Kaç Tane Enerji Türü Vardır?

Kaç Tane Enerji Türü Vardır?
11.11.2022 19:02
Artan nüfus artışı sebebiyle var olan kaynakların yetersiz kalması, bizleri alternatif bazı enerji kaynaklarını düşünmeye sürüklüyor. Peki nedir bu enerji kaynakları? Kaç tane enerji türü vardır? Mekanik enerji türleri, enerji çeşitleri, enerji özellikleri, alternatif enerji ve çeşitleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve çeşitleri nelerdir? Şimdi bunları cevaplandıralım.

Evrende meydana gelen, fiziksel ve kimyasal olaylarda kullanılan kaybolmayan fakat dönüşebilen bir olguların genel adı olarak tanımlanabilir. Toplamda 8 tane enerji çeşidinin bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Bunlar;

-Kinetik Enerji

-Mekanik Enerji

-Isı (Termal) Enerji

-Potansiyel Enerji

-Nükleer Enerji

-Kimyasal Enerji

-Elektromanyetik Enerji

-Işınım Enerji

Mekanik Enerji Türleri Nelerdir?

Cismin hareketi ve konumu ile ilgili olan bir enerji türüdür. Günümüzde çok sık kullandığımız mekanizmalar mekanik enerji sayesinde çalışmaktadır. Elektrikli araçlar ve jeneratörler ve elektrik üretimi için de mekanik enerjiden yararlanılır.

Enerji Çeşitleri Nelerdir?

Enerjiler, doğada tekrar edebilen ve edemeyen enerjiler olarak 2 alt grupta incelenebilir.

-Kinetik Enerji: Cismin hareket kabiliyetiyle ilişkili bir enerji çeşididir. Bir cisim ne kadar fazla hareket ederse o kadar fazla kinetik enerji açığa çıkartmaktadır.

-Mekanik enerji: Cismin hareketi ve konumu ile ilgili olan bir enerji türüdür.

-Isı (Termal) Enerji: Cismin sıcaklıkla olan ilişkisiyle ortaya çıkan bir enerjidir. Buna termal enerji de denilmektedir.

-Potansiyel Enerji: Cismin küçük enerjiden, büyük enerjiye çıkması hadisesine potansiyel enerji denilmektedir. Küçük enerjiden yükseğe çıkıldığında, En yüksekteki enerji daha büyük olduğu için cisimde biriken potansiyel enerjiye bu isim verilmektedir.

-Nükleer Enerji: Atom çekirdeğinden dağılan radyoaktif olarak anıldığı için en yüksek enerji olarak adlandırılıyor. Isı enerjisinden elektrik enerjisi üretir. Tüm bu enerji yoğunluğundan dolayı yüksek güvenlik altında tutulan yerlerdir.

Kimyasal Enerji: En bilinen ve en hareketli enerji türlerinden biridir. Madde ile direkt temas halinde açığa çıkar. Ampul ve piller gibi maddelerin tepkimeye girerek, kimyasal enerji ortaya çıkmasıyla ortaya çıkması olarak tanımlanabilir.

-Elektromanyetik Enerji: Hem manyetik hem elektrik enerjilerine sahip, elektromanyetik dalgalardan oluşan enerjiye denilmektedir.

-Işınım (Işık) Enerji Nedir: enerjilerin adeta taşıyıcısı görevini üstlenen dalgalardır. Bu enerjilere verilebilecek en güzel örnek güneş panelleridir. Panellere yansıyan ısı daha sonrasında kullanılır. Bu ışınım enerjisiyle mümkün olabiliyor.

Enerjinin Özellikleri Nelerdir?

Biçim değiştirme özelliğinden dolayı, tek bir tanımlama yapabilmek zordur. Fakat geniş anlamıyla kendi kendine var olamayan ama doğadan da tamamen kaybolamayan bir potansiyel diyebiliriz. Diğer enerji çeşitleri birbirlerini tepkimeye sokarlar ve sonsuz şekilde yeniden başkalaşabilirler.

Alternatif Enerji Kaynakları Ve Çeşitleri Nelerdir?

Ortalama insan ömrünün uzaması ve dünya nüfusunun çoğalmasına bağlı olarak yeni enerji kaynakları arayışı, zorunlu bir ihtiyaç halini almış durumda. Ve bu alternatif kaynaklardan maksimum verim alınması hedefleniyor. Alternatif enerji kaynaklarına çevre dostu ve yenilenebilir kaynaklar deriz. Bunlar arasında, rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal, biyokütle enerjilerini sıralayabiliriz.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ve Çeşitleri Nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynakları, doğada bulunan tekrar eden ve kaybolmayan enerjilerdir. Tekrardan dönüştürülen ve kullanılan bu enerjiler doğada bulundukları halleriyle başka bir yardımcıya ihtiyaç duymaksızın açığa çıkar ve kullanılır. Bu enerjiler doğa ananın bizlere sunduğu hazineler olan, güneş, biyoenerji, hidrojen, okyanus ve dalga enerjisi olarak sıralanabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir