındır. Bu nedenle hayvanlarla temas, Salmonella'nın çok yaygın bir bulaşma yoludur. Salmonella, kontamine gıdalar yoluyla bulaşan nadir bakterilerden biridir. Enfekte bir hayvanla gıda teması veya başka bir enfekte nesne ile temas, gıda, bir kontaminasyon kaynağıdır. Kontakt bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasının nedenlerinden biri uluslararası seyahattir. Bireyler yaşadıkları ülkeye yaptıkları bu geziler sonucunda bakteriyel enfeksiyonları bazen asemptomatik olarak vektör olarak ülkeye taşıyabilirler. Yurtdışına seyahat ederken bazı testlerin ve kontrollü tedavilerin istenmesi, bunun gibi bulaşma yollarını sınırlamak için alınan önlemlerden biridir.

Salmonella Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Salmonelloz (Salmonella enfeksiyonu),bakteri vücuda girdikten sonra 8 ila 72 saat içinde semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda, kişilerin vücutlarında bakteri olabilir ve herhangi bir semptom göstermeyebilir. Bu durumun kendisi hastalığa neden olmaz, ancak bakterilerin ortamdaki yayılması için bir tehdit oluşturur. Sindirim sistemini kolonize eden bakteri aktivitesi genellikle bağırsak hareketleriyle tespit edilir. Bu nedenle, yutmadan defekasyona kadar olan yol boyunca patoloji bir enfeksiyon belirtisidir. Hastaneye benzer belirtilerle gelen genel hastalarda görülen belirtiler aşağıda sıralanmıştır.

 • Alt karın bölgesinde kramplar

 • Ateş

 • Kusma

 • Mide bulantısı

 • Şiddetli ishal

 • Baş ağrısı

 • Hematoşezya

 • Kuru ağız

 Semptomlar saatlerden günlere kadar sürebilir. Bazı hastalar semptomsuz iyileşirken, diğerleri doktor gözetiminde uygun tedavi olmadan iyileşmezler.

Salmonellozis Hangi Durumda Yüksek Risk Taşır?


Salmonella typhi alt türü Salmonella typhinin neden olduğu tifo, daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi edilmeyen enterik ateş 3 haftadan uzun sürerse tifo ateşi olarak adlandırılır. Kan ve safra yollarında çoğalır ve sepsis, lokal enfeksiyon, perforasyon, kanama, asemptomatik kolonizasyon, tifo ve gastroenterit ile ilişkilidir. Bakteriler kana ve safra kanallarına girdiğinde önemli klinik bulgular ortaya çıkar. Bunu dalak büyümesi, bilinç kaybı, ateş, sıklıkla kabızlık ve nadiren ishal takip eder. Tifo ateşi olan semptomatik hastaları tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Semptomlar 5 yaşından küçük çocuklarda, yaşlılarda, eşlik eden diğer tedaviler nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve asit düşürücü ilaçlar alan kişilerde daha şiddetlidir.

Salmonella Şüphesinde Ne Zaman Hekime Başvurmak Gerekir?

Salmonella enfeksiyonu, semptomlara neden olmadan bakterileri vücuttan tamamen ortadan kaldırabilir. Semptomlar genellikle 8 ila 72 saat arasında ortaya çıkar. Bakteriler vücuda girdikten birkaç gün sonra, akut fazdaki insanlar, sağlıklarını etkileyen semptomlar hissetmeye başlarlar. İnsanlar, özellikle diğer semptomların yanı sıra şiddetli ishal, kanlı dışkı, şiddetli dehidratasyon ve ağız kuruluğu, mide bulantısı ve krampları varsa bir doktora görünmelidir.

Salmonella Teşhisi Hangi Yollarla Koyulur?


Bakteriler vücuttaki en uygun yeri seçerler. Sindirim sisteminin enzim ve salgılarının ilk savunma hattından geçebilen bakteriler, bağırsağa yerleştikçe hızla çoğalmaya başlar. Bir sağlık otoritesine başvururken yukarıdaki belirtiler sayılırsa, özellikle bağırsak bulgularını gösteren durumlar olduğu için kan ve dışkı testleri istenecektir. İlk hafta pozitif kan testi, 3. Bir hafta sonra dışkı testi pozitif sonuç verir. Dışkı sonuçları bir yıldan fazla sürerse, kronik taşıyıcılık belirtisidir. Üriner sistemde oluşan enfeksiyonlar idrarda da pozitif belirtiler gösterebilir. Çeşitli moleküler yöntemler, serolojik tanı yöntemleri ve kültürde bakteri üretimi, terapötik olarak bilgilendirici tanı yöntemleridir.

Salmonella Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Semptomatik hastalar bir sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek kalmadan ve vücutlarındaki bakterilerin varlığından bile haberdar olmadan iyileşebilirler, doğal olarak iyileşirler. Bazı durumlarda, ciddi ishal ve iç dehidrasyon meydana gelebilir ve bu da tıbbi gözetimi gerekli kılar. Bu hastalarda ilk seçenek intravenöz sıvılardır. Bu sayede vücuttaki elektrolit ve sıvı seviyeleri normale döner ve bakteriler vücuttan atılır. 3 haftadan uzun süren bağırsak ateşi ve ishal gibi kalıcı bakteri pozitifliği için antibiyotik tedavisi ve istirahat, yeterli su ve mineral alımı önerilir. Kronik erteleme durumlarında, safra kesesi oluşumu ve bağırsak sisteminin perforasyonuna bağlı ciddi komplikasyonlar için cerrahi müdahale şarttır.

Salmonella Bakterisinden Korunmak Mümkün Mü?

Normal florada bulunmayan tüm bakteri ve virüslerin vücuda girmesi kontrollü bir yaşam tarzı ile engellenebilir. Salmonella'nın en yaygın bulaşma yolu kontamine gıda veya hayvanlarla temastır. Yani gıdaları iyice temizlemeden tüketmeyin, hayvan dışkısı ile temas eden yerlerden gıda tüketmekten kaçının, temiz su kaynakları kullanın, kanalizasyona temas eden hayvanlarla temastan kaçının ve vahşi doğada gıdalardan kaçının. Hayvanlarla temas ilk önlem olmalıdır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir