Direksiyon Ne Kadar Döner? Boyanır Mı?

 Direksiyon Ne Kadar Döner? Boyanır Mı?
14.09.2021 11:41
Bütün motorlu araçların en önemli parçası olup, hepsinde bulunan parça direksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğru direksiyon tutuşu nasıl olmalı, direksiyon ne kadar döner, direksiyon boyanır mı, direksiyon yıpranası nasıl giderilir, direksiyon sertleşmesi neden olur, direksiyon titremesi neden olur, direksiyon kitlenmesi neden olur, direksiyondan ses neden gelir?

Bütün motorlu araçların en önemli parçası olup, hepsinde bulunan parça direksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Araçlarımızı istediğimiz yöne doğru çevirmemizi sağlayan bu parça, yuvarlak görünümü ile aracın ön kısmında yer almaktadır. Üzerindeki düğmeler ile ses açıp kapama ve aracın farklı özelliklerini aktifleştirmeye yarayan direksiyonlar, aracın tekerlerini istediğimiz yöne doğru çevirmemizi sağlar. Bu çevirme sayesinde istediğimiz tarafa doğru aracı yönelterek gidebilmekteyiz. Klasik direksiyonların yanında, son dönemde çok tercih edilen hidrolik direksiyonlarda piyasaya sürülmüş durumda. Hidrolik direksiyonlar, dönüşlerde hafiflik yaptığı için sürücüler tarafından kolayca kullanılabilmektedir. Direksiyonlar ve tekerlikler arasında ki iletişimini, araçtaki miller sağlarken, bu mil hareketleri sayesinde çarklar döner ve istediğimiz tarafa tekerleri hareket ettirir. Bir araçta olmazsa olmaz direksiyonlar, bazen sertleşme ve başka problemler oluşturabilirken, bakımına önem vermek gerekmektedir. Direksiyonların kilitlenmesi ya da sertleşmesi kazalara sebebiyet verebilirken, bu gibi durumlarda bakımı yapılmalıdır. Bazı direksiyonların içinde hava yastığı da bulunurken, sert kazalarda hava yastığı buradan açılıp, kafanızı direksiyona çarpmamanızı sağlar.

Doğru Direksiyon Tutuşu Nasıl Olmalı?

İyi bir direksiyon kullanımı trafikte olumsuz sonuçlardan sizi korurken, doğru direksiyon tutuşlarına dikkat edilmelidir. En çok bilinen ve sağlam olan direksiyonu iki elle kavramak olup, eller aynı hizada tutulmalıdır. Aynı hizada tutulan eller 9 ve 3 saatleri üzerinde olmalıyken, zorunlu tek el tutuşları alttan direksiyonu 6 saat yönünde sağlamca tutmaktır.

Direksiyon Ne Kadar Döner?

Aracın en önemli parçalarından olan direksiyon, her araçta bulunurken, iyi kavranması gerekir. Dönüşlerde özellikle yararlandığımız ve aracımızın düz gitmesini sağlayan bu parça, aracın demirbaşlarındandır. Günümüz araçlarında direksiyon döndürme 3 ila 4 tur arasında değişirken, bunun tekere yansıması, 360 derece bir direksiyon döndürmesi, 20 derecelik bir teker dönmesine neden olabilmektedir.

Direksiyon Boyanır Mı?

Araçta ki direksiyonlara kılıf giydirilebilirken farklı renklerde de olabilmektedir. Genelde siyah direksiyonlar karşılaşsak da bazı durumlarda, bu parçalar boyanabilmektedir. Yıpranan, solan direksiyonların boyanması yanında, bazen de araç sahipleri renk değişi içinde bu işlemi yapmaktadır. Direksiyon boyama işlemini oto pasta cila yerlerinden yapabilirken, kendinizde yapabilirsiniz. Direksiyon için olan özel boyaları alıp, önlemler alındıktan sonra boya çalkalanıp, direksiyona uygulanır.

Direksiyon Yıpranması Nasıl Giderilir?

Araçlarımızda ki direksiyonlarımız zaman içinde yıpranabilmekte ve kötü bir görüntü oluşturabilmektedir. Direksiyon kısmının bakımını yaparken bunun önüne geçebilirken, yıpranan direksiyonlara da bazı işlemler yapılabilir. Özellikle solan direksiyonlarda cilalar ile parlatma yapılırken, boyama işlemi yapılarak da kötü görüntü giderilebilir. Bunların dışında direksiyon değişimi de seçeneklerden biri olabilmektedir.

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Araç dönüşlerini kontrol için direksiyonlardan yararlanırken, bazen bu parçalar sertleşebilmektedir. Bundan dolayı aracı yönlendirmede sorunlar ve zorlukla çekebilmekteyiz. Direksiyon sertleşmesi birçok nedenden olabilmekteyken, ön lastiklerde basınç azalması ve tekerlerden birinin patlak olması, buna sebebiyet verebilir. Bir başka neden ise direksiyon millerindeki mafsal arızası da pek çok kez sertleşmeye sebep olabilmekte. Rot kollarındaki rot başlarının sıkı olması da bu arızaya sebep olabilirken, daha başka sebepler de olabilmektedir.

Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Sürücüler hareket halindeyken, bazı sebeplerden dolayı direksiyon titremesi yaşanabilmektedir. Direksiyon titremesi yoldayken konfor açısından bizi zorlarken, aynı zamanda rahatsız eder. Bu arıza bir yerde bir sorun olduğuna işaret etmektedir. Bunun en önemli sebebi ise genelde, direksiyon rot ayarlarının bozuk olmasından kaynaklanmaktadır. Rot ayarı ise sürekli bozuk yollarda gitmekten kaynaklanabilmektedir.

Direksiyon Kilitlenmesi Neden Olur?

Araba sahipleri bazen anahtarı kontağa takacakken direksiyon kitlenir ve bu işlem yapılamazken, buna direksiyon kitlenmesi denir. Özellikle markalar arabanın çalınmaması için bu özelliği araçlara eklemiştir. Normal zamanlarda ise daha anahtarı takmadan herhangi bir yeriniz direksiyona çarpışsa bu kilitlenmeye sebep olabilir. Aracın başka sorunları da bu kilitlenmeye neden olabilmektedir. Bu duruma maruz kalındığı zaman, anahtarı taktıktan sonra direksiyonu sağa sola çevirerek aşabilmek mümkündür.

Direksiyondan Ses Neden Gelir?

Aracımızın bazı parçalarından ses gelmesi ya zorlanması ya da bir yerde yanlış giden bir şeyler olduğu için olmakla beraber, ara sıra direksiyonlarda ses çıkarabilmektedir. Direksiyonların giderken ses çıkarması farklı sebeplerden olabilirken, genelde amortisörden kaynaklanabilmektedir. Yani sağa sola çevirmelerde ses gelmesi, direksiyon amortisörlerinde ki bilyaların bozulmasından dolayı olabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir