Rot Başı Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot Başı Ayarı Nasıl Yapılır?
17.12.2021 19:00
Birçok sürücünün aşina olduğu rot başı kavramı, araç ile ilgili merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkar. Yazımızda detaylı bir şekilde rot başı nasıl yapılır? Rot başı neden kırılır? Rot başı arızası nasıl anlaşılır gibi birçok sorunun cevabını inceleyeceğiz. Rot başı neden kırılır, nasıl anlaşılır, muayeneden geçer mi, ses yapar mı? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Rot başı olarak adlandırdığımız parça, direksiyon mekanizması içerisinde yer alırken, sağ ve sol yönlerini lastiklere iletmek ile görevlidir. Burada meydana gelen arızalar göz ardı edilmemeli olup, tamiri ve ayarları yapılmalıdır. Tamiri yapılmayan arızalarda, kazaya sebebiyet verebilecek durumlar oluşabilir. Bunun yanında burada ki sistemde, yine ciddi deformasyonlar olup, parçaların ömrü kısalabilir. Bu parçalarda meydana gelen arızaların tamiri yerine, yenisi ile değiştirmek daha olumlu sonuçlar erilmektedir. Tamiri ise sanayilerde yapılırken, direksiyonda oluşan boşluklar giderilerek tamir edilse de yöntem tavsiye edilmediği gibi, tekrarlama ihtimali de bulunmaktadır. Boşluğun giderilmesi için bilgisayarlı sistem ile normal ölçüler ölçülüp, buna göre ayarlar yapılmaktadır.

Rot Başı Neden Kırılır?

Rot başları zaman içerisinde yıpranıp, bozulabilme gösterebilirken, bu durum ortaya çıktığı zaman değişimin yapılması gerekir. Rot başları kasis ya da çukurlara sert girilmesinden dolayı, kırılmalara maruz kalabilirken, bu konularda dikkat edilmesi gerekir. Sürekli araçların yanlış kullanılmasında dolayı, rot başı üzerinde yer alan kauçuk malzeme, yırtılma oluşabilir. Bu durum rot başında ciddi bozulmalara sebep olmaktadır.

Rot Başı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bu parçanın bozulmasından dolayı, direksiyonda boşluklar oluşmaya başlarken, direksiyon sağ ve sol yönlere çevrildiğinde, lastikler buna geç cevap vermektedir. Arızanın başka bir belirtisi ise araç kasis ya da çukurlara girerken, sesler çıkarmaya başlar. Bunun yanında direksiyonda tek taraflı rot başı arızası varsa, direksiyon tek tarafa kayıp, boşluk hissi oluşur. Belirtilere sahip araçlarda, hemen rot başı değiştirilmeli ve daha ciddi hasarların önüne geçilmelidir. Bilinmelidir ki değişim yapılmaz ise kazalar ya da parçalarda ciddi hasarlar ortaya çıkabilir.

Rot Başı Muayeneden Geçer Mi?

Araçların trafiğe uyumluluğu incelenen yılık araç muayeneleri, aracın detaylı bir şekilde incelenmesi ile kontrol edilen bir süreçtir. Araç muayenesinden kalan araçların trafiğe çıkması yasak olurken, tespit edilen hasarlar giderilmelidir. Her şeyi tam olan ve parçalarında sorun olmayan araçlar ise sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkabilmektedir. Buna göre, yıpranmış, kırılmış ve rot başında hasar olan araçlar da yine muayeneden kalacaktır. Rot başında bir sorun varsa, muayeneden önce bu düzeltilmeli olup, araç bu şekilde muayeneye girmelidir.

Rot Başı Ses Yapar Mı?

Bazı hasarlar meydana gelindiği zaman, araçlar buna farklı tepkiler göstermekte olup, bu belirtilere göre arızanın nerede olduğu da anlanabilir. Rot başlarından kaynaklanan boşlular ise çukur ve kasis gibi yerlerden geçilirken, gıcırtı gibi sesler çıkartır. Buda rot başının arızalı olduğu zamanlarda meydana gelirken, ses olduğu zaman hemen ön takımlar kontrol edilmelidir. Genelde bozuk olan rot başlarının tamiri değiştirilerek yapılıp, bu en sağlıklı yöntemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir