Sabit Disk Ne işe Yarar?

Sabit Disk Ne işe Yarar?
24.09.2021 16:00
Sabit disk yani bizim hard disk olarak bildiğimiz HDD sürücüler, bilgisayarda veya telefon gibi teknolojik cihazlarda verilerin kalıcı depolanmasını sağlayan kayıt ortamlarıdır. Sabit disk ne işe yarar, çeşitleri neler, fiyatları ne kadar? Sabit disk alırken nelere dikkat edilmeli, alanı nereden bakılır, bozulursa ne olur, nasıl birleştirilir, olmazsa ne olur, ömrü ne kadar? Sabit disk üzerinden format atma nasıl yapılır? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Sabit disk yani bizim hard disk olarak bildiğimiz HDD sürücüler, bilgisayarda veya telefon gibi teknolojik cihazlarda verilerin kalıcı depolanmasını sağlayan kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük bir yer kaplayan ve sadece bilgisayarlarda olan bu sabit diskler şimdi cep telefonlarına kadar sığabilecek boyuta gelmiş ve günlük hayatımızın birçok yerinde kullanıma geçmiştir. Yine bahsetmek gerekirse sabit disklerin en yoğun kullanıldığı alan bilgisayarlardır. Günümüzde bilgi iletim hızı ne kadar hızlansada RAM ile karşılaştıklarında daha yavaş oldukları gözükmektedir.

Sabit Disk Ne İşe Yarar?

Bilgisayarın en önemli donanım parçalarından biri olan hard diskler bilgisayarın genel depolama aygıtıdır. Bilgisayar içerisindeki tüm veriler kalıcı olarak hard diske depolanmaktadır. Hard disk bilgisayarın verilerinizi sakladığı saklama alanı olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarlarda her gün binlerce işlem yapılmakta bu yüzden bilgisayarlarda yüksek bir depolama alanı bulunmasıyla günlük hayatta kullandığımız bütün veriler bu hard diske depolanmaktadır.

Sabit Disk Çeşitleri Nelerdir?

Sabit disk türlerini Pata, SCSI, Sata olmak üzere 3 çeşit sabit disk bulunmaktadır. Sabit disk fiyatları da bu çeşitlere göre değişebilmektedir. Bunların içinden pata en eski hard disk çeşidi olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu hard diskte işlem yapmak yazı yazmak gibi eylemler oldukça düşük hızda olmaktadır. Bu yüzden günümüzde daha çok Sata hard diskler kullanılmaktadır. Bu hard disk çeşitleri arasındaki en önemli farkı oluşturan faktör çalışma hızlarının farklılık göstermesidir. Pata hard diskler 133 megabayt/s hızda çalışırken Sata hard diskler 600 megabayt/s hızlarında maksimum çalışabilmektedir.

Sabit Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Harici bir hard disk alıyorsak dikkat etmemiz gereken en önemli şey sanırım hafızasıdır çünkü harici bir hard diske ihtiyaç duymamızın sebebi genel olarak hafıza problemi yaşamamızdır. Bundan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli şey hard diskin türüdür. Tür olarak Sata hard diskler seçmeniz sizin için hız açısından daha iyi olacaktır. Bundan sonra dikkat edilmesi gereken özellik ise eğer kablolarla uğraşmak istemiyorsanız kablosuz özelliği destekleyip desteklemediği olmalıdır. Aldığınız hard diskin de güvenli olup olmadığından emin olarak doğru hard diski seçebilirsiniz. Bunun için sabit disklerin üzerinde güvenli ya da secure gibi işaretler olabilir. Bütün bunlara dikkat ettiğiniz sürece zaten güzel bir hard disk seçmiş olacaksınız.

Sabit Disk Alanı Nerden Bakılır?

Bilgisayarınızın depolama alanını oldukça kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken “başlangıç ”düğmesinden ayarlar kısmına gitmektir. Burada karşınıza çıkan seçeneklerden sistem kısmına giderek sistem bilgilerini kolayca edinmenizi sağlayabilirsiniz. Daha sonra buradan depolama alanına giderek bilgisayarınızı da tam olarak ne kadar depolama alanı olduğunu, ne kadarını kullandığınızı rahatlıkla görebilirsiniz.

Sabit Disk Bozulursa Ne Olur?

Şöyle bir düşündüğümüz zaman bilgisayarınızın her şeyi kaydettiği hard diskin bozulması demek aslında bilgisayarın yarım kalması demek gibidir. Bilgisayarda hard disk bozulduğunda bilgisayarınız açılacaktır fakat açılış ekranında takılı kalarak size bir takım hata kodları verecek ve size ekranın açılması dışında hiçbir işlem sağlayamayacaktır. Bunun dışında error hatası vererek yavaş yavaş bilgisayarınız bozulmaya başlayabilir bu yüzden bilgisayarınızı böyle bir durumda hemen tamir ettirmelisiniz.

Sabit Disk İle SSD Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikle SSD tanımından bahsedecek olursak SSD diskler, sabit disklerden çok daha hızlı veri depolayan ve işletim sistemi daha hızlı çalıştırıp uygulamaların yüklenimi çok daha hızlı olmasını sağlayarak sabit disk sürücülerini büyük bir fark atmaktadır. Ayrıca verilerin güvenliği konusunda da sorun yaşamazlar. HDD sürücülerde ise okuma kafası bulunduğundan veri okuyup yazma işlevi çok daha fazla zaman almaktadır bu yüzden tercihen SSD depolama alanları tercih edilmektedir. SSD sürücüler HDD olanlara göre bozulma olasılıkları çok daha düşüktür fakat SSD dezavantajları arasında da yüksek fiyatları gelmektedir. HDD disklerde kullanım alanı 500 GB başlarken SSD belleklerde bu 128 GB’ tan başlamaktadır. Ayrıca SSD disklerin yazma ömrü HDD disklere göre çok daha kısa olmaktadır bu yüzden kendinize en uygun bellek hangisi ise onu seçmelisiniz.

Sabit Disk Nasıl Birleştirilir?

Sabit disk birleştirmek demek diskinizdeki bazı dosyaların hasar görüp parçalanması ile diskinizin bunu başka bir bölümünde tekrar onarmaya çalışmasıyla bilgisayarınızda yavaşlamaları sebep olması anlamına gelir. Sabit disk birleştirme işte bu tür dosyaların onarımını sağlayan işlemdir. Sabit disk birleştirme şu şekilde yapılır: Öncelikle bilgisayarınızın başlat tuşuna basın ve buraya “birleştir” yazın bunları yaptıktan sonra “sürücüleri birleştir” ve “iyileştir” tıklayarak işlemlerinize devam edin. Diski birleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin daha sonra bunları “en iyi duruma getir” butonlarına basarak işleminizi başarılı bir şekilde tamamlayın.

Sabit Disk Olmazsa Ne Olur?

Bilgisayarınız eğer HDD tabanlı ise yani depolama birimi sabit disklerse bu durumda bilgisayarınızda sabit disk olmadığı zaman bilgisayarınız kesinlikle çalışmaz. Çünkü bilgisayarınızda her işlem için bir veri işleme ve depolama işlemini oluştuğu için bilgisayarınızın çalışma gibi bir eylemi gerçekleştirmesi depolama olmadan olmaz. Eğer sabit disk değil de SSD diskler kullanıyorsanız da zaten sabit diskleri ihtiyacınız yoktur çünkü bilgisayarın depolama birimi SSD disklerdir.

Sabit Disk Ömrü Ne Kadar?

Sabit diskler genel olarak türlerine veya bazı özelliklerine göre 5 ila 10 sene arasında bir kullanım süresine sahiptirler. Tabii sabit diskiniz tamamen ölmeden önce bilgisayarınızda yavaşlama, kasma, mavi ekran sorunları, bozuk veriler, garip sesler gibi hatalar verebilir eğer böyle hatalar alıyorsanız sabit diskinizin artık yavaş yavaş bozulma evresine girdiğini farkına varmalısınız. Tabii bu sorunların başka nedenleri de olabilir fakat böyle sorunlar yaşıyorsanız teknik bir servisten yardım alarak sorunun kaynağını bulmalı ve bu sorunu çözmek için uğraşmalısınız.

Sabit Disk Üzerinden Format Atma Nasıl Yapılır?

Format atma işlemi birkaç yoldan yapılabilir bu örneğin USB bellek olabilir, bir CD sürücü ile olabilir veya bunun gibi hiçbir bellek kullanmadan sadece bilgisayar yoluyla da yapabilirsiniz. Bilgisayar üzerinden bütün işlemi yapabilmek için bu işlemi hard disk üzerinden format atarak yapabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızın sabit disk sürücüleri ekranında “yerel disk C” ve “yerel disk D” olmak üzere iki türlü disk çeşidi vardır buradan format atacağımız yeri ve yine Windows yükleyeceğimiz kısmı genel olarak “yerel disk C” seçmemiz daha mantıklı olacaktır. Dosyaları ve Windows 10 yüklerken kullanacağımız programı da “yerel disk d” ye atmalıyız. Bunu yapmak için öncelikle örneğin Windows 10 olan bir disk yansımasını bilgisayarınıza yükleyerek bu dosyayı WinRaR ile açmalısınız. Bunu yaptıktan sonra içindeki bütün dosyalar ile birlikte “yerel disk d” ye atmalısınız. Format atmak için kullanacağınız programı da yine “yerel disk d” ye atarak buradan bu uygulamayı çalıştırıp gerekli tuşlamaları yaptıktan sonra format işleminiz “yerel disk c” de gerçekleşmeye başlayacaktır. Bu şekilde başarılı bir format işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir